Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέρριψε το αίτημα του Σωματείου των ΛΟΑΤ Αστυνομικών Police Action-Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για στήριξή τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΛΟΑΤ Αστυνομικών, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του EuroPride 2020.

Απόρριψη αιτήματος ΛΟΑΤ Αστυνομικών από Χρυσοχοΐδη
Απόρριψη αιτήματος ΛΟΑΤ Αστυνομικών από Χρυσοχοΐδη

Το συνέδριο αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 200 ΛΟΑΤ άτομα, που εργάζονται σε σώματα της αστυνομίας από 18 χώρες της Ευρώπης, τα οποία θα συμμετέχουν με τις στολές τους και στην παρέλαση του EuroPride, το Σάββατο 27 Ιουνίου.

«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι το αίτημα σας δεν δύναται να ικανοποιηθεί» , ήταν η απάντηση του Υπουργείου, χωρίς να δίνεται περαιτέρω αιτιολόγηση για την απόφαση αυτή, παρόλο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν απαντήσει θετικά στο αίτημα και δίνουν την αιγίδα τους, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου, Μιχάλη Λώλη.

Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΛΟΑΤ Αστυνομικών, Παρίσι, 2018
Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΛΟΑΤ Αστυνομικών, Παρίσι, 2018

Στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Vice, από τη δημοσιογράφο  Μελπομένη Μαραγκίδου, αναφέρεται ότι το Σωματείο ζητούσε τα εξής:

«τη στήριξη της προσπάθειάς μας για την ομαλή, ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών του συνεδρίου θέτοντάς το υπό την αιγίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τιμώντας τους παριστάμενους Ευρωπαίους αστυνομικούς με την παρουσία σας, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα και την έναρξη των εργασιών. Τέλος, τίθεται υπόψη σας ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου το σύνολο των ένστολων συμμετεχόντων την 27 Ιουνίου 2020, θα λάβουν μέρος στην παρέλαση που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας-EuroPride 2020 το οποίο φιλοξενεί η Θεσσαλονίκη» .

Όπως είχε δηλώσει στο Vice ο πρόεδρος του Σωματείου, Μιχάλης Λώλης:

«Έχουμε καλέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίοι και οι τρεις μας έχουν απαντήσει ότι θα δώσουν την αιγίδα τους. Επίσης, έχουμε έρθει σε επαφή με όλες τις LGBT οργανώσεις, με σημαίνοντα πρόσωπα και καθηγητές πανεπιστημίων. Οι ελληνικές LGBT οργανώσεις έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση και θα συμμετέχουν με ομιλητές» .

Μένει να παρακολουθήσουμε, αν η απάντηση του Υπουργείου θα είναι η ίδια στο αντίστοιχο αίτημα, που αναμένεται να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ΛΟΑΤ Αστυνομικών για τη στήριξη του θεσμού.