Κερδίζει… πόντους το σύμφωνο στην Κύπρο

10/03/2013
antivirus magazine διαφήμιση

του Κυριάκου Πενηνταέξ, πηγή: sigmalive.com 

Μόνη φαίνεται να μένει η Εκκλησία επί του συγκεκριμένου ζητήματος αφού και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) στηρίζει την ψήφιση των νομοσχεδίων.

Ο ΚΣΟΠ χαρακτηρίζει ως βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα την έγκριση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αρνητική στάση που τηρεί η Εκκλησία της Κύπρου στην προώθηση των νομοσχεδίων για το σύμφωνο συμβίωσης ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών. Μετά τη δήλωση της οργάνωσης Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσέξουαλ) στην εφημερίδα μας, ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι δικαίωμα των πολιτών και ότι εναπόκειται στην πολιτεία η εφαρμογή του και όχι στην Εκκλησία, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ), σε δική του παρέμβαση, στηρίζει την ψήφιση των νομοσχεδίων.

Ακόμη μια επιλογή για τα ζευγάρια

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει ως «βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» την έγκριση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο, που περνά από νομοτεχνικό έλεγχο, κατοχυρώνει νομικά τη συμβίωση ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών εκτός γάμου, σε ένα πλαίσιο το οποίο θα παράγει έννομες συνέπειες, δικαιώματα και υποχρεώσεις σε ουσιαστικά και πρακτικά ζητήματα ενός ζευγαριού, όπως για παράδειγμα θέματα υγείας, στέγασης, περιουσιακά, φορολογικά, ασφαλιστικά, κληρονομικά και άλλα ζητήματα.


Ικανοποίηση για την απόφαση

Στην ανακοίνωσή του ο ΚΣΟΠ χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει τα νομοσχέδια. Στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, το προσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης θα περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία, και ακολούθως θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση και ψήφιση. «Με την εξέλιξη αυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία επιδεικνύει διάθεση να ανταποκριθεί στις πραγματικές τρέχουσες ανάγκες και εξελίξεις στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, όπου πολλές χώρες προχωρούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις, που διασφαλίζουν και επικυρώνουν και τις σχέσεις μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, εναρμονίζοντας το εθνικό δίκαιο με τις αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης», αναφέρει ο ΚΣΟΠ.

Επισημαίνει, στη συνέχεια, ότι το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως έχει επανειλημμένα, μέσα από εκθέσεις, τονίσει την ανάγκη για νομική κατοχύρωση των ομόφυλων σχέσεων από το κράτος. Τον Μάρτιο του 2010, η Αρχή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, στην οποία αναφέρεται ότι «η νομική αναγνώριση των συμβιώσεων προσώπων του ιδίου φύλου κρίνεται, υπό τις σημερινές συνθήκες, επιβεβλημένη, στα πλαίσια της αρχής της ίσης μεταχείρισης, αφού το υφιστάμενο κενό δικαίου δημιουργεί αναπόφευκτα ανισότητες σε βάρος αυτών των προσώπων οι οποίες είναι ανεπίδεκτες πειστικής αιτιολόγησης».

Να κατοχυρωθούν οι σχέσεις ομόφυλων

Ο ΚΣΟΠ, σύμφωνα με έγγραφο πολιτικής που εξέδωσε το 2007 για τον Σεξουαλικό Προσανατολισμό, «πιστεύει ότι οι σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών θα πρέπει να κατοχυρωθούν νομικά σε ισότιμη βάση με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Θεωρεί ότι το δικαίωμα της ισότητας απέναντι στον νόμο, και το δικαίωμα στον γάμο και στη δημιουργία οικογένειας, είναι δικαιώματα τα οποία πρέπει να διασφαλίζονται, να θεσπίζονται και να κατοχυρώνονται νομικά για κάθε πολίτη, στη βάση της αρχής της μη διάκρισης και στα πλαίσια των υποχρεώσεων της Πολιτείας για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της». Η θέση του ΚΣΟΠ βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη Διακήρυξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΔΟΟΠ) για τα Σεξουαλικά Δικαιώματα, στην οποία αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα βασικά σεξουαλικά δικαιώματα, το δικαίωμα της επιλογής γάμου ή όχι και της δημιουργίας οικογένειας και της απόφασης εάν, πώς και πότε να αποκτήσεις παιδιά, δικαίωμα το οποίο πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους αδιακρίτως. 


Αναγκαία η λήψη νομοθετικών μέτρων

Ο ΚΣΟΠ υποστηρίζει ότι η τελική έγκριση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι αναγκαίο να συνοδευτεί από τη λήψη επιπρόσθετων νομοθετικών μέτρων, αφού η νομική ρύθμιση για τη διασφάλιση της μη διάκρισης σε όλους τους τομείς είναι «απαραίτητο να διασφαλίζει και την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε ομοφοβικών συμπεριφορών και/ή ρητορικής μίσους προς τα ΛΟΑΤ πρόσωπα». «Ο ΚΣΟΠ, ως Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, ο οποίος ασχολείται με τη διασφάλιση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων όλων των πολιτών στην Κύπρο, είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων φορέων. Δηλώνει την αμέριστη στήριξή του στην accept – ΛΟΑΤ Κύπρου και στη ΛΟΑΤ κοινότητα στην Κύπρο, μέχρι την επίτευξη της αναγνώρισης και κατοχύρωσης των ομόφυλων σχέσεων, και την πλήρη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων, η οποία θα εξασφαλίζει την ισότητα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας του φύλου απέναντι στον νόμο».




Δες και αυτό!