Κύπρος: Σύμφωνο συμβίωσης προωθεί με νόμο το Υπ. Εσωτερικών

30/01/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Με την Υπουργό Εσωτερικών κ. Ελένη Μαύρου συναντήθηκαν σήμερα στην Λευκωσία ο Πρόεδρος της accept – ΛΟΑΤ Κύπρου Κώστας Γαβριηλίδης και η Αντιπρόεδρος της οργάνωσης Δέσποινα Μιχαηλίδου. Στη συνάντηση που έγινε παρουσία αρμόδιων υπηρεσιακών λειτουργών οι εκπρόσωποι της οργάνωσης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναφορικά με τις ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών για την προετοιμασία νομοσχεδίου που θα κατοχυρώνει επίσημα την συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών. 

Η κα. Μαύρου ανέλυσε τις πρόνοιες του νομοσχεδίου εξηγώντας ότι αυτό προτίθεται να κατατεθεί άμεσα για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ακολουθήσει νομοτεχνικός έλεγχος από την Νομική Υπηρεσία προτού προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για περαιτέρω συζήτηση και ψήφιση εντός του 2013. Ήδη το Υπουργείο έχει ζητήσει και λάβει την σύμφωνη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για την ανάγκη επίλυσης του θέματος από την πολιτεία.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Επίτροπος Διοικήσεως κ. Ελίζα Σαββίδου, όσο και η προκάτοχος της κ. Ηλιάνα Νικολάου, υπογράμμισαν μέσα από εκθέσεις τους την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις διακρίσεις που βιώνουν τα ομόφυλα ζευγάρια στην Κύπρο λόγω της μη αναγνώρισης των σχέσεων τους από το κράτος. Λόγω αυτών των εκθέσεων το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην σύνταξη του πιο πάνω νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης προσφέρει εναλλακτική επιλογή σε οποιοδήποτε ζευγάρι, είτε ομόφυλο είτε ετερόφυλο, για νομική κατοχύρωση της σχέσης του, παράγοντας έννομες συνέπειες, δικαιώματα και υποχρεώσεις στα άτομα. Θα υπάρξει, ανάμεσα σε άλλα, κατοχύρωση σε ζητήματα κληρονομιάς, φορολογίας, περιουσίας, ασφάλισης, σύνταξης και υγείας. 

Η accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία και διαβούλευση με διάφορους φορείς, όπως η οργάνωση μας, αλλά και φορείς που έχουν εμπειρογνωμοσύνη στο θέμα, για να διασφαλιστεί ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τόσο των ομόφυλων όσο και των ετερόφυλων ζευγαριών. 

Είμαστε στην διάθεση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης γενικότερα για συνεργασία στην διαδικασία επεξεργασίας του εν λόγω νομοσχεδίου το οποίο θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων και διακρίσεων που βιώνουν καθημερινά τα ομόφυλα ζευγάρια στην Κύπρο.




Δες και αυτό!