Ο 15χρονος που στάθηκε μπροστά από την παρέλαση κρατώντας έναν σταυρό

14/08/2019

Στάθηκε μπροστά από την πολύχρωμη πορεία κρατώντας έναν σταυρό στο χέρι για να “ξορκίσει τις διαβολικές πράξεις”.

https://twitter.com/i/status/1160412141574328320

Ο λόγος για τον 15χρονο Jakub Baryła, ο οποίος βρέθηκε στο pride την πόλης Plock της Πολωνίας που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο.

Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό σου ως “καθολικό, παραδοσιακό, συντηρητικό πατριώτη” ενώ μιλώντας στο wPolityce.pl εξήγησε πώς η ιδέα του ήρθε όταν άκουσε για το pride αλλά στην αρχή φοβόταν για το πώς θα αντιδρούσε ο κόσμος.

“Όταν είδα όμως την εικόνα της Παναγίας με το ουράνιο τόξο, αποφάσισα να το κάνω”.

“Ζήτησα έναν σταυρό από έναν ιερά. Αρχικά φοβήθηκε μην μου το πάρει κανένας άθεος, αλλά τελικά μου τον έδωσε. Ήθελα να δουν την κίνηση μου όσο το δυνατόν περισσότεροι. Στην αρχή περπάτησα με τον σταυρό στο χέρι μπροστά από την αστυνομία. Στη συνέχεια, κάθισα σε ένα πεζοδρόμιο και προσευχήθηκα στα Λατινικά με τις λέξεις Salve Regina. Οι αστυνομικοί με πλησίασαν και μου ζήτησαν να φύγω. Τους είπα ότι δεν μπορώ γιατί η παρέλαση αυτή καταστρέφει την καθολική μου πίστη και μολύνουν την σήμαια της χώρας μου με τα χρώματα του ουράνιου τόξου”.

Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να τον απομακρύνουν από το δρόμο που θα περνούσε η παρέλαση.

Λίγο αργότερα ο ίδιος έγραψε στο Twitter: “Η ιερή μας πίστη μάς επιβάλλει να απωθούμε τις διαβολικές πράξεις. Το να λένε ότι στράφηκα ενάντια σε ανθρώπους είναι λάθος, στάφηκα ενάντια στις διαβολικές πράξεις που προωθούν την ομοφυλοφιλία”.

Ένας καθολικός ιερέας  χαρακτήρισε τον Baryła «καθολικό ήρωα».

Από την άλλη, το Κέντρο Παρακολούθησης Ρατσιστικής και Ξενοφοβικής Συμπεριφοράς στη Βαρσοβία δήλωσε: “Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα εθνικιστών που χρησιμοποιούν παιδιά για πολιτικό αγώνα.

“Οι γονείς είναι ανεύθυνοι αφού διακινδυνεύοουν τη ζωή και την υγεία του 15χρονου παιδιού τους, στέλνοντάς το στην πορεία για να την εμποδίσει σκόπιμα. Τονίζουμε ότι το 15χρονο σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους είναι παιδί και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί έτσι”.

Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι το αγόρι είχε προηγουμένως βρεθεί σε “συναντήσεις με ρατσιστές και ομοφοβικούς”.

Το κλίμα κατά της LGBΤ+ κοινότητας αυξάνεται στην Πολωνία τους τελευταίους μήνες.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!