Η Megan Rapinoe καλεί τα λευκά άτομα να αναγνωρίσουν το προνόμιό τους

11/11/2020
από
Megan Rapinoe
Megan Rapinoe

Η θεά του ποδοσφαίρου Megan Rapinoe ως μία από τις πιο σημαντικές φωνές στον αθλητισμό χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για να αναδείξει το λευκό προνόμιο.

Η αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας των Η.Π.Α. ήταν η πρώτη λευκή Αμερικανίδα αθλήτρια, που γονάτισε κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα και ως ένδειξη αλληλεγγύης στον ακτιβιστή και αθλητή Colin Kaepernick.

Γράφοντας στη νέα αυτοβιογραφία της “One Life” , η Rapinoe ενθαρρύνει κι άλλους αθλητικούς αστέρες να αναγνωρίσουν το προνόμιο τους και εξετάζει, γιατί τόσες πολλές και τόσοι πολλοί εξακολουθούν να επιλέγουν να μην το κάνουν.

«Πολλές φορές, οι λευκές αθλήτριες και οι λευκοί αθλητές, ιδίως οι άνδρες, δεν αισθάνονται τα αποτελέσματα που έχουν άλλοι άνθρωποι. Δεν αισθάνονται τα αποτελέσματα του ρατσισμού, του σεξισμού, του μισογυνισμού ή της άνισης αμοιβής,» είπε στο BBC.

«Δε μιλάμε για το θέμα, γιατί έχουμε προνόμια και δε χρειάζεται να το κάνουμε. Προέρχεται εν μέρει από την έλλειψη εξέτασης της ζωής σας και του κόσμου γύρω σας.

«Για τους λευκούς ανθρώπους και πιθανώς τους λευκούς άνδρες γενικά, δε χρειάζεται να αναλύσουν τον κόσμο γύρω τους για να είναι επιτυχημένοι. Για παράδειγμα, εάν είστε ομοφυλόφιλοι, διασχίζετε συνεχώς έναν ετεροκανονικό κόσμο.

“Αν και δεν είναι απαραίτητα λάθος των ανθρώπων – οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τώρα δε δημιούργησαν τη χώρα με τον τρόπο που δημιουργήθηκε – αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχετε ευθύνη γι’ αυτήν.” 

Η Megan Rapinoe «αισθάνθηκε ότι η καριέρα της ήταν σε κίνδυνο» μετά την κίνησή της να γονατίσει εκείνη την ημέρα. Υπήρξε έντονη αντίδραση, η οποία σε ένα σημείο την έκανε να φοβάται για το μέλλον της καριέρας της.

«Δεν ήταν μια άνετη στιγμή για μένα. Σίγουρα ένιωσα ότι τουλάχιστον η διεθνής μου καριέρα ήταν σε κίνδυνο» παραδέχτηκε.

«Μου έδειξε τα πολλά αληθινά χρώματα των ανθρώπων γύρω μου, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι κριτικοί φώναζαν πολύ δυνατά και είχα μια ομοσπονδία που σαφώς δε με υποστήριζε και, ένιωσα έναν προπονητή που πραγματικά δε με υποστήριζε, αλλά είχα τόσους πολλούς ανθρώπους γύρω μου που πάντα στέκονταν δίπλα μου και ήταν μαζί μου σε όλη τη διαδρομή.

«Όμως, έχετε μια επιλογή στο τι κάνετε στον κόσμο. Απλά, πρέπει να είστε έτοιμες/οι να φορέσετε τις συνέπειες των πράξεών σας.” 

Η αυτοβιογραφία της Megan Rapinoe, “One Life” , κυκλοφορεί αυτήν την εβδομάδα. Εργάζεται, επίσης, σε ένα άλλο βιβλίο για παιδιά, σχετικά με τη «δύναμη που έχουν οι νέες/οι στις δικές τους κοινότητες και στον κόσμο γενικότερα.» 

https://avmag.gr/81254/i-megan-rapinoe-charaktirizi-ti-fifa-gerasmeni-arseniki-ke-paliaki/




Δες και αυτό!