Ιρλανδία: Τουλάχιστον 70 gay & bi άτομα αποκλείστηκαν από την αιμοδοσία τα τελευταία 2 χρόνια

10/04/2020

Δεκάδες άτομα αποκλείονται κάθε χρόνο από τη δωρεά αίματος στην Ιρλανδία, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.

Η έρευνα που διεξήχθη από δημόσια υπηρεσία της χώρας (Freedom of Information Act) και δημοσιεύτηκε στην Irish Examiner, αποκαλύπτει ότι 70 gay και bi άνδρες αποκλείστηκαν από την αιμοδοσία, τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η έκθεση αναφέρει ότι ζητήθηκε από 57 άνδρες να δώσουν αίμα μόνο με την προϋπόθεση να μην έχουν κάνει σεξ τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ άλλοι 13 δήλωσαν πώς αποκλείστηκαν για πάντα από τη διαδικασία, για άγνωστους λόγους.

Στην Ιρλανδία, όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες χώρες, απαγορεύεται στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες να δίνουν αίμα, αν έχουν κάνει σεξ με άλλον άνδρα τους τελευταίους 12 μήνες.

Αυτός ο κανόνας τέθηκε σε ισχύ στη χώρα το 2017 αλλά αμφισβητήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Για τη χώρα μας οποιοσδήποτε άτομο έχει έρθει σε σεξουαλική σχέση με άτομο του ίδιου φύλου θεωρείται ομοφυλόφιλο (σ.σ. αδυνατώντας να αντιληφθεί κι άλλες σεξουαλικές ταυτότητες) και αποκλείεται από την αιμοδοσία.

https://avmag.gr/120847/i-ellada-echei-anagki-apo-aima-alla-exakoloythei-na-mi-thelei-to-diko-mas/

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!