Τα Barbados αναγνώρισαν επιτέλους το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα άτομα σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Καραϊβική.

Το μικρό νησιωτικό κράτος έχει αρχίσει να αλλάζει τους παλαιούς αποικιακούς νόμους για την ομοφυλοφιλία, μετά από τη σφοδρή κριτική για τους φτωχούς νόμους προστασίας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν και η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δε θα επιτρέψει τους ομόφυλους γάμους προς το παρόν, συμφώνησε να τοποθετήσει το ζήτημα σε δημοψήφισμα, ώστε να “καθοδηγηθεί από την ψήφο του λαού.” 

“Κύριε πρόεδρε, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναγνωρίσει μια μορφή συμφώνου συμβίωσης για ζευγάρια του ιδίου φύλου για να διασφαλίσει ότι κανένας άνθρωπος στα Barbados δε δέχεται διάκριση, εξασκώντας τα πολιτικά του δικαιώματα, που οφείλουν να είναι δικά τους” δήλωσε η κυβερνήτης Dame Sandra Mason ανοίγοντας τον διάλογο στο κοινοβούλιο την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου.

“Ο οικισμός των Barbados γεννήθηκε και καλλιεργήθηκε στις διακρίσεις, αλλά ήρθε η στιγμή να βάλουμε ένα τέλος στις διακρίσεις οποιασδήποτε μορφής. Θέλω να τονίζω ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπει καμία μορφή ομόφυλου γάμου, και θα τοποθετήσει το ζήτημα σε δημοψήφισμα.

Η κυβέρνησή μου θα δεχτεί και θα καθοδηγηθεί από την ψήφο του κόσμου, όπως υποσχεθήκαμε στο μανιφέστο μας.

Αν τα Barbados θέλουν να θεωρούνται ότι βρίσκονται ανάμεσα στα “προοδευτικά κράτη του κόσμου” συνέχισε, λέγοντας ότι η χώρα θα πρέπει να “αλλάξει το πώς αντιμετωπίζει την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις” .

Αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης

Φυσικά και υπήρξαν και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με τον κυβερνήτη της αντιπολίτευσης Caswell Franklyn να κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι προσπαθεί να φέρει τη νομοθεσία από την πίσω πόρτα, δηλώνοντας ότι με το να επιτρέψουν το σύμφωνο συμβίωσης ενθαρρύνουν τους πολίτες να παραβούν τον νόμο, καθώς η ομοφυλοφιλία είναι ακόμα τεχνικά παράνομη στα Barbados.

“Πρέπει να σταματήσουν αυτόν τον παραλογισμό και να σκεφτούν τα πράγματα. Δε μιλάνε στην ηθική αυτής της χώρας” , δήλωσε στο Barbados Today.

“Είτε αρέσει στους Αμερικάνους είτε όχι, είτε αρέσει στους Ευρωπαίους είτε όχι, εδώ είναι τα Barbados, και τα Barbados έχουν συγκεκριμένες αρχές. Τώρα, αν θέλετε να αλλάξετε αυτές τις αρχές θα πρέπει να τις φέρετε σταδιακά για να τις αποδεχτούν οι άνθρωποι” .

“Δεν μπορείς απλά να έρθεις και να τις ταΐζεις με το ζόρι στους ανθρώπους, επειδή θέλεις να σε βλέπουν να αγκαλιάζεις και να φιλάς το αγόρι σου στο κέντρο της πόλης. Είναι ανεπίτρεπτος ο τρόπος που προτείνουν να γίνει αυτό.” 

Ευτυχώς, η πρωθυπουργός των Barbados, Mia Mottle, είναι πιο προοδευτική. Τον Ιούλιο έκανε ξεκάθαρο ότι τα Barbados καλωσορίζουν όλα τα άτομα, καθώς προσκαλούσε ξένα ομόφυλα ζευγάρια να έρθουν, να ζήσουν, και να δουλέψουν από απόσταση στο νησί τους, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τον τουρισμό της χώρας εν μέσω της πανδημίας.

Μερικές όμορφες εικόνες από το Pride της Μπαρμπάντος