Δολοφονία τρανς γυναίκας: “Ο Θεός με έστειλε εδώ για να σε σκοτώσω”

13/05/2020
από

Η τρανς κοπέλα Helle Jae O’Regan, δολοφονήθηκε με μαχαίρι στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, ενώ εργαζόταν σε κουρείο.

Η 20χρονη O’Regan είναι το 11ο τρανς άτομο, που δολοφονήθηκε στις ΗΠΑ το 2020, μέσα σε μία έξαρση δολοφονιών.

Σύμφωνα με την San Antonio Current, η O’Regan – η οποία δούλευε στο Diesel Barbershop της πόλης – βρισκόταν μέσα στο κλειδωμένο κατάστημα με δύο άλλες υπαλλήλους, την Gabriella Harrell (Gabster) και την Brittany Barker (Brit) στις 6 Μαΐου, για να προετοιμάσουν το μαγαζί για το εκ νέου άνοιγμα, όταν συνέβη το περιστατικό. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, Shayne Brown, ένας άντρας χτύπησε την κλειδωμένη πόρτα και ζήτησε να κλείσει ραντεβού. Λίγο αργότερα, επέστρεψε με ένα όπλο και ένα μαχαίρι, απειλώντας τις υπαλλήλους και αναγκάζοντάς τες να παραμείνουν στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Ο άντρας, στη συνέχεια, μαχαίρωσε την τρανς γυναίκα μέχρι θανάτου και είπε: «Ο Θεός με έστειλε εδώ για να σε σκοτώσω» .

Το βίντεο παρακολούθησης δείχνει τον άντρα να πνίγει την O’Regan και να τη μαχαιρώνει επανειλημμένα, καθώς και να μαχαιρώνει μία από τις άλλες υπαλλήλους στην πλάτη αρκετές φορές. Η O’Regan πέθανε, αλλά οι άλλες δύο κοπέλες κατάφεραν να ξεφύγουν.

Οι αρχές καταγράφουν το έγκλημα ως “τυχαία πράξη βίας” .

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο ιδιοκτήτης του κουρείου έγραψε: “Έγινε προσπάθεια να δοθεί στον άνδρα ό,τι ήθελε… μετρητά, εξοπλισμός, ή ό,τι χρειαζόταν για να τον βγάλουν έξω από το κατάστημα. Ο άντρας κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν εκεί για χρήματα.”

Σύμφωνα με τον Brown, ο άντρας είχε πει επανειλημμένα στην υπάλληλο: “Τι έχεις κάνει λάθος; Τι έκανες λάθος; Ο Θεός με έστειλε εδώ για να σε σκοτώσω, επειδή έκανες κάτι λάθος! Τι έκανες λάθος;” 

Ο δράστης Damion Campbell, 42 ετών, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για δολοφονία, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του Σαν Αντόνιο.

Φίλες/οι και ακτιβίστριες/τές, οργανώσεις και φορείς αποτίουν φόρο τιμής στα social media στην ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια Helle Jae O’Regan.

Ο Robert Salcido από το Pride Center του Σαν Αντόνιο είπε: «Είμαστε απογοητευμένα που ακούσαμε για την απώλεια ενός μέλους της κοινότητας, ειδικά μιας τρανς γυναίκας, που πολύ συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρή και θανατηφόρα βία» .

Ο Emmett Schelling του Transgender Education Network του Τέξας πρόσθεσε: «Είμαστε λυπημένα για τα νέα σχετικά με το θάνατο της Helle O’Regan. Το Τέξας, δυστυχώς, είναι η πολιτεία με τον υψηλότερο αριθμό αναφερόμενων δολοφονιών τρανς ατόμων τα τελευταία πέντε χρόνια. Θρηνούμε για τη ζωή της Helle, που κόπηκε τόσο πρόωρα, αλλά παρηγορούμαστε ακούγοντας πόση χαρά έφερε σε εκείνα τα άτομα που τη γνώριζαν, την αγάπησαν και τη δέχτηκαν πλήρως, ως τον αυθεντικό της εαυτό» .

Η Tori Cooper, της HRC Transgender Justice Initiative, δήλωσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε μάθει για τους βίαιους θανάτους τρανς Αμερικανίδων/νών πολιτών, με ρυθμό που θα έπρεπε να προκαλεί σοκ και τρόμο για κάθε άτομο. Πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε σήμερα: «Τι κάνω για να διασφαλίσω έναν κόσμο, όπου η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου δεν είναι πιθανή θανατική ποινή; Η Human Rights Campaign στέκεται με την οικογένεια και τους φίλους της Helle στο πένθος σήμερα. Ο θάνατός της υπογραμμίζει περαιτέρω την τρομερή και επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η βία και οι διακρίσεις κατά των τρανς ατόμων – και ιδιαίτερα κατά των τρανς γυναικών – τώρα.”

Ένα crowdfunding έχει ξεκινήσει για να πληρωθούν τα έξοδα κηδείας της O’Regan και τα ιατρικά έξοδα για τους δύο επιζώντες.

https://avmag.gr/122836/tzo-mpainten-desmeyetai-na-valei-telos-sti-via-kata-ton-trans-atomon-se-100-meres/


Αν χρειάζεσαι ψυχολογική στήριξη κάλεσε στην ΛΟΑΤΚΙ+ Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ, ή στην 24ωρη Γραμμή για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας 1018.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!