Ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

21/10/2020

“Τα ομόφυλα ζευγάρια αξίζουν νομική προστασία”, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ένα νέο ντοκιμαντέρ. Επίσης στην ταινία, η οποία έκανε πρεμιέρα στη Ρώμη στις 21 Οκτωβρίου, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Πάπας καταδικάζει την πολιτική διαχωρισμού παιδιών της κυβέρνησης Τραμπ στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, την οποία αποκαλεί «σκληρότητα της υψηλότερης μορφής. “

Ο σκηνοθέτης, Εβγκένι Αφινέφσκι, μίλησε στον Πάπα στα πλαίσια μιας συνέντευξης για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τη θέση των ΛΟΑΤ καθολικών στην εκκλησία. Ο Πάπας τόνισε εκ νέου την πεποίθησή του ότι οι ΛΟΑΤ άνθρωποι θα πρέπει να νιώθουν ευχαριστημένοι στην εκκλησία.

«Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαίωμα να είναι μέρος της οικογένειας», είπε ο Πάπας. «Είναι παιδιά του Θεού και έχουν δικαίωμα σε μια οικογένεια. Κανείς δεν πρέπει να διώκεται ή να αισθάνεται δυστυχισμένος εξαιτίας αυτού». 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας δήλωσε ότι οι σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών αξίζει να αναγνωριστούν νομικά.

«Αυτό που πρέπει να δημιουργήσουμε είναι ένας νόμος για την πολιτική ένωση», είπε. «Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται νομικά. Το υποστηρίζω αυτό».

Πριν εκλεγεί πάπας, ο Φραγκίσκος υπηρέτησε ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, και σε αυτόν τον ρόλο, υποστήριξε το σύμφωνο συμβίωσης σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει έναν νόμο για την ισότητα στον γάμο.

Ως Πάπας προσπάθησε να κάνει την εκκλησία πιο δεκτική για τα ΛΟΑΤ άτομα. Σε μια ερώτηση το 2013 σχετικά με τους ομοφυλόφιλους ιερείς, είχε απαντήσει: «Ποιος είμαι να τους κρίνω;».

Το ντοκιμαντέρ «Francesco» εστιάζει επίσης σε μεγάλο βαθμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα θέμα που κάλυψε ο Αφινέφσκι στις προηγούμενες ταινίες του, συμπεριλαμβανομένου του ντοκιμαντέρ του 2017 «Κραυγές από τη Συρία» σχετικά με τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Σε μια ενότητα για τα δικαιώματα των μεταναστών, ο Πάπας Φραγκίσκος καταδικάζει την πολιτική διοίκησης του Τραμπ για το διαχωρισμό οικογενειών που προσπαθούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!