Την πιο ριζοσπαστική δήλωση στην ιστορία του Βατικανού, σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, σκοπεύει να κάνει ο Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με τον Gay Star News.

Συγκεκριμένα, το Βατικανό ετοιμάζεται να αντιταχθεί στην ομοφοβία κατά τρόπο που η Καθολική Εκκλησία δεν έχει κάνει ποτέ πριν.

Η δήλωση αναμένεται στις αρχές Απριλίου.

Αλλά είναι ακόμα άγνωστο πόσο μακριά είναι πρόθυμος να φτάσει.

Οι πηγές του Βατικανού λένε στο GSN ότι ο Πάπας εξετάζει διάφορα σενάρια σχετικά με τη δήλωσή του.

Είναι μάλιστα πιθανό το ενδεχόμενο να ζητήσει την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας παγκοσμίως.

Εβδομήντα τρεις χώρες εξακολουθούν να έχουν νόμους που τη θεωρούν έγκλημα.

Μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να έχει μια τεράστια επίδραση. Οι δικαστικές υποθέσεις στην Κένυα και τη Μποτσουάνα εξετάζουν επί του παρόντος την άρση των ομοφοβικών νόμων. Μια δήλωση από το Βατικανό θα μπορούσε εύκολα να ωθήσει αυτές τις περιπτώσεις στη νίκη.

Το δεύτερο ενδεχόμενο, που αναφέρεται ως «ασφαλέστερη επιλογή», είναι να ζητήσει την κατάργηση των νόμων που τιμωρούν την ομοφυλοφιλία με θανατική ποινή.

Τέλος, η τρίτη επιλογή είναι ότι το Βατικανό να ανακοινώσει την αποδοχή των πολιτικών ενώσεων (σύμφωνα συμβίωσης) για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η Καθολική Εκκλησία πιθανότατα δεν θα υποστηρίξει ποτέ την ισότητα στον γάμο, λένε οι πηγές μέσα στο Βατικανό.

Η αποδοχή των πολιτικών ενώσεων για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, ωστόσο, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό βήμα για την πρόοδο του LGBTI δικαιωμάτων.

Αλλά ακόμα κι έτσι, μια τέτοια δήλωση από το Βατικανό θα προκαλέσει οργή μεταξύ των συντηρητικών Καθολικών.

Ο Christopher Lamb, δημοσιογράφος της Ρώμης για την Καθολική εφημερίδα The Tablet, επιβεβαίωσε αυτές τις φήμες.

«Σίγουρα πιστεύω ότι [η δήλωση] θα καλύψει τη θανατική ποινή», είπε στο Gay Star News. «Αυτός είναι ο σκοπός του.

«Φαντάζομαι επίσης ότι το κύριο σημείο είναι ότι θα αντιταχθεί … σε οποιαδήποτε διάκριση.

«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο μακριά θα φτάσει όσον αφορά στις σχέσεις του ίδιου φύλου.

«Το Βατικανό κατά το παρελθόν ήταν έντονα αντίθετο σε οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης των ομόφυλων σχέσεων. Η δήλωση του θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.”

Ωστόσο, ο Lamb επισημαίνει ότι ίσως δημιουργηθούν για τον Πάπα.

«Θα αντιμετωπίσει προβλήματα αν επιλέξει υπεράσπιση των πολιτικών ενώσεων εξαιτίας της αντιπολίτευσης που έχει.”

 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!