Πηγή: A New State of Mind

Ο Josh Cavallo «δεν θα αισθανόταν ασφαλής» να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σαουδική Αραβία

24/04/2024
από
Ο ανοιχτά γκέι ποδοσφαιριστής Josh Cavallo αποκάλυψε ότι δεν θα πήγαινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 στη Σαουδική Αραβία, αν επιλέγονταν, λόγω των αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμων της χώρας.

Ο 24χρονος Αυστραλός ποδοσφαιριστής δήλωσε ότι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι είναι «μη αποδεκτό» να επιτραπεί σε χώρες με αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμους να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, υποστηρίζοντας ότι θα «φοβόταν για τη ζωή [του]», αν αγωνιζόταν εκεί.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στη Σαουδική Αραβία, με τη χώρα να επιβάλλει τη θανατική ποινή ως πιθανή τιμωρία. Σύμφωνα με το Equaldex, η χώρα βαθμολογείται μόλις με 14 στα 100 όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, χωρίς καμία νομική προστασία από τις διακρίσεις.

«Ειλικρινά δεν θα ένιωθα ασφαλής», δήλωσε ο Josh Cavallo στην Daily Mirror. «Είναι λυπηρό να το λέω αυτό, αλλά ακόμη και στην ποδοσφαιρική μου καριέρα, υπάρχουν [ορισμένες] χώρες στις οποίες δεν θα πάω και δεν θα παίξω ποδόσφαιρο σε σύλλογο ή με την εθνική ομάδα.

«Το να ξέρω ότι περιορίζομαι σε ορισμένες χώρες, επειδή δεν εγκρίνουν τον τρόπο που αγαπώ ή τον τρόπο που ζω τη ζωή μου, είναι αρκετά λυπηρό. Δεν θα ήθελα να μπω σε έναν τέτοιο χώρο αυτήν τη στιγμή. Πρέπει να γίνουν πολλές βελτιώσεις προτού το σκεφτώ αυτό».

Ο Cavallo έχει μιλήσει στο παρελθόν για το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στο Κατάρ πριν από δύο χρόνια, μια χώρα στην οποία η ομοφυλοφιλία είναι επίσης παράνομη.

«Οι σύλλογοι θα πρέπει να αλλάξουν [στάση] και να υποστηρίξουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα», δήλωσε. Παρόλο που, όπως είπε, είναι το όνειρό του να παίξει σε Παγκόσμιο Κύπελλο από τότε που ήταν μικρό παιδί, δεν θα το διακινδύνευε.

«Φτάνεις σε ένα σημείο, όπου η ζωή σου είναι πιο πάνω από τη δουλειά σου, το οποίο, για μένα, είναι απίστευτα λυπηρό, γιατί αυτό είναι που κάνω. Ξυπνάω και αναπνέω για το ποδόσφαιρο.

«Πρέπει να υπάρξει ένα σημείο, όπου θα πούμε ότι χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ δεν μπορούν να [φιλοξενούν] τέτοιου επιπέδου τουρνουά», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εκείνον.

Ο Josh Cavallo έχει δεχθεί αρκετές απειλές θανάτου και ομοφοβικά σχόλια από τότε που έκανε δημόσιο coming out ως γκέι το 2021, αλλά το να γνωρίζει ότι έχει βοηθήσει άλλα νέα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ήταν «το φως στην άκρη του τούνελ».

Ο αστέρας του ποδοσφαίρου, ο οποίος ανακοίνωσε τον αρραβώνα του με τον σύντροφό του, Leighton Morrell, τον Μάρτιο, δήλωσε ότι η ομάδα του, η Adelaide United, ήταν απίστευτα υποστηρικτική και ότι άλλες ομάδες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Δες και αυτό!