9 Tips επιβίωσης για το γιορτινό οικογενειακό τραπέζι

27/04/2019
από

Η περίοδος των διακοπών μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για πολλά LGBT άτομα.

Να ξέρεις, όμως, ότι είναι μόνο ένα διάστημα της ζωής σου, που θα περάσει, κι ότι αυτά τα συναισθήματα είναι προσωρινά. Δεν πρόκειται να είναι πάντα έτσι. Μια μέρα θα κοιτάξεις πίσω τον εαυτό σου και θα νιώσεις μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση.

Οπότε με αυτές τις σκέψεις κατά νου, μείνε δυνατή/ός/ό, φρόντισε τον εαυτό σου και κράτα θετικές σκέψεις με την ελπίδα, ότι όλα θα λειτουργήσουν υπέρ σου. Για να σε βοηθήσουμε σ’ αυτό μαζέψαμε 9 tips, που εκ πείρας, βοηθούν πάρα πολύ!

1. Κάνε την έρευνά σου

Διερεύνησε αρχικά ποια άτομα θα είναι εκεί, για πόση ώρα, τι προβλέπει το πρόγραμμα, κτλ. Θα έρθουν άτομα με τα οποία τα πηγαίνεις λίγο καλύτερα; Προετοίμασε τον εαυτό σου, σκέψου πού θα κάτσεις, καλύτερα είναι να βρίσκεσαι κοντά σε συγγενείς, που είναι πιο cool. Κάνε πιθανά σενάρια στο μυαλό σου, σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν ενοχλητικά, πώς θα αντιδρούσες, τι θα έλεγες;

2. Σχεδίασε κάτι υπέροχο

Τι είναι αυτό που γουστάρεις, που σου αρέσει πολύ; Βάλ’ το μέσα στις διακοπές σου. Είτε πρόκειται για ψώνια, για μία ταινία με την παρέα σου, μία βραδινή έξοδο, ένα χαλαρωτικό μοναχικό απόγευμα, ή ένα φουλ μάνι-πένι, βάλ’ το στο πρόγραμμα! Θα σου δώσει αποθέματα χαράς και ευχαρίστησης, που θα σου φανούν χρήσιμα.

3. Αξιοποίησε στις φιλίες σου

Γι’ αυτό είναι οι φίλες/οι μας. Σκέψου τι χρειάζεσαι και ζήτα το. Θα μπορούσε για παράδειγμα μία φίλη σου να έρθει να κάνετε μαζί γιορτές, έτσι να έχεις ένα στήριγμα. Ή μοιράστε το, τη μία μέρα να πας εσύ στο σπίτι της και την άλλη μέρα να έρθει εκείνη. Κι αν αυτό δεν είναι εφικτό κανονίσετε να κάνετε κάτι αμέσως μετά για να ξεσκάσετε!

4. Αξιοποίησε το Stop


Αν σε ρωτούν πράγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα και δε θέλεις να τα απαντήσεις, μην απαντήσεις. Πες ότι είναι προσωπικά αυτά και δε θες να τα συζητήσεις. Εδώ, μπορεί να σε βοηθήσει το χιούμορ, η αλλαγή θέματος ή μια άσχετη ειλικρινή φιλοφρόνηση για το φαγητό, ώστε να αλλάξει το κλίμα της κουβέντας και να μη δωθεί συνέχεια στη συζήτηση με εσένα στο επίκεντρο.

5. Απασχολήσου με πράγματα

Φρόντισε να μην κάθεσαι καθ’ όλη τη διάρκεια, απέναντι από τον τοξικό συγγενή. Πήγαινε στην κουζίνα να βοηθήσεις. Απασχόλησε τα παιδιά της οικογένειας. Πάρε μαζί σου ένα tablet, το switch, το notebook, ένα βιβλίο, ή απλά το κινητό σου. Γενικότερα, βρες δημιουργικούς τρόπους να απομακρύνεστε από την τοξικότητα, όταν αυτή εμφανίζεται. Μην ξεχάσεις φορτιστές και ακουστικά.

6. Σχέδιο σωτηρίας

Πήγαινε με τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά έχε πάντα ένα plan b σε περίπτωση που χρειαστεί. Αν αισθανθείς ότι δεν αντέχεις άλλο, πες ότι έχεις να πας και κάπου αλλού, ή επιστράτευσε έναν φίλο ή μία φίλη σου, να έρθει και σε πάρει, ή να σου κάνει ένα “επείγον” τηλεφώνημα. Εναλλακτικά, αν δε μπορείς να φύγεις εντελώς, βγες έξω και κάνε μία βόλτα, με αφορμή να αγοράσεις κάτι, για να πάρεις μιαν απόσταση και να μείνεις λίγο με τον εαυτό σου.

7. Πες όχι


Μην αφήσεις να σου κάνουν συναισθηματικό εκβιασμό, με το να σε υποχρεώσουν να συζητάς ή να αλληλεπιδράς με άτομα, με τα οποία δεν αισθάνεσαι άνετα. Εμπιστεύσου το συναίσθημά σου, άκου το σώμα σου και κάνε αυτό που είναι σωστό για σένα.

8. Επέλεξε οικογένεια

Αν η επικοινωνία με τους συγγενείς σου δεν υπάρχει και δεν ξέρεις πώς να περάσεις τις γιορτές, επέλεξε εσύ τα μέλη της δικής σου οικογένεια. Ψάξε για διοργανώσεις της τοπικής LGBT οργάνωσης, μαζευτείτε μερικά άτομα και δημιουργήστε τις δικές σας οικογενειακές queer παραδόσεις.

9. Εκτίμησε τα συναισθήματά σου

Να θυμίζεις συνεχώς στον εαυτό σου ότι είναι οκ να αισθάνεσαι, όπως αισθάνεσαι. Μην αφήσεις κανένα άτομο να σε κάνει να νιώσεις άσχημα για το πώς αισθάνεσαι. Κάνε όσα μπορείς, μέχρι εκεί που αισθάνεστε άνετα και φρόντισε να κάνεις ό,τι άλλο χρειάζεσαι κατά τη διάρκεια.




Δες και αυτό!