Έπεσαν δακρυγόνα στο Pride του Βελγίου

20/05/2019
από

Ομάδα διαδηλωτών διαμαρτυρήθηκε για την εμπορευματοποίηση του Pride, κατά τη διάρκεια του 24ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας των Βρυξελλών στις 18 Μαΐου.

Το Βέλγιο είναι μία από τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά την ισότητα των LGBTI ατόμων και η δεύτερη χώρα στην ΕΕ σε επίπεδο αποδοχής και ένταξης της LGBTI κοινότητας. Η χώρα νομιμοποίησε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το 2003.

Σύμφωνα με την RTBF, μια ομάδα 40 ατόμων προσπάθησε να σταματήσει την παρέλαση κρατώντας ένα πανό με την φράση: ‘Reclaim the Pride’ .

Οι αντιδράσεις αφορούσαν την παρουσία αστυνομικών στο Pride και την εμπορευματοποίησή του. Καθώς η ομάδα προσπάθησε να μπει στην παρέλαση, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού πάνω τους.

«Διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη πολιτικής δράσης και την αβεβαιότητα για την LGBTI κοινότητα και όλα τα εργαζόμενα στο σεξ άτομα» , εξήγησαν μέλη της ομάδας.

Στη θέα ενός οχήματος της New Flemish Alliance τα μέλη της ομάδας εξοργίστηκαν, με την αστυνομία να προσπαθεί να τα απομακρύνει.

Η θεματική του φετινού Belgian Pride ήταν η διαθεματικότητα και εκτιμάται ότι συγκέντρωσε περισσότερο από 100.000 κόσμου.

«Η διαθεματικότητα είναι μια αναφορά στο Stonewall του 1969 στη Νέα Υόρκη. Ήταν ακριβώς πριν από 50 χρόνια» , εξήγησε ο Cyrille Prestianni, διευθυντής του Pride του Βελγίου.

«Το γεγονός αυτό σηματοδότησε την έναρξη ενός αγώνα, που όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εξακολουθούν να δίνουν.» 




Δες και αυτό!