Βατικανό: Επιμένει στην απόφασή του για την ευλογία των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών

05/01/2024
από
Το Βατικανό συνεχίζει να υπερασπίζεται την ευλογία των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών, παρά τα επικριτικά σχόλια που δέχεται από τους πιο συντηρητικούς επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας. Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι βλέπει τις «ομοφυλοφιλικές σχέσεις» ως αμαρτωλές.

Παρά την έγκριση του Πάπα Φραγκίσκου τον περασμένο μήνα, ορισμένα μέλη της εκκλησίας, ιδίως από αφρικανικά κράτη όπως η Ζάμπια, το Μαλάουι και η Νιγηρία, αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους ιερείς να ασκούν ευλογίες σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.

Ορισμένοι υποστήριξαν ότι η απόφαση-ορόσημο του Βατικανού έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη στάση της εκκλησίας σχετικά με τον γάμο των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών, αλλά και τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες γενικότερα.

Σύμφωνα με τους New York Time, με αφορμή αυτές τις ανησυχίες, το Βατικανό εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη (4 Ιανουαρίου) για να διαβεβαιώσει ότι η στάση του δεν θα αλλάξει, και να ενθαρρύνει αυτούς που διαφωνούν να πάρουν «μια εκτεταμένη περίοδο ποιμαντικού προβληματισμού».

Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το «Δικαστήριο της Πίστεως» (Dicastery for the Doctrine of the Faith), υπενθύμισε επίσης στους ενδιαφερόμενους ότι η απόφαση να επιτραπούν οι ευλογίες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια δεν ήταν μια προσπάθεια να «εγκριθούν ή να δικαιολογηθούν» οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να θεωρούνται αμαρτωλές στα μάτια της εκκλησίας, καθώς οι εγκεκριμένες ευλογίες και δεν είναι επίσημες τελετές και δεν μπορούν να τελεστούν σε σχέση με γάμους ή τις πολιτικές ενώσεις.

Ως εκ τούτου, η απόφαση για την ευλογία των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί «αιρετική, αντίθετη προς την παράδοση της Εκκλησίας ή βλάσφημη».

Το «Δικαστήριο» (Dicastery) επανέλαβε ότι «η Εκκλησία δεν έχει την εξουσία να παρέχει» ευλογίες στις «ομοφυλοφιλικές ενώσεις», αλλά μπορεί να επιτρέψει στους ιερείς να είναι πιο κοντά στις κοινότητές τους, επιτρέποντας άτυπες ευλογίες.

«Θα πρέπει όλοι να συνηθίσουμε να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι, αν ένας ιερέας δίνει αυτού του είδους την απλή ευλογία, δεν είναι αιρετικός, δεν επικυρώνει τίποτα ούτε αρνείται το Καθολικό δόγμα», ανέφερε η ανακοίνωση, πριν προσθέσει: «Ακόμη και αν πρόκειται για μεγάλους αμαρτωλούς».

Σε άλλο σημείο, το Βατικανό αναγνώρισε ότι, ενώ οι επίσκοποι δεν θα πρέπει να απαγορεύουν εντελώς ή οριστικά στους ιερείς να δίνουν αυτές τις ευλογίες, θα πρέπει να ασκείται «σύνεση» σε χώρες όπου οι ΛΟΑΤΚΙ+ σχέσεις θεωρούνται παράνομες.

«Εάν υπάρχουν νόμοι που καταδικάζουν την απλή πράξη να δηλώνει κανείς ότι είναι ομοφυλόφιλος με φυλάκιση και σε ορισμένες περιπτώσεις με βασανιστήρια, ακόμη και με θάνατο, είναι αυτονόητο ότι μια ευλογία θα ήταν απερίσκεπτη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πέρυσι, ο Πάπας δήλωσε ότι οι νόμοι που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία δεν είναι μόνο «αδικία», αλλά και «αμαρτία».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στο Νότιο Σουδάν, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλίας ως έγκλημα είναι «ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

«Ο Θεός τους αγαπάει. Ο Θεός τους συνοδεύει… Η καταδίκη ενός ατόμου όπως αυτά είναι αμαρτία», είπε.
Δες και αυτό!