Talisa Garcia: “Η φυλομετάβαση μου έσωσε τη ζωή”

19/02/2019
από

Η 45χρονη τρανς ηθοποιός,Talisa Garcia που πρωταγωνιστεί στη μίνι σειρά του BBC Baptiste μίλησε για την εμπειρία της ως τρανς γυναίκα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Telegraph.

Στη συνέντευξη, η Garcia αποκάλυψε ότι είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, όταν ήταν στη εφηβεία, κάτι που την ώθησε στο να μιλήσει ανοιχτά για την ταυτότητα φύλου της.

“Με το που έδωσαν ένα όνομα [στο τι μου συμβαίνει], όλα ήταν καλύτερα” , δήλωσε η Garcia. Αρκετά χρόνια μετά προχώρησε σε επαναπροσδιορισμό φύλου και θυμάται να λέει στους γονείς της:

“Αν δεν ξυπνήσω, δεν πειράζει. Αν δεν κάνω την επέμβαση δε θα είμαι εδώ ούτως ή άλλως.” 

Η Αγγλίδα ηθοποιός με καταγωγή από τη Χιλή υποδύεται, επίσης, μία τρανς γυναίκα, την Kim Vogel, στη σειρά Baptiste. Ωστόσο, δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για την ταυτότητα φύλου της, ποτέ στο παρελθόν, μέχρι την προβολή αυτής της σειράς στην τηλεόραση. Στη σειρά, ένας Γάλλος ντετέκτιβ ανακαλύπτει ότι κατά τη γέννηση της Kim (της χαρακτήρας που υποδύεται η Garciaτης αποδόθηκε το φύλο “άρρεν” .

Αυτό ενέπνευσε την Garcia στο να ανοιχτεί και να μοιραστεί τη δική της εμπειρία ως τρανς γυναίκα. Η ηθοποιός μοιράστηκε ότι πάντα ήταν μυστικό και ότι αισθανόταν κάπως ντροπή. Ακόμη δήλωσε ότι κανείς στο παρελθόν δεν την είχε ρωτήσει για την ταυτότητα φύλου της, πράγμα που την έκανε να θέλει ακόμη περισσότερο να το κρατήσει μυστικό. Στη συνέντευξη αναφέρει επιπλέον ότι δεν περιμένει “όλοι” να την αποδεχτούν.

“Δεν υπάρχει τίποτε το κακό, αν οι άνθρωποι δε δείχνουν αποδοχή, αν βέβαια παραμένουν πολιτισμένοι μεταξύ τους.” 

Αναφερόμενη στους γονείς της θυμάται, ότι την πίεζαν να συμπεριφέρεται περισσότερο ως αγόρι, όταν ήταν παιδί κι αυτό “Δεν ήταν λειτουργικό” : “Γίνονταν απίστευτοι καβγάδες στο σπίτι. Η μητέρα μου μου έπαιρνε κούκλες Barbie και σπιτάκια Wendy και ο πατέρας μου έλεγε: “Δεν πρέπει να το ενθαρρύνουμε όλο αυτό.” 

Ωστόσο, οι γονείς της υποστήριζαν εξολοκλήρου τη μετάβασή της, με τον πατέρα της τελικά να της πει ότι είναι “μία όμορφη γυναίκα” .

“Ο πατέρας μου ήθελε πολλά αγόρια και, κατά κάποιον τρόπο, ήταν ένας παραδοσιακός άνθρωπος” θυμάται η Garcia, αλλά λέει:

“όταν συμβαίνει στο παιδί σου – και καταλαβαίνεις πόσο υποφέρει – αλλάζεις γνώμη.” 

Επιπλέον, η ηθοποιός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που είχε με τους συντρόφους της, κάποιοι εκ των οποίων δεν έδειξαν καμία αποδοχή. Σε έναν χωρισμό που την πόνεσε πολύ, αναγκάστηκε να φύγει από την Ισπανία, όπου ζούσε, όταν ο σύντροφός της κι η οικογένειά του δεν την αποδέχτηκαν καθόλου, μόλις έμαθαν ότι είναι τρανς γυναίκα.

Στο Twitter μετά τη συνέντευξη η Garcia έγραψε:

“Πρέπει να το πω, το αισθάνομαι σαν μεγάλο βάρος στους ώμους μου. Μπορώ επιτέλους να είμαι ο εαυτός μου χωρίς να προσποιούμε.” 




Δες και αυτό!