Η ΝΔ δε θέλει τα άρθρα που αφορούν στην απαγόρευση διάκρισης λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού

19/11/2019

Η διαφωνία Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ για τα άρθρα που αφορούν στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας όπως και στις διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου, χαρακτηριστικών φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού κυριαρχούν στη συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης του Συντάγματος στην αντίστοιχη ενότητα αναθεωρητέων άρθρων.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Λιβιτσάνο και το vouliwatch.gr, o Κώστας Τζαβάρας – βουλευτής της ΝΔ – σημείωσε πως δεν υφίσταται θέμα αλλαγών στο άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας αφού αυτό προκύπτει και από τον ίδιο τον τίτλο του άρθρου του υφιστάμενου Συντάγματος που αναφέρεται «σε σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους», τις αντιμετωπίζει, δηλαδή, ως δύο χωριστές οντότητες.

Τόνισε επίσης ότι το Σύνταγμα είναι εξοπλισμένο απέναντι σε οποιονδήποτε θρησκευτικό χρωματισμό ενώ υπερασπίστηκε την έννοια της «επικρατούσας θρησκείας». Υποστήριξε, μάλιστα, πως διασφαλίζεται πλήρως η συμμετοχή κάθε πολίτη στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Επικριτικός ήταν για τη Ν.Δ. ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος που επισήμανε ότι το κυβερνητικό κόμμα δεν επιθυμεί καμία αλλαγή ούτε στα άρθρα που αφορούν στη σχέση κράτους και εκκλησίας ούτε όμως και σε αυτά που αφορούν στην απαγόρευση διάκρισης λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Μάλιστα είπε ότι σε όλη την Ευρώπη μόνον οι κυβερνήσεις των Ορμπάν και Σαλβίνι διαφωνούν με αυτές.

Το άρθρο 5

Το άρθρο 5 παρ. 2 (εναντίωση στις διακρίσεις λόγω χαρακτηριστικών φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού) αφορά στην πρόταση για προσθήκη των εννοιών «ταυτότητας φύλου, χαρακτηριστικών φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή του μορφή το άρθρο 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος αναφέρει: «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με την πρόταση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε να συμπληρωθεί με αναφορά στην προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου.

Για την ιστορία τον περασμένο Ιανουάριο, είχε περάσει από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος η τροποποίηση του Άρθρου 5, για προσθήκη σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου με ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του Γιώργου Μαυρωτά, από το Ποτάμι, ενώ είχε καταψηφίσει η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η αλλαγή για το άρθρο αυτό να συγκεντρώσει λιγότερους από 180 ψήφους (το ίδιο ίσχυσε και στη ψηφοφορία Μαρτίου) και έτσι να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη πιθανότητα υπερψήφισης του, καθώς τώρα χρειάζονταν 180+ ψήφοι υπέρ και όχι 151.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ολοκληρώνεται από μία, αλλά από δύο διαφορετικές Βουλές (αυτή είναι η δεύτερη) με την μεσολάβηση εκλογών. Μια διάταξη του Συντάγματος για να θεωρηθεί αναθεωρητέα πρέπει να περάσει από την «σκόπελο» και των δύο ψηφοφοριών με τουλάχιστον 151 ψήφους. Στην δεύτερη Βουλή χρειάζεται 180 ψήφους για να αναθεωρηθεί. Αν πάρει ήδη από τώρα τις 180 ψήφους, στην δεύτερη Βουλή χρειάζεται μόνο 151 ψήφους.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!