Μέσα σε έναν χρόνο χάθηκαν βίαια 350 ζωές τρανς ανθρώπων

18/11/2020
από
Διεθνής ημέρα τρανς μνήμης, θύματα, παγκόσμια τραγωδία

Η παγκόσμια τραγωδία αντικατοπτρίζεται σε αριθμούς που συγκεντρώθηκαν από το Transrespect Versus Transphobia Worldwide για τους 12 μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Καθώς συνεχίζεται η Εβδομάδα Μνήμης των Τρανς Ατόμων, που θα κορυφωθεί τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης (TDoR) στις 20 Νοεμβρίου, στοιχεία που κυκλοφόρησαν από το Transrespect Versus Transphobia Worldwide δείχνουν το συγκλονιστικό επίπεδο βίας που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι παγκοσμίως.

Σταδιακή αύξηση από το 2008

Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε 350 ανθρωποκτονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων από όλον τον κόσμο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για αύξηση 6% από την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, με την ομάδα έρευνας να καταγράφει 3.664 ανθρωποκτονίες από τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια καταγραφής, δηλαδή από το 2008. Το ετήσιο σύνολο αυξάνεται σταδιακά από τότε.

Οι αριθμοί αυτοί είναι πιθανότατα ένα μικρό μέρος των ατόμων που πραγματικά σκοτώθηκαν, καθώς πολλά θύματα έχουν υποστεί κακομεταχείριση από την αστυνομία, τα μέσα ενημέρωσης ή τις οικογένειες, ή οι θάνατοι τους δεν αναφέρονται καθόλου. «Δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων» , σημειώνει ένα δελτίο τύπου του Transrespect Versus Transphobia.

Γυναίκες και θηλυκότητες στην πλειοψηφία των θυμάτων

Οι τρανς γυναίκες ή εκείνες που αναγνωρίζονται ως τραν-θηλυκότητες αποτελούν το 98% των θυμάτων στην έκθεση 2020. Το 82% των θανάτων εντοπίζεται στην Κεντρική ή τη Νότια Αμερική και το 43% στη Βραζιλία. Το 62% αυτών που σκοτώθηκαν ήταν σεξεργάτριες/τες. Οι άνθρωποι με διαφορετικό του λευκού χρώμα δέρματος και οι μετανάστριες/στες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, με το 79% των θυμάτων στις Η.Π.Α. να είναι τρανς ή φυλοδιαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικό του λευκού χρώμα δέρματος και τα μισά άτομα από αυτά που σκοτώθηκαν στην Ευρώπη να είναι μετανάστριες/στες. Η μέση ηλικία των θυμάτων ήταν 31 ετών και τα νεότερα ήταν μόλις 15 ετών.

Αποτύχαμε ως κοινωνία

«Πίσω από τη στατιστική αναπαράσταση αριθμών και ποσοστών, υπάρχουν άνθρωποι, των οποίων τη ζωή εκτιμούμε, και που εμείς, ως κοινωνίες, αποτύχαμε να προστατέψουμε» , αναφέρει η ανακοίνωση. Η ομάδα κατηγορεί το κοινωνικό στίγμα και την ποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ για τα αποτελέσματα σχετικά με τα τρανς εργαζόμενα στο σεξ άτομα που υφίστανται εκμετάλλευση και βία, ενώ προσθέτει ότι η πανδημία COVID-19 έχει θέσει τη ζωή των τρανς ατόμων σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, ειδικά των νέων, φτωχών, εργαζόμενων στο σεξ, μεταναστριών/στών και των ανθρώπων με διαφορετικό του λευκού χρώμα δέρματος. Ο ρατσισμός και η αστυνομική βαρβαρότητα επιβαρύνουν, επίσης, ως παράγοντες.

«Ταυτόχρονα, αυτές οι ομάδες εξαναγκάζονται σε σιωπή επανειλημμένα και υποεκπροσωπούνται στις κοινότητες και τις κοινωνίες μας» , καταλήγει η ανακοίνωση.

«Παρόλο που η COVID-19 μας επηρεάζει όλες/ους, οι κοινωνικές διαφορές και ανισότητες επιδεινώνονται από την πανδημία, υπογραμμίζοντας τα κενά στην έλλειψη νομοθεσίας και τη συστημική προστασία των φυλο-διαφορετικών ατόμων.» 




Δες και αυτό!