Καταγγελία για αθέμιτη διάκριση αστυνομικών εις βάρος ομόφυλου ζευγαριού

1
6
φωτογραφία αρχείου

Προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατέθεσε ένα ζευγάρι ανδρών, στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο για μετακίνηση λόγω σωματικής άσκησης.

Οι δύο άνδρες είχαν βγει για το καθημερινό τους τρέξιμο, όταν τους διέκοψαν οι αστυνομικοί για να του ελέγξουν. Και οι δύο ήταν ήταν εφοδιασμένοι με την βεβαίωση μετακίνησης του κωδικού αρ. 6 στα κινητά τους τηλέφωνα, τηρώντας μεταξύ τους την νόμιμη απόσταση.

Σύμφωνα με ανάρτηση του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου, μόλις οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι οι πολίτες είναι ομόφυλο ζευγάρι που συγκατοικεί, αποφάσισαν να τους επιβάλλουν πρόστιμα επειδή δήθεν δεν εντοπίστηκαν “κοντά στο σπίτι τους” κι επειδή δεν είχαν πραγματοποιήσει “σύντομη” σωματική άσκηση, καθώς είχαν υπερβεί τις 2 ώρες από την αποστολή των μηνυμάτων.

Οι πολίτες υπέβαλαν αίτημα αντιρρήσεων στον αρμόδιο αστυνομικό διοικητή, ο οποίος απέρριψε το αίτημα με την φράση “οι αντιρρήσεις σας απορρίπτονται ως αβάσιμες”.

Η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επικαλείται ως λόγο ακύρωσης των προστίμων την παράβαση της Κ.Υ.Α. απαγόρευσης μετακίνησης, η οποία επιτρέπει την κατ΄εξαίρεση μετακίνηση για σωματική άσκηση χωρίς προϋποθέσεις εγγύτητας στην κατοικία των πολιτών και χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

Επιπλέον, οι προσφεύγοντες καταγγέλλουν την αθέμιτη διάκριση εις βάρος τους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς η ενεργοποίηση των αστυνομικών οργάνων για την επιβολή του προστίμου πραγματοποιήθηκε όταν ενημερώθηκαν ότι οι πολίτες συγκατοικούν ως ομόφυλο ζευγάρι, γεγονός που εγείρει και ζήτημα εφαρμογής του Ν.4443/2016 για τις αθέμιτες διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού κατά την παροχή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αντιστροφής του βάρους απόδειξης που συνεπάγεται ο συγκεκριμένος ισχυρισμός.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Με ποιο τρόπο έμαθαν οι αστυνομικοί ότι οι δύο είναι ομόφυλο ζευγάρι; Βρέθηκαν όντως κοντά ή μακριά από το σπίτι τους; Ήταν πράγματι για περισσότερες από 2 ώρες εκτός σπιτιού;

Comments are closed.