Η προοπτική της προεδρίας του a Joe Biden φέρεται να έχει οδηγήσει την Πολωνία και τη λαϊκιστική κυβέρνησή της καθώς ανησυχεί ότι ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος θα επικρίνει τις εσωτερικές πολιτικές της κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda επωφελήθηκε πολύ από την ολόψυχη έγκριση του Donald Trump, που τιμήθηκε με μια φωτογραφία υψηλού προφίλ του Λευκού Οίκου μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Πολωνίας.

Οι στενοί δεσμοί που καλλιεργούσαν είδαν την Πολωνία να διασφαλίζει στρατιωτική παρουσία στις ΗΠΑ στο έδαφος της, την οποία η Πολωνία επέστρεψε υποστηρίζοντας τις πολιτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δίνοντας προτεραιότητα στις ΗΠΑ ως προμηθευτή του στρατιωτικού υλικού, και προτείνοντας  το όνομα «Fort Trump» για μια μεγάλη στρατιωτική βάση.

Εν τω μεταξύ, ο Biden καταδίκασε την Πολωνία και τις ζώνες «χωρίς ΛΟΑΤ» άτομα, δηλώνοντας στο Twitter ότι «δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή οπουδήποτε στον κόσμο.» 

Σύμφωνα με ειδικούς, το κορυφαίο κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) του Duda αγωνίζεται τώρα να αφομοιώσει την ήττα του Trump και ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει στις σχέσεις Πολωνίας-Αμερικής.

«Η Πολωνία θα χάσει το καθεστώς του προνομιούχου εταίρου και τόσο το PiS όσο και ο πρόεδρος Duda ανησυχούν», δήλωσε ο Ryszard Schnepf, πρώην πρέσβης της Πολωνίας στις ΗΠΑ. «Δεν ξέρουν πώς θα αντιμετωπίζονται από τη νέα διοίκηση.»

Ο Schnepf αποκάλυψε ότι το PiS «είναι πολύ δυσαρεστημένο με το να χάσει έναν τόσο ισχυρό σύμμαχο στη διεθνή σκηνή… Απομονωμένο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το PiS είχε την άνεση να υποστηρίζεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού χάρη στον Trump.»

Καθώς ο υπόλοιπος κόσμος γιόρτασε τη νίκη του Biden, ο Duda τον συγχαίρει για την εκστρατεία του, όχι για τη νίκη του, και σημείωσε ότι η διαδικασία ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

«Συγχαρητήρια στον @JoeBiden για μια επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία», έγραψε στο Twitter. «Καθώς περιμένουμε το διορισμό από το Electoral College, η Πολωνία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει στρατηγική συνεργασία υψηλού επιπέδου και υψηλής ποιότητας PL-US για μια ακόμη ισχυρότερη συμμαχία.» 

Το μήνυμα είχε μια έντονη αντίθεση σε σχέση με τα έντονα «θερμότατα συγχαρητήρια» που είχε στείλει στον Trump λίγο μετά την ανακοίνωση της νίκης του.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Πολωνίας TVP ήταν επίσης διστακτικός για τη νίκη του Biden, χαρακτηρίζοντάς τον όχι ως εκλεγμένο πρόεδρο, αλλά ως πολιτικό «αναφερόμενο από ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ ως νικητή των προεδρικών εκλογών.»

Αν και ο Biden ως πρόεδρος είναι απίθανο να επηρεάσει τις οικονομικές σχέσεις ή τις σχέσεις ασφάλειας της Πολωνίας, η απώλεια ενός βασικού συμμάχου θα μπορούσε να υπονομεύσει την ηγεσία του Duda και να τον απομονώσει περαιτέρω.

Και με μια νέα ιεράρχηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑT+ στον Λευκό Οίκο, φαίνεται πιθανό ότι ο Biden θα ενταχθεί στην Ευρώπη πιέζοντας τον Duda να αλλάξει τη στάση του σχετικά με τη δικαστική μεταρρύθμιση και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.