«Safe Everyday Everywhere»: Το Brussels Pride επιστρέφει πιο δυναμικό από ποτέ

Οι «εορτασμοί υπερηφάνειας» πραγματοποιούνται στην πόλη των Βρυξελλών από το 1996, με δεκάδες οργανώσεις να συμμετέχουν. Σχεδόν 2.500 επισκέπτες παρακολούθησαν το πρώτο «Belgian Lesbian and Gay Pride».

Η εκδήλωση άλλαξε το 2010 σε «Belgian Pride» και μόλις πέρυσι η εκδήλωση μετονομάστηκε σε «Brussels Pride»: The Belgian and European Pride» για να τονίσει τις ισχυρές ρίζες της στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την προσήλωσή της στο Βέλγιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Φέτος, το Brussels Pride θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου στο Mont des Arts, θέτοντας τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στολίζοντας τους δρόμους των Βρυξελλών στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Belgian Pride Festival 2023
© visit.brussels – ZetaPictures – 2023

Και φέτος θα πραγματοποιηθεί η Πορεία Υπερηφάνειας που θα διασχίσει την πόλη, ενώ το Pride Village θα υποδέχεται τον κόσμο. Στη σκηνή επίσης, θα βρεθούν αρκετοί ΛΟΑΤΚΙ+ καλλιτέχνες και DJs, προσελκύοντας όχι λιγότερους από 250.000 ανθρώπους. Αυτή, ωστόσο, η γιορτή δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες της: γεννήθηκε από έναν αγώνα για την υπεράσπιση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.«

Η παρέλαση αρχίζει και τελειώνει στην κεντρική σκηνή της εκδήλωσης στο κέντρο της πόλης, ενώ το Rainbow Village στο κέντρο της πόλης -όπου βρίσκονται τα περισσότερα μπαρ- μετατρέπεται σε ένα πάρτι δρόμου στο οποίο είναι αδύνατο να αντισταθεί κανείς.

Belgian Pride Festival 2023
© visit.brussels – ZetaPictures – 2023

Ενώ η παρέλαση στις 18 Μαΐου αποτελεί το κεντρικό σημείο των εορτασμών Υπερηφάνειας στις Βρυξέλλες, οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από τις 8 Μαΐου. Επίσης, μεγάλα κτίρια των Βρυξελλών θα πλημμυρίσουν στα χρώματα του ουράνιου τόξου και ακόμη και το εμβληματικό άγαλμα Manneken-Pis θα φορέσει στολή Pride για να μπει στο πνεύμα.

Η φετινή θεματική

Στο Βέλγιο, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα φιλοδοξούν να ζουν σε ένα περιβάλλον, στο οποίο θα αισθάνονται ελεύθερα.

Το 2024, είναι επιτακτική ανάγκη η ποιότητα ζωής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένη, αποτελεσματική και διαρκή δράση ενάντια σε όλες τις μορφές διακρίσεων, βίας και εγκλημάτων μίσους, παντού και πάντα. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σεβασμό και εκπροσώπηση όλων των ομάδων, με ιδιαίτερη έμφαση στις φυλετικές και έμφυλες μειονότητες.

Belgian Pride Festival 2023
© visit.brussels – Marin Driguez – 2023

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης του Pride είναι «Ασφαλής κάθε μέρα παντού» – υποστηρίζοντας μια κοινωνία, στην οποία όλ@  μπορούν να αισθάνονται ελεύθεροι και ασφαλείς. Πρόκειται για ένα ισχυρό κάλεσμα από ολόκληρη την κοινότητα προς όλους τους πολίτες να αναλάβουν δράση σε καθημερινή βάση.

Συγκεκριμένα, ζητά να εφαρμοστούν ισχυρές, βιώσιμες προτάσεις ώστε όλ@ να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και ψυχική ηρεμία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία, την ελευθερία και τις ίσες ευκαιρίες.

Belgian Pride Festival 2023 – illumination
© visit.brussels – Jason Scofferi – 2023

Η εβδομάδα του Pride θα είναι γεμάτη δράσεις. Πολλές εκδηλώσεις διοργανώνονται από τοπικές ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις αλλά έχουν προγραμματιστεί και κάποια διεθνή συνέδρια.
Τη Δευτέρα ένα συνέδριο για τον πολιτισμό και την Ευρώπη που διοργανώνεται από το Forbidden colors, την Πέμπτη το πρωί ένα συνέδριο της ELTA (European LGBT Travel Alliance) για τη γενική κατάσταση του ευρωπαϊκού ΛΟΑΤΚΙ+ τουρισμού, και την Πέμπτη το απόγευμα, το συνέδριο Brussels Pride που διοργανώνεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση LGBT μέσων ενημέρωσης για τη σημασία του Pride το 2024.

Belgian Pride Festival 2023
© visit.brussels – Marin Driguez – 2023

Την Παρασκευή (17/5), οι Βρυξέλλες θα φιλοξενήσουν διεθνές συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διοργανώνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου.

H βέλγικη κουζίνα στα καλύτερά της

Στην καρδιά των Βρυξελλών, το Brasserie Ommegang είναι περήφανο που παρουσιάζει το μενού του που γιορτάζει τα κλασικά της βελγικής κουζίνας, σε συνδυασμό με μια μεγάλη ποικιλία από craft μπίρες. Στην Rue de la montagne4, η μπρασερί αυτή είναι σημαντική στάση για όσα άτομα επιθυμούν να γνωρίσουν το Βέλγιο μέσα από τις παραδοσιακές του γεύσεις.


χρήσιμα links

WWW.BRUSSELSPRIDE.EU

WWWW.LGBT.BRUSSELS

WWW.KET.BRUSSELS
Δες και αυτό!