Η περίπτωση του James Charles είναι πιο επικίνδυνη απ΄όσο φαίνεται

14/05/2019

Ήταν την περασμένη εβδομάδα όταν η Tati Westbook κατηγόρησε τον Yοutube beauty influencer, James Charles για ανάρμοστη συμπεριφορά.

“Από τότε που έγινε διάσημος η συμπεριφορά του πάει από το κακό στο χειρότερο”, σχολίασε η ίδια στο πρόσφατο βίντεο της με διάρκεια 43 λεπτά.

https://youtu.be/PoVZg4KjRxU

Η πιο σοβαρή όμως κατηγορία της Westboοk, είναι αυτή που αναφέρεται στο ιστορικό σεξουαλικής παρενόχλησης του Charles σε straight άνδρες. “Ξέρετε, είναι πραγματικό αηδιαστικό να παίζεις με τη σεξουαλικότητα κάποιου, ειδικά όταν ακόμα παλεύει με την ενηλικίωση και δεν έχει φτάσει ακόμη σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα”, ανέφερε στο βίντεό της. “Χρησιμοποιείς τη δύναμή σου, τη φήμη σου, τα λεφτά σου για να παίξεις με τα συναισθήματα των ανθρώπων. Απειλείς ότι θα τους καταστρέψεις. Απειλείς ότι θα τους εκδικηθείς. Και το κάνεις αυτό για να σου κάνουν σεξουαλικές χάρες, ακόμη κι αν είναι straight. Ξέρεις κάτι; Αυτό δεν είναι σωστό.”

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καλλιτέχνες, όπως η Zara Larsson και η Olivia O’Brien, ισχυρίστηκαν ότι σε διάφορες περιπτώσεις ο Charles προσπάθησε να πείσει άλλους άνδρες να λάβουν μέρους σε ακατάλληλες σεξουαλικές “χάρες”, γνωρίζοντας μάλιστα ότι βρίσκονταν σε σχέση με γυναίκα. Λαμβάνοντας υπόψη τα εκατομμύρια των subscribers που εγκαταλείπουν τον λογαριασμό του Charles, καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρός είναι ο αντίκτυπος των κατηγοριών αυτών.

https://youtu.be/9ws6nxMk6I0

Σύμφωνα με το Newsweek, αυτοί που έπαψαν να ακολουθούν τον Charles ήταν, μεταξύ άλλων, η Miley Cyrus, η Kylie Jenner, η Katy Perry, η Demi Lovato, η Tana Mongeau και ο Shawn Mendes. Ακόμα και ο συνεργάτης και φίλος του (beauty influencer/mogul) Jeffree Star επιβεβαίωσε τις κατηγορίες της Westbrook, χαρακτηρίζοντάς τον Charles ως “επικίνδυνο για την κοινωνία”.

Η περίπτωση όμως του Charles, πέρα από προσβλητική και κακοποιητική, είναι εξαιρετική επικίνδυνη και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί μπορεί να ενδυναμώσει τα στερεότυπα γύρω από την gay σεξουαλική ταυτότητα, αφού πολλοί είναι αυτοί που κολλούν στο θέμα της σεξουαλικότητας (πολλά τα σχόλια για το ότι ένας gay παρενοχλεί σεξουαλικά τους straight) κι όχι σ΄αυτό της έλλειψης συναίνεσης ή της καταχρηστικής και εκβιαστικής συμπεριφοράς του.

Πολύ απλά το πρόβλημα του Charles δεν έχει να κάνει με ότι παρενόχλησε ή/και κακοποίησε άτομα με διαφορετική από τη δική του σεξουαλική ταυτότητα. Όχι. Το πρόβλημα είναι παρενόχλησε ή/και κακοποίησε … και τέλος. 

Αν δεν το δούμε έτσι καταλήγουμε να είμαστε ομοφοβικοί, αφού αναγνωρίζουμε την gay σεξουαλικότητα ως το πρόβλημα, δίνοντας ταυτόχρονα άλλοθι στους τόσους staight που παρενοχλούν ή/και κακοποιούν γυναίκες.

Η συμπεριφορά του Charles δεν μας λέει τίποτα για τις σεξουαλικές ταυτότητες, αντιθέτως μπορεί να μας πει αρκετά για την ισχύ και τα προνόμια και για το πως αυτά συμβάλλουν στη διαμόρφωση αρνητικών νοοτροπιών.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!