Μνημεία για τη Marsha P. Johnson και τη Sylvia Rivera στη Νέα Υόρκη

31/05/2019
από

Η Marsha P. Johnson και η Sylvia Rivera, ακτιβίστριες, που διαμόρφωσαν το κίνημα για τα LGBTQ+ δικαιώματα, θα είναι μεταξύ των πρώτων τρανς γυναικών, που θα έχει δημιουργηθεί μνημείο αφιερωμένο σ’ αυτές στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές της Νέας Υόρκης, τα μνημεία σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στο δρόμο του Stonewall Inn, στο Greenwich Village, όπου το ζευγάρι συνήθιζε να συχνάζει.

Το κίνημα της LGBTQ+ κοινότητας παρουσιάστηκε εν πολλοίς σαν ένα λευκό, gay, ανδρικό κίνημα, δήλωσε η πρώτη κυρία της Νέας Υόρκης Chirlane McCray στους New York Times. Η Johnson ήταν αφροαμερικάνα και η Rivera ήταν λατινοαμερικάνα. «Αυτό το μνημείο αντισταθμίζει αυτή την τάση για whitewashing της ιστορίας» . Τα νέα έρχονται λίγες ημέρες πριν από το WorldPride της Νέας Υόρκης, που δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς τη συμβολή αυτού του ζευγαριού.

Στην αρχή της ιστορίες στις ειδήσεις, οι Times χρησιμοποιούσαν τα deadnames των Johnson και Rivera. Η ιστορία έχει αποκατασταθεί κάπως μέσω και των πληροφοριών από το διαδίκτυο, ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά στην όλη διαδικασία αποκατάστασης και διόρθωσης, που χρειάστηκε.

Η Rivera και η Johnson έθεσαν τα θεμέλια για τις LGBTQ+ οργανώσεις, ώστε να ξεκινήσουν να οργανώνουν και δραστηριοποιούνται ως ιδρύτριες, όπως Street Transvestite Action Revolutionaries. Κι οι δύο ήταν παρούσες και συμμετείχαν στα γεγονότα του Stonewall το 1969 και συνέχισαν τη συνεργασία τους με την Rivera στο Transy House, καταφύγιο για τα τρανς άτομα του Μπρούκλιν.

Το νέο άγαλμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 750.000 δολάρια και δεν έχει ακόμη οριστεί επισήμως κάποια/κάποιος καλλιτέχνης, θα αποτελέσει μέρος της σειράς μνημείων της πόλης. Επί του παρόντος, αγάλματα LGBTQ+ ανθρώπων στην ουσία δεν υπάρχουν στην πόλη. Τα χρήματα θα καταβληθούν από τα 10 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πόλη, για νέα δημόσια έργα τέχνης.




Δες και αυτό!