Ημέρες Ισπανόφωνου Κινηματογράφου διαδικτυακά στις 12-14 Οκτωβρίου

08/10/2020

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA παρουσιάζει τις «Ημέρες Ισπανόφωνου Κινηματογράφου/ Días de Cine Hispanófono» στις 12-14 Οκτωβρίου 2020, μία νέα πρωτοβουλία που συμπίπτει χρονικά με την «Día de la Hispanidad/ Día de la Raza» (Ημέρα της Ισπανοσύνης/Ημέρα της Φυλής).

 

Κατά τη διάρκεια των «Ημερών Ισπανόφωνου Κινηματογράφου/Días de Cine Hispanófono» θα παρουσιαστούν έξι (6) βραβευμένες Ισπανόφωνες ταινίες από την Ισπανία και την Λατινική Αμερική, μέσω διαδικτύου και απολύτως δωρεάν για όλη την Ελλάδα.

Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για 24 ώρες για συσκευές εντός της Ελλάδας.
Προβολές στο https://video.fecha.gr.

Λίγα λόγια για την «Día de la Hispanidad/Día de la Raza» (Ημέρα της Ισπανοσύνης/Ημέρα της Φυλής)

Με αφορμή την ανακάλυψη της Αμερικής στις 12 Οκτωβρίου 1492 από τον Χριστόφορο Κολόμβο -ο οποίος πίστευε ότι είχε βρεθεί στις Ινδίες- γιορτάζεται η ημέρα αυτή στην Ισπανία με την ονομασία «Día de la Hispanidad» (Ημέρα της Ισπανοσύνης). Ο όρος Hispanidad, αντιπροσωπεύει το σύνολο των ισπανόφωνων λαών και πολιτισμών.

Στη Λατινική Αμερική, η ίδια ημέρα γιορτάζεται ως «Día de la Raza» (Ημέρα της Φυλής) και εστιάζει θεματικά στη συνύπαρξη των Ευρωπαίων με τους ιθαγενείς λαούς.

Ακολουθούν οι ταινίες:

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου:

Οδηγός για Εγκληματίες / Ola de Crímenes
(Gracia Querejeta, Ισπανία, 2018, 98’)

Η Λέιρ, μια χωρισμένη γυναίκα στο Μπιλμπάο, θα βρεθεί σε μια απρόβλεπτη κατάσταση, όταν ο γιός της θα σκοτώσει τον πατέρα του. Εκείνη, προσπαθώντας να προστατεύσει τον γιο της, θα οδηγηθεί σε μια σειρά εγκλημάτων. Παράλληλα, έχει να αντιμετωπίσει δύο επιθεωρητές της αστυνομίας που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Retablo
(Alvaro Delgado Aparicio, Περού/Γερμανία/Νορβηγία, 2017, 95’)

Ο Σεγούνδο Παουκάρ, ένας 14χρονος νεαρός που μαθαίνει την τέχνη του ρετάμπλ, θα πέσει πάνω σε ένα καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό, όταν θα δει τον πατέρα του Νοέ με έναν άλλο άντρα. Προσπαθώντας να συμβιβάσει αυτό που είδε με την παραδοσιακή πατριαρχική ζωή του χωριού, θα νιώσει τον εαυτό του να καταρρέει και να αλλάζει.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου:

Με Απόκρυψη / El Desconocido
(Dani de la Torre, Ισπανία, 2015, 91’)

Ξεκινώντας το πρωί για να αφήσει τα δυο παιδιά του στο σχολείο πριν πάει στην τράπεζα όπου εργάζεται, ο Κάρλος δέχεται ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, το οποίο τον πληροφορεί πως το αυτοκίνητό του είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά. Για να μην εκραγεί, θα πρέπει να μεταφέρει γρήγορα ένα υψηλό χρηματικό ποσό στο λογαριασμό του άγνωστου εκβιαστή.

Ο Σπορέας / El Sembrador
(Melissa Elizondo Moreno, Μεξικό, 2018, 86’)

Ο Μπαρτολομέ, ένας δάσκαλος που κάνει μάθημα σε παιδιά διαφόρων ηλικιών στα βουνά των Τσιάπας στο Μεξικό, ξέρει πολύ καλά πως η παιδαγωγική δεν βασίζεται στα σχολικά εγχειρίδια και δεν στριμώχνεται στους τέσσερις τοίχους μιας αίθουσας. Ένας πραγματικός σπορέας γνώσης ξετυλίγει τη φιλοσοφία και τη μέθοδό του μπροστά στον φακό και γίνεται φάρος ελπίδας για τη δημιουργία ενός πανανθρώπινου μοντέλου εκπαίδευσης που στηρίζεται στην περιέργεια και την αγάπη για τον έξω κόσμο.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου:

Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες / Buñuel en el laberinto de las tortugas
(Salvador Simó Busom, Ισπανία, 2018, 86’)

Παρίσι, 1930. Ο Σαλβαδόρ Νταλί και ο Λουίς Μπουνιουέλ είναι ήδη οι κύριες μορφές του σουρεαλιστικού κινήματος. Απροσδόκητα, ο Μπουνιουέλ μένει χωρίς χρήματα μετά το σκάνδαλο που περιβάλλει την ταινία του «Χρυσή Εποχή». Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε το επόμενο έργο του, ένα ντοκιμαντέρ για μία από τις φτωχότερες ισπανικές περιφέρειες, τη Λας Ούρδες. Ωστόσο, ο καλός του φίλος, ο γλύπτης Ραμόν Ασίν, αγοράζει ένα λαχείο με την υπόσχεση ότι, αν κερδίσει, θα πληρώσει για την ταινία. Απίστευτα και αναπάντεχα, η τύχη είναι στο πλευρό τους.

Ο Άγγελος / El ángel
(Luis Ortega, Αργεντινή, 2018, 117’)

Μπουένος Άιρες, 1971. O Carlitos είναι ένας νεαρός που μοιάζει με αστέρα του σινεμά: γλυκό πρόσωπο, ξανθές μπούκλες και απαράμιλλο στυλ. Από μικρός ζήλευε τα πράγματα που είχαν οι άλλοι, στην εφηβεία του όμως φανερώνει την πραγματική του φύση: γίνεται κλέφτης. Όταν συναντά στο σχολείο του τον Ramon, ο Carlitos γοητεύεται και κάνει ό,τι μπορεί για να του τραβήξει την προσοχή. Μαζί θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι παρανομίας, έρωτα και καταστροφής. Οι δολοφονίες μοιάζουν σα φυσική κατάληξη της πορείας του, ώσπου ο Carlitos θα συλληφθεί. Η αγγελική του μορφή τραβά την προσοχή του τύπου και της κοινής γνώμης. Το προσωνύμιο που του δίνεται είναι «Άγγελος του Θανάτου» με τη φήμη του να εκτοξεύεται στα ύψη αμέσως μετά τη σύλληψη του.


Facebook event: https://www.facebook.com/events/254621745876659/
Προβολές στο https://video.fecha.gr.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ / PATROCINADORES

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΕΞΙΚΟΥ
TANWEER
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
HELLENIC AMERICAN COLLEGE
CONVERSAMOS EN ESPAÑOL
ANIMASYROS
ERT
KOSMOS FM
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
TVXS
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ
CINEMAGAZINE
FREECINEMA
CULTURENOW
ANTIVIRUS
E-TETRADIO
MOVEIT
CINEPIVATES
CINEMATEK
ISPANIA




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!