“Κάηκε όλη η Μόρια” ‑ Φόβος για νεκρούς – Σε έκτακτη ανάγκη η Λέσβος

09/09/2020
από
Μόρια, πυρκαγιά
Πυρκαγιά στη Μόρια

Η Μόρια κάηκε το βράδυ της Τρίτης (08/09/20) μετά από φωτιά που ξέσπασε στο καμπ. Από τις 22:00 παρενέβη η πυροσβεστική, όμως, εκατοντάδες κοιμήθηκαν στο αστυνομικό μπλόκο και χιλιάδες διασκορπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Γιώργος Ντίνος, πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονταν στο μέτωπο όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί, ανέφερε στην ιστοσελίδα «Στο Νησί» ότι έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ενδεχομένως να έχει σωθεί μέρος της δομής υγείας που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την ολλανδική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης.

Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. Πληροφορίες του ΑΠΕ αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Ντίνος, ανέφερε στην ιστοσελίδα «Στο Νησί» ότι έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης, όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Εκεί κοιμήθηκαν εκατοντάδες κόσμου, όλη τη νύχτα μπροστά από παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις.

Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ)

«Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ Μόριας απείλησε τις ζωές χιλιάδων προσφύγων, γυναικών και παιδιών, που έτρεχαν μέσα σε πανικό να ξεφύγουν από τις φλόγες. Την ευθύνη για την αθλιότητα στο ΚΥΤ της Μόρια, που οδήγησε στην πυρκαγιά την έχει η ίδια η κυβέρνηση και ο Υπουργός Νότης Μηταράκης» σχολιάζει η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και προσθέτει:

«Επί μήνες άφηναν, χιλιάδες πρόσφυγες έκθετους στην πανδημία, με απίστευτο συνωστισμό, με διαβίωση μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες, μέσα σε σκηνές, χωρίς να μπορούν να έχουν επαρκές νερό και είδη υγιεινής, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς ενημέρωση για την πανδημία.

Αντίθετα, η καταστολή, ο ακραίος ρατσισμός και η ανακοίνωση της μετατροπής της δομής σε κλειστή από τον Μηταράκη, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού έφτασαν μέσα στο ΚΥΤ, προκάλεσαν φόβο και οργή σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που ένιωσαν ότι τους οδηγούσαν σε αφανισμό.

https://www.facebook.com/keerfapage/posts/4819134398111829

Η απανθρωπιά της κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος των προσφύγων πρέπει να πάρει τέλος εδώ και τώρα. Αυτή η πολιτική άνοιξε την πόρτα σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις συμμοριών κατά των προσφύγων με την ανοχή και την κάλυψη της Αστυνομίας.

Οι ρατσιστικοί αποκλεισμοί των καμπ, με κατασταλτικά μέτρα δεν απαντάνε στο βασικό πρόβλημα που είναι ο συνωστισμός στις δομές αυτές. Η εκκένωση τους και η ένταξη των προσφύγων στις πόλεις και τις γειτονιές είναι η μόνη λύση.»

Πώς ξεκίνησαν όλα

Σύμφωνα με εικόνες και πληροφορίες που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα, νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης, εστίες φωτιάς εμφανίστηκαν περιμετρικά του καταυλισμού. Μετά από λίγη ώρα, νέες εστίες εμφανίστηκαν στην περιοχή της καραντίνας, και ακολούθως εντός του καταυλισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το τοπικό «Στο Νησί» , νωρίτερα είχε προηγηθεί ένταση στον καταυλισμό, με αφορμή την απομόνωση στην οποία επρόκειτο να τεθούν τα 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και μέλη των οικογενειών τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την ένταση προκλήθηκαν συγκρούσεις, με τις φωτιές που ξέσπασαν αρχικά περιμετρικά να αποδίδονται σε αυτές.

Βίντεο του Ihab Abassi από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα:

Στις εικόνες που δημοσιεύονται εμφανίζεται πλήθος κόσμου να σπεύδει να εγκαταλείψει τον χώρο, χωρίς να φαίνεται σε εξέλιξη κάποια οργανωμένη επιχείρηση εκκένωση του ΚΥΤ, γεγονός που σημαίνει πως κανείς δεν γνωρίζει πόσος κόσμος μπορεί να βρέθηκε εγκλωβισμένος.

https://www.facebook.com/ysalaam/posts/10158710310947288

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από αρκετές πλευρές, κάτοικοι φέρονται να επιτέθηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να απομακρυνθούν από το ΚΥΤ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για πυροβολισμούς που ακούστηκαν.

Αστυνομικές Δυνάμεις

Η αστυνομία έστησε μπλόκα με κλούβες στο Καρά Τεπέ, μην επιτρέποντας στον κόσμο να κινηθεί προς πόλη, ενώ λίγη ώρα αργότερα και μετά από διαπραγματεύσεις φέρεται να επέτρεψε στον κόσμο να προχωρήσει. Αξιοσημείωτο τέλος το γεγονός πως με εξαίρεση τα παραπάνω μπλόκα, οι πληροφορίες από το πεδίο σημειώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο. Αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος. Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί.

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος, δήλωσε ακόμη ότι θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό. Σημειώνεται, ότι διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο. Άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και η δομή εκκενώθηκε. Όπως είπε θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.

Οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη 13:00 το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου. Στις 18:00 το απόγευμα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 
το The Press Project
και το τοπικό “Στο Νησί”




Δες και αυτό!