Δικαστήριο στην Ουγγαρία προκαλεί τον τρανσφοβικό νόμο της κυβέρνησης

26/11/2020
από

Ένα δικαστήριο στην Ουγγαρία ζήτησε μια συνταγματική αναθεώρηση ενός ψυχρού νόμου που τερμάτισε τη νόμιμη αναγνώριση ταυτότητας φύλου για τους τρανς ανθρώπους, διαγράφοντας ουσιαστικά την ύπαρξη τους.

Οι ακτιβιστές την περασμένη εβδομάδα πέτυχαν ένα σημαντικό χτύπημα στη σκληρή πολιτική του πρωθυπουργού Βίκτωρ Ορμπάν, καθώς το ουγγρικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ιδιωτικής ζωής.

Σε δήλωση που εκδόθηκε την Τρίτη (25 Νοεμβρίου), η μεγαλύτερη ομάδα ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων  της χώρας, Háttér Society, δήλωσε ότι το Περιφερειακό Δικαστήριο του Μίσκολτς αποφάσισε υπέρ των ατόμων που χαρακτήρισαν το Τμήμα 33 «παραβιαστικό».

Το συνταγματικό δικαστήριο έχει τώρα 90 ημέρες για να αποφανθεί σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου.

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού τον Μάρτιο, η κυβέρνηση του Ορμπάν υπέβαλε γρήγορα ένα πολυνομοσχέδιο γεμάτο με πολιτικές που πολλοί αναγνώρισαν ως κατάχρηση εξουσίας.

Μία από αυτές τις πολιτικές ήταν το Τμήμα 33 που περιλαμβάνει διατάξεις και για την απομάκρυνση των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας τον Μάιο, ανέφερε ότι το «βιολογικό φύλο» ενός πολίτη ορίζεται μόνιμα από τα χρωμοσώματά τους κατά τη γέννηση.

Αυτό αφαιρεί από τα τρανς άτομα στην Ουγγαρία να διορθώσουν την καταχώρηση της ταυτότητας φύλου στα επίσημα πιστοποιητικά γέννησής τους και σε άλλα επίσημα έγγραφα.

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου υποστήριξαν ότι το «βιολογικό σεξ» είναι σταθερό, ενώ οι πολιτικοί που υπερασπίστηκαν το νομοσχέδιο ισχυριζόμενοι ότι με  τη διαγραφή των τρανς ανθρώπων, η κυβέρνηση «δημιουργεί νομική σαφήνεια».

Όμως, όπως τόνισε η Háttér Society, πολλά δημόσια μητρώα στη χώρα αρνούνται εδώ και πολύ καιρό τέτοιες τροποποιήσεις στα τρανς άτομα.

«Η νομοθεσία παραβιάζει το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ιδιωτική ζωή που εγγυάται ο θεμελιώδης νόμος της Ουγγαρίας (το σύνταγμα της χώρας)», αναφέρει η οργάνωση.

«Επιπλέον, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ήδη αποδείξει ότι τα τρανς άτομα έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να μεταβάλλουν το όνομα και την ταυτότητα φύλου τους στα επίσημα έγγραφά τους».




Δες και αυτό!