Η διοίκηση του BBC έχει εκδώσει νέες οδηγίες για το προσωπικό της, σχετικά με την απολιτίκ εικόνα που θέλει να έχει το μέσο, με πολιτική “αμεροληψία” και δήθεν ουδετερότητα.

Το προσωπικό του BBC, που καλείται να είναι πολιτικά ουδέτερο, οφείλει να μην παραστεί σε διαδηλώσεις ΛΟΑΤΚΙ+ υπερηφάνειας, σύμφωνα με νέους κανόνες αμεροληψίας, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου.

Ο David Jordan, διευθυντής της συντακτικής πολιτικής και των προτύπων της εταιρείας, δήλωσε σε συνάντηση ανώτερων στελεχών την Τετάρτη, ότι οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν τη μη συμμετοχή σε «πολιτικές διαμαρτυρίες» , όπως διαδηλώσεις Black Lives Matter και ΛΟΑΤΚΙ+ διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με πηγές, υπήρξε πίεση να επεκταθεί η απαγόρευση και σε εκδηλώσεις Pride, λόγω ανησυχιών, ότι το BBC θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συμμετέχει στη συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.

Ξεχωριστά, ένας υπάλληλος ειδησεογραφίας και ροής, ενημερώθηκε ότι θα μπορούσε να εκδοθεί επίσημη προειδοποίηση για εκείνον, ή ακόμη και να ανασταλεί από την εργασία του, εάν παρευρεθεί σε ΛΟΑΤΚΙ+ διαμαρτυρίες. Ωστόσο, το BBC είπε ότι αυτό δεν είναι πολιτική και το προσωπικό πρέπει να ζητήσει άδεια πριν παραστεί σε εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να είναι αμφιλεγόμενες.

Περί αρετή

Οι οδηγίες ισχύουν μόνο για το προσωπικό που αναμένεται να είναι πολιτικά ουδέτερο, όπως τα άτομα που εργάζονται στις ειδήσεις και τις τρέχουσες υποθέσεις. Η νέα πολιτική λέγεται ότι έχει εξοργίσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που ανήκουν στο προσωπικό. Μία πηγή είπε ότι η αλλαγή γίνεται «προφανώς για να ευχαριστήσει το Daily Mail και να στοχοποιείται λιγότερο το BBC.»

Οι νέοι κανόνες για αμεροληψία, που εκδόθηκαν από τον γενικό διευθυντή, Tim Davie, λένε στο προσωπικό του BBC, ότι πρέπει να αποφύγουν τη «σηματοδότηση αρετής» και να κρατούν απόσταση από τις υποστηρικτικές εκστρατείες «ανεξάρτητα από το πόσο προφανώς είναι άξιες λόγου, ή κατά πόσο το μήνυμά τους φαίνεται να γίνεται αποδεκτό, ή είναι μη αμφισβητούμενο.» 

Σε μια εσωτερική εκκλήση προς το προσωπικό την Πέμπτη, ο Fran Unsworth, διευθυντής του BBC News, ζήτησε συγγνώμη για τον όρο «σηματοδότηση αρετής», αλλά επανέλαβε το ότι δεν πρέπει να παίρνει πολιτική θέση το BBC.

Ναι μεν, αλλά…

Η διοίκηση επεσήμανε ακόμη ότι η συμμετοχή στο Pride μπορεί να γίνει αποδεκτή, εάν θεωρείται «εορτασμός», αλλά σε περιπτώσεις, όπου πρόκειται για διαμαρτυρία, όπως με το «τρανς ζήτημα» -όπως περιγράφηκε- ισχύουν οι κανόνες περί αμεροληψίας.

Ένα non binary μέλος του προσωπικού ρώτησε αργότερα «τι εννοείτε με τη φράση τρανς ζήτημα.» Η διοίκηση διευκρίνισε ότι ήλπιζαν ότι η σύντομη αυτή επιλογή λέξεων δεν προκάλεσε κάποια προσβολή.

Η απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει επιπτώσεις με μερικά από τα πιο ακριβοπληρωμένα αστέρια του BBC. Ο Evan Davis, οικοδεσπότης του προγράμματος PM 4 του Ραδιοφώνου, καλύπτει το National Student Pride, ενώ η παρουσιάστρια του BBC News Jane Hill παρευρίσκεται συχνά σε ΛΟΑΤΚΙ+ εκδηλώσεις, όπως στα βρετανικά ΛΟΑΤ βραβεία.

Τα προηγούμενα χρόνια το BBC είχε παρουσία σε μερικές από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις Pride του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ. Το εσωτερικό δίκτυο προσωπικού, το BBC Pride, δεν έχει δημοσιεύσει κάποιο tweet από τον Ιούλιο. Είναι ολοφάνερο ότι η διοίκηση του δικτύου δε ζήτησε συμβουλευτική σχετικά με τους νέους κανόνες από την ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα του BBC.

Ένας εκπρόσωπος του BBC αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες επιπτώσεις των νέων κανόνων, αλλά δεν αρνήθηκε την πολιτική. Πρόσθεσe, ότι η οδηγία αναφέρει ότι ένα εργαζόμενο άτομο, που έχει αμφιβολία σχετικά με την κάλυψη ή όχι κάποιου γεγονότος, πρέπει να ζητήσει πρώτα την άδεια.