ΗΠΑ: Οι περισσότεροι τρανς άνθρωποι θεωρούν τη φυλομετάβαση θετική

24/03/2023
από
φυλομετάβαση
φυλομετάβαση

Ενώ πολιτικοί και ακτιβίστριες/στές κατά των τρανς δικαιωμάτων προωθούν την ιδέα της μεταβατικής «λύπης», οι περισσότεροι Αμερικανοί που έχουν περάσει από τη διαδικασία της φυλομετάβασης είναι χαρούμενες/οι/α γι’ αυτό, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.

«Οι περισσότεροι τρανς ενήλικες άνθρωποι λένε ότι η φυλομετάβαση τους έχει κάνει πιο ικανοποιημένους με τη ζωή τους», αναφέρει η Washington Post, η οποία διεξήγαγε τη δημοσκόπηση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικογένειας Κάιζερ.

Η δημοσκόπηση «είναι η μεγαλύτερη μη κυβερνητική έρευνα για τρανς ενήλικα άτομα στις ΗΠΑ που βασίζεται σε μεθόδους τυχαίας δειγματοληψίας», σημειώνει η Post. «Περισσότεροι από 500 άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την παιδική τους ηλικία, τα συναισθήματά τους και τη ζωή τους μετά τη φυλομετάβαση».

Διαπίστωσε ότι μεταξύ εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως φύλο διαφορετικό από αυτό που τους είχε οριστεί κατά τη γέννηση, το 78% δήλωσε ότι έχουν γίνει πιο ευτυχισμένες/α/οι με τη ζωή τους μετά τη φυλομετάβαση. Πάνω από το 40% είπε ότι ήταν πολύ πιο ευτυχισμένες/α/οι.

«Το να ζεις δεν βλάπτει πια», είπε στην Post το non binary άτομο με το ονομα TC Caldwell (Μαύρο 37χρονο πρόσωπο), που ζει στο Μοντγκόμερι της Αλά. «Είναι ωραίο να αναπνέω και να είμαι ο εαυτός μου».

Οι δημοσκόποι επισημαίνουν ότι η φυλομετάβαση είναι διαφορετική για το κάθε άτομο. Τα περισσότερα τρανς άτομα έχουν περάσει από κοινωνική φυλομετάβαση, έχοντας αλλάξει ενδυμασία, ονόματα ή αντωνυμίες, αλλά μόνο 1 στα 6 άτομα είχε μια ιατρική μετάβαση που περιλαμβάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, ορμόνες ή/και αναστολείς της εφηβείας.

Επίσης, «τα τρανς άτομα δεν παρουσιάζονται πάντα με το άλλο φύλο από αυτό που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση», αναφέρει η Post. Περίπου το 30% των ερωτηθέντων είπε ότι το κάνουν πάντα, το 20% είπε ότι «το κάνουν τις περισσότερες φορές», το 34% είπε «κάποιες φορές» και το 16% είπε ότι δεν το κάνουν ποτέ.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα περισσότερα άτομο αυτοπροσδιορίζονται εκτός του δυαδικού φύλου. Το 62% δήλωσε ότι αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς και μη συμμορφούμενο με το φύλο ή τρανς και μη δυαδικό, ενώ το 33% αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς άνδρας ή τρανς γυναίκα. Τα περισσότερα χρησιμοποιούν αντωνυμίες με φύλο τουλάχιστον μερικές φορές, αλλά περίπου τα μισά άτομα είπαν ότι προτιμούν τις ουδέτερες αντωνυμίες.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια αντίρρηση ενάντια σε αυτήν την ιδέα ότι πρέπει να χωρέσουμε σε ένα από αυτά τα κουτιά», είπε η Josie Nixon, μια 30χρονη μη δυαδική κάτοικος του Ντένβερ, στην Post. «Υπάρχουν σίγουρα δυαδικοί τρανς άντρες και γυναίκες που ταιριάζουν καλά σε αυτά τα κουτιά και τους αρέσει να είναι εκεί, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια τάση, ειδικά καθώς περισσότεροι νέοι άνθρωποι βρίσκουν τον εαυτό τους, να λένε: «Αυτά τα κουτιά δεν με αντιπροσωπεύουν με τρόπο που να περιλαμβάνει όλο αυτό που είμαι, επομένως θα προτιμούσα να υπάρχω ανάμεσα ή έξω από αυτά τα κουτιά».

Οι τρανς άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σημειώνουν οι δημοσκόποι. Αυτές περιλαμβάνουν σωματικές επιθέσεις, εργασιακές διακρίσεις, έξωση από σπίτια, άρνηση υγειονομικής περίθαλψης και προβλήματα ψυχικής υγείας. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 57%, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο με τη ζωή τους συνολικά, αλλά αυτό είναι χαμηλότερο από το ποσοστό των ενηλίκων που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ, 73%. Ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς σε σχέση με τους ενήλικες cis ενήλικες.

«Πετούσα στα συννεφα όταν έκανα για πρώτη φορά μετάβαση», είπε ο Tim McCoy, ένας 72χρονος λευκός τρανς άνδρας που ζει στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης. «Απλώς νόμιζα ότι αυτή ήταν η απάντηση σε όλα μου τα προβλήματα. Ένιωθα υπέροχα, αλλά μετά από τη μετάβαση για περίπου πέντε χρόνια, η κατάθλιψη επανήλθε. Η μετάβαση έχει σίγουρα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μου, αλλά δεν είναι η απάντηση σε όλα».

Άλλα ευρήματα περιελάμβαναν ότι τα περισσότερα άτομα που ρωτήθηκαν γνώριζαν την ταυτότητα φύλου τους σε νεαρή ηλικία και ότι η πλειοψηφία έχει λάβει τουλάχιστον κάποιο βαθμό υποστήριξης από μέλη της οικογένειας.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι πολύτιμα, δήλωσε η Josie Caballero, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για την Ισότητα των Τρανς στις ΗΠΑ. Η έρευνα της ομάδας της, η δημοσκόπηση Post/KFF και παρόμοιες «παρέχουν κρίσιμα εργαλεία για ερευνήτριες/τες, υπεύθυνες/ους χάραξης πολιτικής και υποστηρίκτριες/κτες που επιδιώκουν να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των τρανς ατόμων για να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τη ζωή τους», δηλωσε στην Post.

 
Δες και αυτό!