H Jane Fonda είναι πολύ παραπάνω από το μια απλή ηθοποιός του Hollywood. Είναι γυναίκα, ακτιβίστρια, φεμινίστρια και είναι το γκέι icon, που έχει κλέψει τις καρδιές μας, αποδεικνύοντας πως ακόμα και στα 82 σου μπορείς να καταφέρεις πολλά.

Παρακάτω παρουσιάζουμε 8+1 λόγους για τους οποίους αγαπάμε και θαυμάζουμε την είδωλο, που λέγετε Jane Fonda:

1) Το πάθος της για την Κλιματική Αλλαγή

Εμπνευσμένη από την Greta Thunberg και τη νεολαία, που διαδήλωνε κατά της κλιματικής αλλαγής, η Jane Fonda αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Σε συνέντευξή της στο ABC news είπε: «Ήταν όλα αυτά τα νεαρά άτομα, που διαδήλωναν κάθε Παρασκευή λέγοντας: “Πού είστε ενήλικες; Δεν το δημιουργήσαμε εμείς αυτό” . Οπότε σκέφτηκα τι μπορώ να κάνω εγώ γι’ αυτό. Θα ήθελα να βάλω την εαυτή μου μπροστά και να γίνω πρότυπο του ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα» .

Από τότε, η Jane Fonda είναι παρούσα σε κάθε πορεία για την κλιματική αλλαγή ενώνοντας τη φωνή της με τις κραυγές χιλιάδων ατόμων, που επιθυμούν να δουν την αλλαγή για την προστασία του πλανήτη και του περιβάλλοντος.

Μέχρι στιγμής η Jane Fonda έχει συλληφθεί 5 φορές διαδηλώνοντας για την κλιματική αλλαγή.

«Τίποτα δεν έχει γίνει σε αυτήν τη χώρα – ούτε η 8ωρη εργασία, ούτε η εξάλειψη της παιδικής εργασίας, ούτε η κατάκτηση των πολιτικών δικαιωμάτων – τίποτα δεν έχει γίνει, χωρίς έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων στους δρόμους να διαδηλώνουν και να το απαιτούν» – είχε δηλώσει η Jane Fonda στο Business Insider Today.


2) Η εμφάνιση της στα Oscar με παλιότερο φόρεμα

Στη φετινή βραδιά των Oscar η Jane Fonda επέλεξε να φορέσει ένα παλιότερο φόρεμα, που είχε βάλει στο Φεστιβάλ των Καννών το 2014.

Η ίδια έχει δηλώσει στο παρελθόν, ότι εμπνευσμένη, ακόμα μια φορά από την Greta Thunberg, έχει σταματήσει να αγοράζει ρούχα, δηλώνοντας ότι το κόκκινο παλτό, που είχε αγοράσει για να κατέβει στις πορείες για την κλιματική αλλαγή είναι το τελευταίο αντικείμενο που αγοράζει.

«Βλέπετε αυτό το παλτό; Ήθελα κάτι κόκκινο και βγήκα αυτό το παλτό σε έκπτωση. Αυτό θα είναι το τελευταίο κομμάτι ρούχου που αγοράζω» είχε δηλώσει στο πλήθος κατά την πρώτη της σύλληψη» .

«Όταν λέω στους ανθρώπους ότι “Δε χρειάζεται να συνεχίζουμε να ψωνίζουμε. Δε θα έπρεπε να κοιτάμε να ψωνίζουμε για την ταυτότητά μας. Δε χρειαζόμαστε περισσότερα πράγματα” τότε θα πρέπει και να πράττω αυτά που λέω. Οπότε δεν αγοράζω άλλα ρούχα» .


3) Η θέση της στις υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων του Harvey Weinstein

Εικόνα από στιγμιότυπο της συνέντευξης στο CNN

Σε συνέντευξή της στο BCC η Jane Fonda δήλωσε: «Είμαι πολύ περιφανή για τις συναδέλφισσες ηθοποιούς, που μιλάνε γι’ αυτό το θέμα. Ξέρω ότι τους πήρε αρκετό καιρό και είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα για να μιλήσουν. Δεν κερδίζεις κάτι από αυτό, όταν είσαι το θύμα. Αλλά είναι πολύ σημαντικό, που βγαίνει προς τα έξω» .

«Είναι κάτι που συμβαίνει όλη την ώρα. Αυτό το ανδρικό προνόμιο στο Hollywood και παντού! Σε γραφεία και σε επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο. Σε μπαρ, σε εστιατόρια, σε μαγαζιά, γυναίκες δέχονται επιθέσεις, κακοποιούνται, παρενοχλούνται και τις βλέπουν σαν σεξουαλικά αντικείμενα για την ικανοποίηση των αντρών και όχι σαν ανθρώπους» .

Κατά τη διάρκεια της ίδια της συνέντευξης δε δίστασε να παραδεχτεί ότι γνώριζε για τον Weinstein και για το πόσο ντροπή νιώθει, που δε μίλησε ποτέ γι’ αυτό.

«Έμαθα για τον Harvey πριν από κανένα χρόνο και ντρέπομαι που δεν είπα κάτι τότε» .

Λίγο καιρό αργότερα, η Jane Fonda στην εμφάνισή της στο MSNBC μίλησε για το θέμα παραπάνω και έβαλε στη συζήτηση τις μαύρες γυναίκες και τις γυναίκες με διαφορετική εθνικότητα.

«Νιώθω ότι κάτι έχει αλλάξει. Μας φαίνεται τόσο κακό, γιατί πιθανώς πολλές από τις γυναίκες που παρενόχλησε ο Harvey Weinstein είναι διάσημες λευκές γυναίκες, που όλοι τις γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει για αρκετό καιρό στις μαύρες γυναίκες, αλλά και στις γυναίκες με διαφορετική εθνικότητα και δε γίνεται ευρέως γνωστό» .

«Αν κλέψεις χρήματα, κατά πάσα πιθανότητα, θα συλληφθείς και θα καταδικαστείς, γιατί όλοι λένε ότι το να κλέβεις είναι λάθος. Αλλά, αν κάνεις κάτι πολύ σεξιστικό ή ρατσιστικό, επειδή υπάρχει πολύ προκατάληψη σε αυτήν τη χώρα, χρειάζεται να μαζευτούν πάρα πολλές περιπτώσεις για να αναγνωριστεί αυτό το γεγονός» .


5) Η συμμετοχή της στη σειρά “Frankie and Grace” 

Δύο γυναίκες μεγάλης ηλικίας μένουν μαζί, επειδή τους χωρίζουν οι άντρες τους, που τους αποκαλύπτουν, ότι είναι ζευγάρι. Τι άλλο θέλετε;

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η σειρά έχει ένα καταπληκτικό σενάριο, με στόχο να απεικονίσει τις ζωές και τις εμπειρίες των ηλικιωμένων ατόμων στο σήμερα. Από το αν μπορούν τα ηλικιωμένα άτομα να διασχίσουν απέναντι τον δρόμο, μέχρι το αν θα μπορέσουν να καλύψουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες σε μεγάλη ηλικία. Το “Frankie and Grace” είναι η ιστορία δύο γυναικών που παρά την ηλικία τους, παρά τις πιέσεις του έξω κόσμου, ότι “είναι πολύ μεγάλες για να κάνουν κάποια πράγματα” , δεν το βάζουν κάτω. Ξεκινάνε επιχειρήσεις, συνεχίζουν να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και δημιουργούν μοναδικές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω τους αποτελώντας παραδείγματα για αρκετό κόσμο και γυναίκες εκεί έξω.


5) Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για καλό

https://www.instagram.com/p/B7rY7SBl-PM/

Γνωστή για την ακτιβιστική δράση της, η Jane Fonda επιλέξει να κάνει χρήση των social media, της πλατφόρμα της, και της διασημότητάς της, μιλώντας για θέματα που απασχολούν τον κόσμο. Από την κλιματική αλλαγή και την πολιτική, μέχρι τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, η Jane Fonda δεν κρύβεται, και προτιμάει μέσα από τους δικούς της λογαριασμούς να περάσει σημαντικά μηνύματα.


6) Υπερασπίζεται τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

Η Jane Fonda από πάντα υποστήριζε τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ενώ ήταν υποστηρίκτρια και φίλη του Harvey Milk. Εργάστηκε μαζί του για να πολεμήσουν το Briggs Initiative, που θα απαγόρευε τους γκέι δασκάλους στην Καλιφόρνια. «Ήμασταν φίλοι. Ήταν ο πιο ξεχωριστός και αξιαγάπητος» .

Σε δήλωσή της στο Advocate πριν μερικά χρόνια είχε δώσει το δικό της μήνυμα στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα: «Θέλω να ξέρετε ότι δεν είστε μόνα σας, ότι σ’ όλη αυτήν τη χώρα υπάρχουν μέρη που μπορείς να βρεις υποστήριξη, βοήθεια, συμβουλή και αγάπη. Δεν είσαι μόνο σου» .

«Μην απελπίζεσαι ότι κι να λένε οι γονείς σου. Πρέπει να καταλάβεις ότι μπορεί να είναι δύσκολο για έναν γονιό να ακούσει ότι ο γιος του, ή η κόρη του, είναι γκέι. Αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Όχι δικό σου. Μην απελπίζεσαι» .


7) Μπορείς να ταυτιστείς μαζί της

Παρά το γεγονός ότι είναι δημόσιο πρόσωπο, η Jane Fonda δε φοβάται να δείξει τον πραγματικό της χαρακτήρα στον κόσμο. Στα 82 της δε διστάζει να δηλώσει ότι καπνίζει μαριχουάνα, να ανεβάζει φωτογραφίες στα social media, χωρίς να την νοιάζει η εικόνα της, και να μας υπενθυμίζει, κάθε λεπτό, ότι είναι μια από εμάς.


8) Είναι φεμινίστρια

Σε συνέντευξή της στην The Guardian είχε δηλώσει:

«Μου πήρε 30 χρόνια να φτάσω εκεί, αλλά είναι εντάξει να αργήσεις να ανθίσεις, αρκεί να μη χάσεις το σόου με τα λουλούδια» .

«Το 1970, όταν ήμουν 33, έμαθα ότι 5.000 γυναίκες στη Νέα Υόρκη διαδήλωναν για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης. Έγραψα στο ημερολόγιο μου: “Δεν καταλαβαίνω το Κίνημα Απελευθέρωσης των Γυναικών. Υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα για να ασχοληθείς μου φαίνεται» .

«Άρχισα να προσδιορίζομαι σα φεμινίστρια, αν και πριν αρκετό καιρό άρχισα να κοιτάω μέσα στον εαυτό μου και να εντοπίζω τους πολλαπλούς τρόπους εσωτερικευμένου σεξισμού που είχα και τη μεγάλη ζημιά που είχαν κάνει σε εμένα» .

«Για εμένα το να έρθω αντιμέτωπη με τον σεξισμό, απαιτούσε να κάνω κάτι αναφορικά με τη σχέση μου με τους άντρες και δε μπορούσα. Ήταν αρκετά τρομακτικό» . Συμπληρώνοντας ότι ο πατέρας της, ο γνωστός ηθοποιός Henry Fonda, θα την έστελνε στη μητριά της και της έλεγε ότι πρέπει να χάσει κιλά και να φοράει μακρύτερες φούστες: «Μια μητριά μου, μου είπε, όλους τους τρόπους που θα έπρεπε να αλλάξω εμφανισιακά αν ήθελα να αποκτήσω σχέση με ένα αγόρι» .


9) Είναι καταπληκτική ηθοποιός

Από τη Barbarella μέχρι της πιο πρόσφατες τηλεοπτικές της εμφανίσεις η Jane Fonda θεωρείται από της κορυφαίες ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης. Με δύο Oscar στην κατοχή της, επτά Golden Globes και πολλά άλλα βραβεία, έχει αφήσει το δικό της στίγμα στον κινηματογράφο. Αν και είναι σίγουρο ότι έχουμε αρκετούς παραπάνω λόγους να τη θυμόμαστε και να την αγαπάμε πέρα από ταλέντο της και τις θρυλικές ερμηνείες της.