Η πανδημία ως «καύσιμο μίσους» απέναντι στα ΛΟΑΤ+ άτομα

11/11/2020

Η πανδημία του κορονοϊού έχει βλάψει τη ζωή των ΛΟΑΤ+ ατόμων σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε περισσότερο κοινωνικό αποκλεισμό και βία.

Σε αυτό καταλήγει ο Victor Madrigal-Borloz, ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Η νέα του έκθεση, την οποία παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιεί ότι οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν γίνει αισθητές από τους ΛΟΑΤ + ανθρώπους σε όλο τον κόσμο «με λίγες εξαιρέσεις»

Η έκθεση απαριθμεί μια σειρά προβληματικών θεμάτων, που κυμαίνονται από την ενδοοικογενειακή βία έως την πρόσβαση σε θεραπεία για τον HIV.

O Victor Madrigal-Borloz

«Ο COVID-19 έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στα ΛΟΑΤ+ άτομα. Με λίγες εξαιρέσεις, η αντίδραση στην πανδημία αναπαράγει και επιδεινώνει τα πρότυπα του κοινωνικού αποκλεισμού και της βίας [κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων]», σημειώνει ο Borloz.

«Τα επείγοντα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν από κράτη και άλλους ενδιαφερόμενους για να διασφαλιστεί ότι οι πανδημικές αντιδράσεις είναι απαλλαγμένες από βία και διακρίσεις».

«Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας»

Όπως έχουν επιβεβαιώσει και άλλοι φορείς, η εντολή για «παραμονή στο σπίτι» φέρει μεγάλη επικινδυνότητα για τα ΛΟΑΤ+ άτομα, των οποίων οι οικογένειες δεν τα αποδέχονται.

Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ αναφέρει ότι αυτό οδήγησε σε «απομόνωση, αυξημένο άγχος» και περισσότερη βία, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα και νεότερα ΛΟΑΤ+ άτομα.

Η έκθεση προσθέτει: «Μια πρόσφατη έρευνα στο Ιράν διαπίστωσε ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων είχε βιώσει αυξημένη βία».

«Οι παρατηρήσεις σχετικά με την Ευρώπη ανέφεραν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην πλειονότητα των ερωτηθέντων χωρών».

Εν τω μεταξύ, η έκθεση επισημαίνει επίσης την επίδραση του κορονοϊού στην ψυχική και συναισθηματική υγεία των ΛΟΑΤ+. Αναφέρει μια περίπτωση, κατά την οποία μια γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης κατέγραψε τετραπλάσια αύξηση στον αριθμό κλήσεων, από άτομα που σκέφτονταν να αυτοκτονήσουν.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας τονίζει πώς η πανδημία έχει μεγεθύνει τις ανισότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν ήδη.

«Τα ΛΟΑΤ άτομα εκπροσωπούνται δυσανάλογα στις τάξεις των φτωχών, των ατόμων που έχουν έλλειψη στέγης και εκείνων που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστούν ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας».

Ο Madrigal-Borloz αναφέρει επίσης μια παγκόσμια έρευνα που διαπίστωσε ότι το 23% των ανθρώπων που ζούσαν με HIV είχαν χάσει την πρόσβαση στη φροντίδα, ως αποτέλεσμα των προφυλάξεων κοινωνικής απομόνωσης. Πολλά άτομα ΛΟΑΤ+ με HIV έχουν δυσκολευτεί να πάρουν τα απαραίτητα φάρμακά τους.

Επιπλέον επισημαίνει συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου οι αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Στην Ουγκάντα, η αστυνομία συνέλαβε 23 αθώους ΛΟΑΤ + σε ένα καταφύγιο και κράτησε 19 στη φυλακή για 50 ημέρες.

Ο Madrigal-Borloz τονίζει ότι οι κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει την πανδημία για να «θεσπίσουν καταπιεστικές νομοθεσίες». Δίνει το παράδειγμα της Ουγγαρίας που σχεδιάζει να περιορίσει τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας.

Επιπλέον, προειδοποιεί ότι η πανδημία έχει χρησιμοποιηθεί ως «καύσιμο για μίσος» αναγνωρίζοντας την κοινότητα ως «αποδιοπομπαίο τράγο».

«Οι ΛΟΑΤ άνθρωποι κατηγορούνται, κακοποιούνται, φυλακίζονται και στιγματίζονται».

Προστασία, όχι διάκριση

Ο εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την πανδημία για στόχευση ή δίωξη ΛΟΑΤ+ ατόμων. Αντ ‘αυτού πρέπει να εμπλακούν και να ενδυναμώσουν τους ΛΟΑΤ+ οργανισμούς.

Τονίζει επίσης μερικά θετικά παραδείγματα:

«Καλές πρακτικές εντοπίστηκαν στο Περού και την Ισπανία, οι οποίες δημοσίευσαν οδηγίες για τα διάφορα προγράμματα οικονομικής στήριξης που διατίθενται σε ΛΟΑΤ+ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του καταφυγίου, της υγείας και της συναισθηματικής υποστήριξης».

Ο Madrigal-Borloz λέει ότι οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν το στίγμα και να «προστατεύσουν τα ΛΟΑΤ+ άτομα από τη βία και τις διακρίσεις». Καλεί μάλιστα τις χώρες να συλλέξουν κατάλληλα δεδομένα γύρω από την κοινότητα, για να δουν τον αντίκτυπο που είχε ο κορανοϊός.

Δεν είναι η πρώτη παρέμβαση του ΟΗΕ για τα ΛΟΑΤ+ άτομα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τον Απρίλιο, η Michelle Bachelet, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τόνισε επίσης τις καταχρήσεις κατά της κοινότητας. Διέταξε τις χώρες να μην χρησιμοποιήσουν την πανδημία για να υπονομεύσουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!