#QueerTheVote: Έτσι ψηφίζει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ελλάδα

20/05/2019

Τι σημαίνει για εμάς όταν ένα πολιτικό πρόσωπο/κόμμα υποστηρίζει νομοθετικές ενέργειες που μας αφορούν και τι όταν εκφράζει μια ρητορική μίσους εναντίον μας; Πώς αναγνωρίζουμε πολιτικά έναν ανοιχτά queer υποψήφιο; Το antivirus ζήτησε από μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας να απαντήσουν σ΄αυτά τα ερωτήματα (αλλά και σε κάποια άλλα) σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τα κριτήρια με τα οποία – εμείς οι ΛΟΑΤΚΙ+ – αποφασίζουμε να ψηφίσουμε ένα κόμμα ή ένα υποψήφιο άτομο αλλά και να αναδείξει το πόσο αυτά επηρεάζονται από την queer μας ταυτότητα.

Δημογραφικά Χαρακτηριστικά

Ξεκινώντας να αναφέρουμε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσα από την ιστοσελίδα του περιοδικού μας (avmag.gr) ενώ κοινοποιήθηκε από άλλα μέσα και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σ΄αυτή συμμετείχαν συνολικά 542 άτομα, τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+. Το 36% των απαντήσεων αναφέρεται σε άτομα ηλικίας 17 – 24 χρόνων, το 26% σε άτομα ηλικίας 25 – 34, το 23% σε άτομα 35 – 44 ενώ το υπόλοιπο 15%, σε άτομα με ηλικίας 45 – 55+. Αν και οι απαντήσεις της έρευνας αναφέρονται σε ένα διευρυμένο ηλικιακό φάσμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πλήθος των ταυτοτήτων φύλου με τις οποίες αυτοπροσδιορίζονται τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, από τις 542 απαντήσεις, οι 344 (63%) ανήκουν σε cis άνδρες, οι 139 (26%) σε cis γυναίκες ενώ οι 18 (3%) σε τρανς άτομα (11 γυναίκες κι 7 άνδρες). Τέλος, οι 25 απαντήσεις (5%) ανήκουν σε άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως non – binary, οι 3 (1%) σε intersex άτομα ενώ υπάρχουν και 13 (2%) απαντήσεις από άτομα που δεν χρησιμοποιούν κάποια από τις παραπάνω ταυτότητες σε σχέση με την ταυτότητα φύλου τους.

Σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το 57% αυτοπροσδιορίζεται ως gay, το 17% ως λεσβία, το 17% ως bisexual, το 2% ως asexual ενώ υπάρχει και ένα 7% που δεν χρησιμοποιεί κάποια από τις παραπάνω ταυτότητες. Τέλος, το 74% των ατόμων που συμμετείχαν διαμένουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, το 13% σε κάποιο άλλο αστικό κέντρο ενώ το 12% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Συμπέρασμα Νο1: Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θεωρούν την ψήφο τους σημαντική και συμμετέχουν δυναμικά στις εκλογικές διαδικασίες

Η συντριπτική πλειοψηφία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνωρίζει ως “σημαντική” την ψήφο της, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο χαρακτήρα της στην εκλογική διαδικασία. Συγκεκριμένα, οι 489 συμμετοχές προσδιόρισαν την ψήφο τους ως σημαντική ή αρκετά σημαντική”, έναντι των 53 συμμετοχών που την προσδιόρισαν ως λιγότερο” ή καθόλου σημαντική”. Συμπέρασμα που δικαιολογεί και το ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, όπως φαίνεται και από τις αντίστοιχες απαντήσεις – 395 συμμετείχαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, 358 στις δημοτικές και 346 στις ευρωεκλογές. Ποσοστό συμμετοχής που, σύμφωνα με την έρευνα, θα είναι ακόμη υψηλότερο στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες, αφού από τα 542 άτομα που συμμετείχαν τα 510 δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, τα 472 στις επόμενες δημοτικές και τα 481 στις αντίστοιχες ευρωεκλογές. Η δυναμική παρουσία του ΛΟΑΤΚΙ+ εκλογικού σώματος σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά αποχής του γενικού πληθυσμού από τις εκλογικές διαδικασίες, δύναται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Συμπέρασμα Νο2: Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δίνουν σημασία στις θέσεις και τη στάση των πολιτικών προσώπων/κομμάτων απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα και ψηφίζουν αναλόγως

Ιδιαίτερη βαρύτητα στη στάση που κρατούν τα πολιτικά πρόσωπα/κόμματα απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθετήματα δίνει η συντριπτική πλειοψηφία τους ΛΟΑΤΚΙ+ εκλογικού σώματος, με τις 486 απαντήσεις να χαρακτηρίζουν τη στάση αυτή ως σημαντική” ή αρκετά σημαντική” (έναντι των 56 που την χαρακτήρισαν “λιγότερο” ή “καθόλου σημαντική”). Η στάση αυτή μάλιστα παίζει καθοριστικό ρόλο σε σχέση με την ψήφο των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων – 332 απάντησαν ότι παίζει καθοριστικό ρόλο, 156 αρκετά σημαντικό ρόλο, 39 λιγότερο σημαντικό και 15 καθόλου σημαντικό. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα (487 από τα 542) θεωρούν επίσης σημαντικό το γεγονός ένα πολιτικό πρόσωπο/κόμμα να έχει συγκεκριμένες θέσεις απέναντι σε ζητήματα που αφορούν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, με τα 479 να απαντούν ότι οι θέσεις αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση ψήφου.

Συμπέρασμα Νο3: Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα υποστηρίζουν – ψηφίζουν πρόσωπα/κόμματα που ΔΕΝ υιοθετούν ομο/τρανσφοβικό λόγο (ρητορική μίσους)

Μεγάλη σημασία δείχνουν – σύμφωνα με την έρευνα – τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον δημόσιο λόγο των πολιτικών προσώπων/κομμάτων και στον τρόπο με τον οποίο αναφέρονται στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ενδεικτικό είναι ότι οι 467 απαντήσεις της έρευνας αναγνωρίζουν ως σημαντικό ένα κόμμα/υποψήφιο άτομο να ΜΗΝ έχει εκφραστεί εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ 496 άτομα απάντησαν ότι ο ομο/τρανσφοβικός λόγος των πολιτικών προσώπων/κομμάτων, παίζει καθοριστικό ρόλο (με αρνητικό πρόσημο) στην απόφαση ψήφου.

Συμπέρασμα Νο4: Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα στήριζαν μία ανοιχτή ΛΟΑΤΚΙ+ υποψηφιότητα

Πόσο σημαντική θεωρείται η ανοιχτή ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα ενός υποψήφιου ατόμου; Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σαφή, με το 65% να δηλώνει κατ΄αρχήν θετικό” και το 15% “ότι θα το ψήφιζε σίγουρα”. Από την άλλη, μόνο το 2% απάντησε ότι δε θα το ψήφιζε σίγουρα” ενώ το για το 20% είναι αδιάφορο. Συνεπώς θετικό πρόσημο έχει το 80%

Συμπέρασμα Νο5: Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα στήριζαν ένα κόμμα/συνδυασμό με ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ υποψήφια άτομα

Αντίστοιχη (με την παραπάνω) είναι και η στάση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε σχέση με τα κόμματα/συνδυασμούς που εντάσσουν ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ υποψήφια άτομα. Συγκεκριμένα, το 65% δηλώνει θετικό, το 18% ότι θα το στηρίξει σίγουρα, το 2% αρνητικό ενώ για το 15% είναι αδιάφορο. Συνεπώς θετικό πρόσημο έχει το 83%

Συμπέρασμα Νο6: Καλύτερα τα πράγματα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα τα τελευταία 5 χρόνια

Θετικά αποτιμούν τα άτομα, που συμμετείχαν στην έρευνα, την τελευταία 5ετία, αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Το 84% δήλωσε πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί, το 13% ότι έχει μείνει στάσιμη ενώ μόλις το 3% ότι έχει επιδεινωθεί.

Συμπέρασμα Νο7: Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θεωρούν πιο σημαντική την παιδεία από την εξωτερική πολιτική

Τομείς όπως η παιδεία και η κοινωνική πολιτική φαίνεται να θεωρούνται ως οι πιο σημαντικοί για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με την μεταναστευτική αλλά και την εξωτερική πολιτική να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης με τους τομείς που καθορίζουν της ψήφο τους. Σύμφωνα με την κατάταξη, στην πρώτη θέση βρίσκεται η παιδεία ενώ ακολουθούν με μικρή διαφορά μεταξύ τους η κοινωνική πολιτική, η εργασία, η οικονομία και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Στις τελευταίες θέσεις και σε μεγάλη απόσταση από τους προηγούμενους βρίσκονται οι τομείς που αφορούν στην προστασία του πολίτη, τη μεταναστευτική αλλά και την εξωτερική πολιτική.

Τα πολιτικά ζητήματα που μας απασχολούν

Στα πλαίσια της έρευνας ζητήσαμε από τα άτομα που έλαβαν μέρος να μας υποδείξουν τα ζητήματα που τα απασχολούν και που κατά τη γνώμη τους χρήζουν άμεσης πολιτικής διευθέτησης.

“Θέλουμε το κράτος να αναγνωρίσει και να προστατέψει και τις δικές μας οικογένειες”.

Το ζήτημα που επαναλαμβάνεται τις περισσότερες φορές στις απαντήσεις έχει να κάνει με τον πολιτικό γάμο και την πλήρη εξίσωση των ομόφυλων ζευγαριών με τα ετερόφυλα. Εξίσου “δημοφιλές” και το αίτημα για δυνατότητα παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

“Ως ένα queer άτομο, θεωρώ υψίστης σημασίας να γίνουν αλλαγές στην παιδεία μας όσον αφορά στα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα.”

Μια πιο συμπεριληπτική παιδεία που θα περιλαμβάνει όλο των φάσμα των ταυτοτήτων φύλου αλλά και μια ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή, που θα ενημερώνει και για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, είναι ένα επίσης αρκετά δημοφιλές αίτημα.

“Να πάψει η εκκλησία να εμπλέκεται σε κοινωνικά θέματα”

Ο πλήρης διαχωρισμός εκκλησίας – κράτους είναι ένα ζήτημα που, σύμφωνα με τις απαντήσεις που λάβαμε, πρέπει να διευθετηθεί άμεσα από την πολιτεία.

“Η πλήρης χωρίς αστερίσκους ισότιμη πρόσβαση των τρανς/intersex ατόμων στην υγεία”

Η τρανσφοβία και οι συνθήκες αποκλεισμού που υφίστανται τα τρανς/intersex άτομα γενικά και κυρίως στον τομέα της υγείας, απασχόλησε ένα σημαντικό ποσοστό των απαντήσεών μας.

“Να προστατευτούμε επιτέλους από τον εκφοβισμό και τη ρητορική μίσους”

Η πέμπτη πιο δημοφιλής απάντηση έχει να κάνει με την αυστηρότερη τιμωρία ατόμων που εκφράζουν κακοποιητικό λόγο απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και η παράλληλη προστασία των θυμάτων από τον σχολικό/κοινωνικό εκφοβισμό.

Άλλα ζητήματα που αναφέρθηκαν σε αρκετές από τις απαντήσεις είχαν να κάνουν με την οικονομία, τον φασισμό, το μεταναστευτικό και την πρόσβαση των ΑμεΑ. 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!