Η κατάσταση του έρωτα εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο. Κάποια άτομα ερωτεύονται πολύ συχνά και νιώθουν καλά, άλλα δε μπορούν να ξεχωρίσουν αν είναι έρωτας, ή απλά ένας έντονος ενθουσιασμός και νιώθουν κάπου χαμένα, κι άλλα βιώνουν τόσο έντονο στρες, που δε το φαντάζονται.

Ευτυχώς, το σώμα μας έχει τον τρόπο να μας ειδοποιεί για τα συναισθήματά μας, όταν δεν είναι απλά περαστικά. Δώσε προσοχή, λοιπόν, σ’ αυτά τα σινιάλα, την επόμενη φορά που θα πιάσεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται αν είσαι στ’ αλήθεια ερωτευμένη/ος/ο, ή όχι.

1. Δε μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της/του

Σε έχει πιάσει ποτέ να την/τον/το κοιτάζεις επίμονα, αλλά με τρυφερότητα; Αυτό είναι ένα πρώτης τάξεως σινιάλο, χωρίς αμφιβολία, γιατί σ’ έχουν πάρει χαμπάρι κιόλας. Η επαφή με τα μάτια σημαίνει ότι εστιάζεις κάπου… πολύ συγκεκριμένα… που σημαίνει ότι μπορεί και να ξεκινάς να ερωτεύεσαι, κι απλά δεν το έχεις καταλάβει ακόμη.

Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει, ότι τα ζευγάρια που κοιτάζονται στα μάτια, αισθάνονται πιο δυνατή ρομαντική έλξη, από εκείνα που δεν το κάνουν, και το αντίστροφο: όταν η μελέτη έβαλε άγνωστα μεταξύ τους άτομα να κοιτάζονται στα μάτια για λίγη ώρα, εκείνα ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν μία ρομαντική οικειότητα μεταξύ τους.

2. Αισθάνεσαι σα να είσαι φτιαγμένη/ος/ο

Είναι εντελώς φυσικό να μην αισθάνεσαι και πολύ ο εαυτός σου όταν ερωτεύεσαι. Μία έρευνα έδειξε ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου που ερωτεύεται, μοιάζει με τον εγκέφαλο του ανθρώπου που έχει πάρει κοκαΐνη, κι αυτό συμβαίνει χάρη στην ντοπαμίνη που απελευθερώνεται και στις δύο καταστάσεις. Αυτή είναι και μία καλή εξήγηση του γιατί τα ερωτευμένα άτομα ενεργούν εντελώς απερίσκεπτα.

3. Σκέφτεσαι συνέχεια το άλλο άτομο

Όταν ερωτεύεσαι ένα άτομο δε σταματάς να το σκέφτεσαι κι αυτό, γιατί ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει φαινυλαιθαναμίνη, το λεγόμενο «ναρκωτικό του έρωτα» . Αυτή η ορμόνη δημιουργεί το συναίσθημα του έρωτα και του ενθουσιασμού για το άλλο πρόσωπο. Πρόκειται για την ίδια ουσία που υπάρχει και στην αγαπημένη μας σοκολάτα, κάτι που εξηγεί το γιατί δε μπορούμε να φάμε μόνο ένα κομματάκι.

4. Θέλεις να είναι ευτυχισμένη/ος/ο

Όταν ερωτεύεσαι, η ευτυχία του άλλου ατόμου, γίνεται πολύ σημαντική για σένα. Αυτό το πάθος αποτελεί ένα ακόμη σινιάλο έρωτα, αλλά σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί και το μεγαλύτερο σινιάλο μιας υγιούς σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι είσαι ξαφνικά διατεθειμένη/ος/ο να βγεις από τις συνήθειές σου, για να κάνεις το άλλο άτομο να νιώσει χαρούμενο, ευτυχισμένο, ή απλά και μόνο για να το διευκολύνεις. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να ξεβολεύεται για να μη βραχεί εκείνη/ος/ο, όταν περπατάτε στη βροχή, ή αν φτιάχνεις πρωινό, ενώ έχεις πολλές δουλειές, τότε, μην το ψάχνεις, αυτά είναι σινιάλα.

5. Αισθάνεσαι αγχωμένη/ος/ο τελευταία

Παρόλο που ο έρωτας έχει συνδυαστεί με συναισθήματα ζεστασιάς κι ανεμελιάς, μπορεί να αποτελεί εξίσου μία τεράστια πηγή στρες. Όταν ερωτευόμαστε ο εγκέφαλός μας εκκρίνει μία ορμόνη, που λέγεται κορτιζόλη, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε ζέστη, «μία φούντωση μία φλόγα» που λέει και το τραγούδι. Οπότε, αν έχεις παρατηρήσει ότι τώρα τελευταία δοκιμάζεται η υπομονή σου, περισσότερο από το συνηθισμένο, ή ετοιμάζεσαι να φρικάρεις από λεπτό σε λεπτό, μην τρέξεις να αγοράσεις αντι-στρές μπαλάκια, δε θα σου κάνουν τίποτα, έρωτας είναι.

6. Δε νιώθεις και πολύ τον πόνο

Αν παρατηρείς ότι κυριολεκτικά χτυπάς, πέφτεις κάτω, ρε παιδί μου, και στ’ αλήθεια, ΔΕΝ πονάς, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό σινιάλο, ότι είσαι ερωτευμένη/ος/ο. Μία μελέτη του Stanford έδειξε πειραματικά, όταν οι άνθρωποι που είχαν απέναντί τους τη φωτογραφία ενός ανθρώπου που αγαπούσαν ενώ υποβάλλονταν σε πόνο, ο πόνος τους έπεφτε μέχρι και 40% κι ο δυνατός πόνος μέχρι και 15%. Οπότε, αν έχεις σκοπό να πας να χτυπήσεις κάνα τατού, πάρε και μία φωτογραφία μαζί σου, just in case.

7. Δοκιμάζεις καινούργια πράγματα

Αν δεις ότι αρχίζεις να κάνεις καινούργια πράγματα που αρέσουν στο άλλο πρόσωπο, τότε την έχεις δαγκώσει τη λαμαρίνα. Για την ακρίβεια, μία έρευνα σε άτομα που δήλωναν ερωτευμένα, διαπίστωσε ότι τα ενδιαφέροντα και η προσωπικότητά τους διαφοροποιήθηκαν μετά από αυτές τις σχέσεις. Οπότε, ακόμη κι αν μισείς τα μαθήματα χορού για παράδειγμα, και πηγαίνεις με το πρόσωπο, επειδή της/του/τ@ αρέσουν, αυτό μπορεί να έχει επίδραση στην προσωπικότητά σου μελλοντικά.

8. Έχεις αρρυθμία

Η καρδιά σου χτυπά άλλα αντ’ άλλα! Την/Τον/το σκέφτεσαι και η καρδιά σου κυριολεκτικά προσπερνά έναν χτύπο και πάει στον επόμενο, ή αρχίζει να χτυπά σαν ταμπούρλο. Μάλιστα, μία έρευνα έδειξε ότι είναι πιθανό οι καρδιές των ερωτευμένων να χτυπούν το ίδιο. Παρόλο που αυτό δεν μπορείς να το εξακριβώσεις, παρά μόνο με στηθοσκόπιο, το να αισθάνεσαι μία βαθιά σύνδεση με το άλλο πρόσωπο αποτελεί σινιάλο έρωτα, όπως κι οι συχνές αρρυθμίες στη σκέψη ή στην παρουσία του άλλου προσώπου.

9. Είσαι ΟΚ με τα σιχαμένα πράγματα

Αν βλέπεις το πρόσωπο που ποθείς να σκαλίζει τη μύτη της/του/τ@ και εξακολουθείς να σκέφτεσαι ότι θέλεις να φιληθείτε, τότε πρόκειται για έρωτα καραμπινάτο. Μελέτη έδειξε ότι το συναίσθημα του έρωτα υπερκαλύπτει το συναίσθημα της αηδίας.

10. Σα να ιδρώνεις περισσότερο…

Αν σε πιάνει ναυτία και ιδρώνεις, αλλά δε φταίει η ζέστη. Αν αισθάνεσαι περίεργα το στομάχι σου, χωρίς να έχεις φάει βαριά το προηγούμενο βράδυ. Αν έχεις, γενικότερα, παρόμοια συμπτώματα με εκείνα, που έχεις όταν αγχώνεσαι, π.χ. αϋπνίες, κτλ, κτλ… τότε δεν αρρωσταίνεις, ερωτεύεσαι.

11. Λατρεύεις τις παραξενιές της/του

Αν λατρεύεις αυτό το άτομο, ακριβώς για τις παραξενιές που έχει… Ε, τότε τι το συζητάμε πια, δε χρειάζεται άλλη συζήτηση, «έρωτας είναι και πώς ν’ αντισταθώ» είναι η φάση. Διότι, σχετική μελέτη, σου λέει, έδειξε, ότι οι μικρές ιδιορρυθμίες μπορούν πραγματικά να κάνουν ένα πρόσωπο να ερωτευτεί σφόδρα ένα άλλο, επειδή οι άνθρωποι έχουμε μοναδικές προτιμήσεις. Έτσι, παρόλο που ίσως έχεις (κατά)κρίνει το άλλο άτομο σκληρά από την πρώτη ματιά, αν διαπιστώσεις ότι ξαφνικά, είσαι στο δέος και στο έλεος της μοναδικότητάς της/του/τ@, τότε ίσως και να έχεις χτυπηθεί από τα βέλη του Έρωτα.

6 σημάδια που δείχνουν ότι σε θέλει & μάλιστα την έχει πατήσει άσχημα