Ρωσία: Άλλη μια σύλληψη στα πλαίσια του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμου

06/02/2024
από
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, μια νεαρή γυναίκα συνελήφθη και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες, επειδή φορούσε πολύχρωμα σκουλαρίκια, παραβιάζοντας έτσι τον νέο νόμο της χώρας, που αναγνωρίζει το λεγόμενο «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα» ως εξτρεμιστική οργάνωση.

Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για τη χρήση «απαγορευμένων συμβόλων».

Σύμφωνα με την Aegis, μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, μια ομάδα επιθετικών ατόμων πλησίασε τη νεαρή γυναίκα και τον σύντροφό της σε ένα τοπικό καφενείο στην πόλη Nizhny Novgorod, αφού παρατήρησαν τα σκουλαρίκια της γυναίκας και μια καρφίτσα με την ουκρανική σημαία που φορούσε ο άνδρας. Τα σκουλαρίκια είχαν σχήμα βατράχου και είχε τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Ένα άτομο που βιντεοσκοπούσε τη διαμάχη, ρώτησε το ζευγάρι: «Ξέρετε ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας;». Στη συνέχεια, προσπάθησε να αρπάξει την καρφίτσα του άνδρα, ενώ η ομάδα απαίτησε από το ζευγάρι να αφαιρέσει τα «προσβλητικά» σύμβολα.

Μετά το περιστατικό, το βίντεο δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ως αποτέλεσμα η γυναίκα κλήθηκε για ανάκριση από υπαλλήλους του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Εξτρεμισμού (CPE). Το CPE είναι μια μονάδα του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο έχει παρενοχλήσει ακτιβιστές, δημοσιογράφους, και άλλα άτομα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση του περιφερειακού δικαστηρίου Sormovsky αναφέρεται ότι άνοιξε υπόθεση εναντίον της νεαρής γυναίκας σύμφωνα με ποινικό κώδικα για την «καταπολέμηση του εξτρεμισμού» στη Ρωσία. Οι συγκεκριμένοι νόμοι χρησιμοποιούνται συχνά κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των ΜΚΟ.

Ο δικηγόρος της νεαρής γυναίκας δήλωσε ότι το δικαστήριο δεν ανέφερε συγκεκριμένα ποιο εξτρεμιστικό σύμβολο φορούσε η γυναίκα.

«Κανένας από τους ανακρινόμενους υπαλλήλους που συνέταξαν το πρωτόκολλο δεν μπορούσε να κατονομάσει ποια συγκεκριμένα σύμβολα επιδείχθηκαν από την κατηγορούμενη, σε ποιον συνδυασμό σημείων και στοιχείων», δήλωσε ο δικηγόρος στην Aegis. «Πιστεύαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε την υπόθεση. Αλλά η απόφαση αποδείχθηκε απροσδόκητη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δικαστής Umilina ήταν στην αίθουσα συσκέψεων για περισσότερες από δύο ώρες».

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημείωσε ότι η σύλληψη της γυναίκας έγινε λίγο μετά την κοινοποίηση του βίντεο από τον ηγέτη μιας ακροδεξιάς διαδικτυακής ομάδας, που ονομάζεται Male State, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Λίγες μέρες πριν, άλλο ένα άτομο βρέθηκε αντιμέτωπο με τον νόμο, με την κατηγορία της ανάδειξης «εξτρεμιστικών συμβόλων». Μια φωτογράφος δικάστηκε επειδή ανήρτησε μια φωτογραφία με Pride σημαία στο διαδίκτυο, καθιστώντας την έτσι το πρώτο άτομο που κατηγορείται για επίδειξη ΛΟΑΤΚΙ+ συμβόλου, μετά τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο.

Φωτογράφος στη Ρωσία κατηγορείται για επίδειξη ΛΟΑΤΚΙ+ συμβόλου

Τον Νοέμβριο, μετά από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανακήρυξε το «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα» ως «εξτρεμιστική οργάνωση», νομιμοποιώντας έτσι τις αυξημένες διώξεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό.
Δες και αυτό!