Κι όμως ο Πάπας αγιοποίησε έναν ιερέα που βρισκόταν σε μακρόχρονη ομόφυλη σχέση

14/10/2019
από

Ο καρδινάλιος Τζον Χένρι Νιούμαν ανακηρύχθηκε εχθές (13/10) άγιος από την Καθολική Εκκλησία σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό.

Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες παρακολούθησαν την ανοιχτή τελετή στη Ρώμη. Ανάμεσά του κι ο Πρίγκιπας Κάρολος.

Ο Νιούμαν πέθανε στο Μπέρμινχαμ το 1890 και είναι ο πρώτος Βρετανός που ανακηρύσσεται άγιος τα τελευταία 50 χρόνια.

Τα ερωτήματα όμως σχετικά με τη σεξουαλικότητα του παραμένουν ανοιχτά.

Ο Νιούμαν είναι θαμμένος – μετά από επιθυμία του – στον ίδιο τάφο με τον ιερέα Αμπρός Ε.Τζον, με τον οποίο έζησε μαζί περισσότερο από 30 χρόνια.

Αριστερά: Ambrose S. John, δεξιά: John Henry Newman

“Το Βατικανό είναι ένοχο για παραποίηση της ιστορίας. Έχει σβήσει από τα επίσημα έγγραφα όλες τις αποδείξεις για την αγάπη του Νιούμαν προς τον Αμπρός, όπως και την επιθυμία του να θαφτεί δίπλα του”, δήλωσε ο ακτιβιστής Πίτερ Τατσέλ

“Ο Νιούμαν και ο Αμπρός ήταν δύο ερωτευμένοι, που μοιράστηκαν μια μακροπρόθεσμη ομόφυλη σχέση. Ήταν αχώριστοι. Ζούσαν μαζί για περισσότερα από 30 χρόνια, σαν παντρεμένοι”, πρόσθεσε.

Σε διάφορες καταγραφές ο Νιούμαν φαίνεται να αποκαλεί τον Άμπρος “φως της γης του” ενώ σε μια επιστολή του αναφέρει “από τον πρώτο που με αγάπησε με ένταση”.

Το 2008 το Βατικανό αποφάσισε να ξεθάψει τα λείψανα του Νιούμαν και τα να μεταφέρει από τον τάφο, που μοιραζόταν με τον αγαπημένο του.

“Η εκσκαφή του Νιούμαν και ο διαχωρισμός των δύο ανδρών ήταν μια πράξη προδοσίας, ασέβειας και ομοφοβίας”, τονίζει ο Τατσέλ.

“Η ομοφοβική βεβήλωση του τάφου του Νιούμαν και η άρνηση της ομοφυλοφιλίας του Νιούμαν είναι απολύτως συμβατή με την μακρόχρονη κάλυψη των πολυάριθμων ομοφυλόφιλων ιερέων, επισκόπων, καρδιναλίων και παπών του Βατικανού”, πρόσθεσε.




Δες και αυτό!