Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια ομοφοβική και τρανσφοβική χώρα

19/06/2020

Πολλές είναι οι φορές που ακούμε πως η κατάσταση για τα ΛΟΑΤ+ άτομα στη Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά και πως στην ουσία δεν αντιμετωπίζουν καμία δυσκολία λόγω της ταυτότητας που φέρουν. Εγώ πάλι πιστεύω το ακριβώς αντίθετο και γι΄αυτό θα προσπαθήσω να σας το αποδείξω μέσα από την αρκετά πρόσφατη ειδησεογραφία.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια ομοφοβική και τρανσφοβική χώρα, γιατί μόλις το 2019 σημειώθηκαν 44 περιστατικά επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων (φυσικά μιλάμε μόνο για τα καταγεγραμμένα περιστατικά). Ο αριθμός αυτός μας έρχεται από την ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, η οποία κάνει λόγω για αύξηση των επιθέσεων με θύματα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια ομοφοβική και τρανσφοβική χώρα, γιατί οι καθηγητές σε σχολεία της χώρας μπορούν ανενόχλητοι να φτιάχνουν και να προβάλλουν κακοποιητικά βίντεο σαν αυτό (δες παρακάτω) που ανέβηκε αβίαστα και σε ενημερωτικό site της Καστοριάς.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια ομοφοβική και τρανσφοβική χώρα γιατί υπάρχουν ιδιοκτήτες καταλυμάτων που κινούνται εναντίον γκέι πελατών τους, όπως έγινε πρόσφατα στη Βούλα, όπου ένας ιδιοκτήτης έβρισε και επιτέθηκε σε ένα γκέι ζευγάρι που διέμενε στον χώρο. Όταν, μάλιστα, το ζευγάρι κάλεσε την αστυνομία, ο ιδιοκτήτης υποστήριξε πως το ζευγάρι ήταν αυτό που του επιτέθηκε, τονίζοντας πως είναι επικίνδυνο για τον ίδιο και τους υπόλοιπους πελάτες.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια ομοφοβική και τρανσφοβική χώρα, γιατί ακόμα και στην καραντίνα κινδυνεύεις να φας πρόστιμο, επειδή ο/η σύντροφός σου έχει το ίδιο φύλο με εσένα. Όπως συνέβη και πριν λίγους μήνες με ένα ζευγάρι ανδρών, στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο για μετακίνηση λόγω σωματικής άσκησης. Οι δύο άνδρες είχαν βγει για το καθημερινό τους τρέξιμο, όταν τους διέκοψαν οι αστυνομικοί για να του ελέγξουν. Και οι δύο ήταν ήταν εφοδιασμένοι με την βεβαίωση μετακίνησης του κωδικού αρ. 6 στα κινητά τους τηλέφωνα, τηρώντας μεταξύ τους την νόμιμη απόσταση. Μόλις οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι οι πολίτες είναι ομόφυλο ζευγάρι που συγκατοικεί, αποφάσισαν να τους επιβάλλουν πρόστιμα επειδή δήθεν δεν εντοπίστηκαν “κοντά στο σπίτι τους” κι επειδή δεν είχαν πραγματοποιήσει “σύντομη” σωματική άσκηση, καθώς είχαν υπερβεί τις 2 ώρες από την αποστολή των μηνυμάτων.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια ομοφοβική και τρανσφοβική χώρα, γιατί οι υπάλληλοι στην τράπεζα μπορούν να προσβάλλουν με το “έτσι θέλω” και με το “αν σ’΄αρέσει, αλλιώς φύγε”, τρανς άτομα. Όπως έγινε πριν από έναν μήνα σε μια τράπεζα στο Παγκράτι.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια ομοφοβική και τρανσφοβική χώρα, γιατί ο καθένας νομίζει πως είναι αστείο να κοροϊδεύει δημόσια τα γκέι άτομα αναπαράγοντας χαζά στερεότυπα. Όπως στην περίπτωση αυτού εδώ του ηθοποιού.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια ομοφοβική και τρανσφοβική χώρα, γιατί τα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν οικογένειες, απολαμβάνοντας τα ίδια δικαιώματα με ετερόφυλα. Όπως στην περίπτωση του Φώτη Σεργουλόπουλου.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια ομοφοβική και τρανσφοβική χώρα, γιατί όλα αυτά συμβαίνουν και κανείς δεν κάνει τίποτα γι΄αυτό!

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!