Όταν ο Χρυσοχοΐδης υπερασπιζόταν τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών

08/07/2019

Ανακοινώθηκαν πριν λίγο τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης. Το νέο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται να μην εκτιμά ιδιαιτέρως τη γυναικεία ταυτότητα – μόλις πέντε γυναίκες σε σύνολο 51 ατόμων – ενώ επαναφέρει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Μιχάλης Χρυσοχοΐδη.

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που το 2012 (σ.σ. υπουργός προστασίας του Πολίτη και τότε) είχε προχωρήσει – μαζί με τον τότε υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο – στη δημοσίευση των στοιχείων των σεξεργατριών που βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV.

Η διαπόμπευση βασίστηκε στην υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία βασιζόταν με τη σειρά της σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940.

Οι γυναίκες βρίσκονται προφυλακισμένες με την κατηγορία της «βαριά σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή» και τα στοιχεία τους, μαζί με τις φωτογραφίες τους δημοσιεύονται στο διαδίκτυο –στο σάιτ της αστυνομίας– και αναπαράγονται με θέρμη από τα ΜΜΕ. Οι αστυνομικοί που τις μεταφέρουν στην Εισαγγελία, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες φυσικά, φοράνε γάντια, σε μία προκλητική επίδειξη άγνοιας του πώς μεταδίδεται ο ίδιος ο ιός του HIV!

Το ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) άλλωστε τείνει χείρα βοηθείας, κατά παράβαση τόσο της ιατρικής δεοντολογίας, όσο και του νομικού πλαισίου προστασίας των προσωπικών και ιατρικών δεδομένων.

Η εν λόγω υγειονομική διάταξη είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οροθετικών γυναικών. Καταργήθηκε τον Μάιο του 2013 από την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, ωστόσο τον Ιούνιο 2013 ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην άρση της πράξης κατάργησης. Η οριστική κατάργηση της 39Α έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κάποιες απ΄αυτές τις γυναίκες δεν είναι πια μαζί μας

Τον Νοέμβριο του 2014, η Κατερίνα αυτοκτόνησε, και λίγο μετά και ο πατέρας της έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Η Κατερίνα είχε γράψει λίγο νωρίτερα: «Είμαι μια από τις 27 τοξικοεξαρτημένες οροθετικές γυναίκες που διαπομπευθήκαμε το 2012, μας υποχρέωσαν σε λήψη αίματος για τεστ HIV/AIDS, και στη συνέχεια μας φυλάκισαν για διάστημα έως ένα χρόνο, με την κατηγορία της πορνείας και της “βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης” στους υποτιθέμενους πελάτες μας. Η κατηγορία της πορνείας δεν αποδείχθηκε, και στη δίκη δύο από εμάς στις 4/4/2014 ενάντια στο ελληνικό κράτος για παράνομη φυλάκιση, κερδίσαμε αποζημίωση ύψους …10 ευρώ την ημέρα. Η βλάβη που μας έγινε θα κυνηγάει αιώνια εμάς και τα παιδιά μας. Εμείς όμως είμαστε φορείς δικαιωμάτων, και με τη συμπαράσταση της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις διωκόμενες Οροθετικές θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ηθική και υλική μας δικαίωση. Και θέλω να σας πω ότι εγώ κατάφερα να είμαι καθαρή.»

Τον Απρίλιο του 16 πέθανε και η Μαρία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της μητέρας της. “Εξευτέλισαν το παιδί μου, ήρθαν στο χωριό και το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασε το εγγόνι μου μέσα στο σχολείο, μας εκθέσανε όλους, μας ξεφτίλισαν.”

Δείτε το ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή για την υπόθεση

Κανείς και καμιά, επίσης, δεν μπορεί να ξεχάσει τις αναρτήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη εκείνη την περίοδο.

Σφοδρή επίθεση είχε εξαπολύσει και η Γερμανική εφημερίδα Bild. Το άρθρο της είχε τίτλο «Αηδία: Έλληνας υπουργός διαπομπεύει σεξεργάτριες».

Φεβρουάριος 2003 και η επιχείριση “ΑΡΕΤΗ”

Τον Φεβρουάριο του 2003 ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δίνει ο σύνθημα να ξεκινήσει η επιχείριση “ΑΡΕΤΗ”. Πάνω από 15 αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει το Gay Club Spices στου Ψυρρή, για να “εξαρθρώσουν” την “κλίκα των ανώμαλων”. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες μπουκάρουν μέσα στο club συλλαμβάνοντας βίαια 6 άτομα, τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, τον dj, τον μπάρμαν και 3 θαμώνες που διασκέδαζαν εκείνη την ώρα στο μαγαζί. Λίγη ώρα πριν την επιδρομή στο Spices, η αστυνομία είχε εισβάλει και σε κατοικία ενός γκέι, ο οποίος είχε στοχοποιηθεί για την διοργάνωση των τότε γνωστών της εποχής εκείνης “men-only parties” και συλλαμβάνει 5 άτομα. Στην επίσημη αναφορά της η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για “Επιχείρηση Καταπολέμησης της παιδοφιλίας και διοχέτευσης παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο”, ενώ εκδίδει αστυνομικό δελτίο τύπου με τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ηλικία, επάγγελμα) των συλληφθέντων. Οι 11 άνδρες κρατούνται κάτω υπό άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) κατηγορούμενοι για μαστροπεία κατ’ εξακολούθηση, διευκόλυνση ακολασίας άλλων, ασέλγεια παρά φύση από κερδοσκοπία, απρεπή συμπεριφορά, χρήση ναρκωτικών και παιδική πορνογραφία. Βέβαια, για τίποτε από όλα αυτά δεν υπήρχαν και δεν βρέθηκαν ποτέ στοιχεία που να τα αποδεικνύουν και να τα τεκμηριώνουν.

Την επόμενη ημέρα τα ΜΜΕ παίρνουν στην κυριολεξία φωτιά. Οι εφημερίδες γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα τους με τεράστιους τίτλους για το “ανώμαλο κύκλωμα” που κατάφερε να εξαρθρώσει η αστυνομία, ενώ οι μεσημεριανές εκπομπές “αλείφουν βούτυρο στο ψωμί τους” για την “θεσπέσια” και αναπάντεχη αυτή είδηση, που θα τους γέμιζε τις τσέπες με φραγκάκια.

Μπροστάρισσα σε όλο αυτό, η γνωστή και μη εξαιρετέα “κρεατομηχανή” Τατιάνα Στεφανίδου, όπου μέσα από το τηλεοπτικό της Νταχάου, κάνει λόγο για “ανώμαλους” για “έκτροπα” και για “άρρωστους”, εξυμνώντας το τεράστιο αυτό “κατόρθωμα” της ΕΛ.ΑΣ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ο ένας από τους συλληφθέντες μην αντέχοντας την απάνθρωπη αυτή διαπόμπευση να αυτοκτονήσει μέσα στο κελί.

Και μετά απ΄όλα αυτά ο κ. Χρυσοχοΐδης και πάλι υπουργός!


πηγές: tomov.gr, left.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!