Η καθυστέρηση της Ελλάδας να αναγνωρίσει gay δικαιώματα ζημιώνουν τον τουρισμό μας

25/08/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα έφτασε στην ομάδα του Antivirus, το οποίο και μοιραζόμαστε μαζί σας παρακάτω.

Το δημοσίευμα έρχεται από το οικονομικό site Bloomberg και ούτε λίγο, ούτε πολύ, αναφέρει πως λόγω της καθυστέρησης της χώρας να αναγνωρίσει gay δικαιώματα, όπως οι ενώσεις ατόμων του ιδίου φύλου, η Ελλάδα χάνει ένα σημαντικό εισόδημα από τον ΛΟΑΔ τουρισμό.

Όπως γράφει το Bloomberg…

Η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος της καταχρεωμένης Ελλάδας χάνει χρήματα από μια ομάδα επισκεπτών που ξοδεύουν πάνω από 140 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Οι gay και οι λεσβίες που για χρόνια ταξίδευαν στην Μύκονο και την Λέσβο αφαίρεσαν από τους τοπ ταξιδιωτικούς τους προορισμούς την Ελλάδα, εξαιτίας των gay διακρίσεων, σύμφωνα με έρευνα της Ολλανδικής εταιρίας OutNow Consulting. Η ελληνική κυβέρνηση λέει πως στοχεύει να ενισχύσει τον τουρισμό και πως θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο της χώρας, ώστε η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στην αναγνώριση της συμβίωσης ατόμων του ιδίου φύλλου.

“Τα δικαιώματα δεν στοιχίζουν τίποτα, αλλά κάνουν πολλά στο να προμοτάρουν τις χώρες που τα υιοθετούν”, αναφέρει ο Μάρτιν Κρίστενσεν, συνιδρυτής της ILGA-Europe, του ευρωπαϊκού τμήματος υπεράσπισης των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων, με έδρα τις Βρυξέλλες. “Αν η Ελλάδα ανοίξει το γάμο για ομόφυλα ζευγάρια, τα διεθνή media θα δώσουν για αλλαγή, καλή δημοσιότητα στη χώρα που θα βοηθήσει το ηθικό και θα αυξήσει τα έσοδα.”

Ο τουρισμός αποτελεί το 1/5 των θέσεων εργασίας της χώρας και το 16% του εθνικού εισοδήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,8% φέτος, μετά από μια ακόμη υποχώρηση της τάξης του 4,4%, το 2010.

Στις 3 Αυγούστου ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι βασικός παράγοντας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Η κατανάλωση από άτομα που δεν είναι κάτοικοι της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 12.6% το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας στις 18 Αυγούστου.

‘Ενας Επίκαιρος Νόμος

“Με δεδομένη την ροπή των gay και λεσβιών να ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο των χρημάτων τους, σε ταξίδια και διασκέδαση, μια στρατηγική της Ελλάδας να προσεγγίσει τους gay επισκέπτες είναι λογική και επίκαιρη”, σύμφωνα με τον Μπομπ Γουάιτεκ, της Witeck-Combs Communications, συμβουλευτικής εταιρίας με ειδίκευση στο marketing και την gay κοινότητα.

Παρότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιτίθεται στους gay γάμους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δημιούργησε τον περασμένο Ιούλιο μια επιτροπή, με σκοπό να εξετάσει την αλλαγή του οικογενειακού νόμου και να αναγνωρίσει τη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής συζητούνται αυτό τον καιρό και η κυβέρνηση στοχεύει να εισάγει νομοθεσία που θα αναγνωρίζει τις ομόφυλες σχέσεις, σύμφωνα με τηλεφωνική επικοινωνία, με εκπρόσωπο του Υπουργείου, ο οποίος ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Η αξία της αγοράς του ΛΟΑΔ τουρισμού το 2010, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 18 χώρες, ανήλθε σε 142 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το OutNow και την Παγκόσμια Έρευνα για τις συνήθειες των gay, λεσβίων, αμφιφυλόφιλων και τρανς τουριστών

Η Ελλάδα εκτός

Η Ελλάδα απέτυχε να μπει στη λίστα των τοπ 10 χωρών που οι gay τουρίστες ενδιαφέρονται να επισκεφθούν για διακοπές τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Η Αθήνα δεν ήταν ανάμεσα στους 20 δημοφιλέστερους προορισμούς, όσον αφορά τις πόλεις.

Οι ΗΠΑ (όπου οι gay γάμοι έχουν αναγνωριστεί από έξι πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον), η Γαλλία (που επιτρέπει τη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών) και η Ισπανία (όπου τα gay ζευγάρια μπορούν, επίσης να παντρευτούν) ήταν οι τρεις δημοφιλέστεροι προορισμοί. Η Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ και το Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου στις εκδηλώσεις του gay pride συμμετείχαν πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα, ήταν οι τοπ 3 πόλεις.

“Η αλλαγή του νόμου υπέρ της αναγνώρισης των ζευγαριών ιδίου φύλου μπορεί να προσελκύσει περισσότερους gay επισκέπτες στην Ελλάδα, σε σύγκριση με χώρες όπως η Τουρκία που επίσης δεν αναγνωρίζει τις μη ετεροφυλόφιλες σχέσεις”, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο, πρόεδρο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για πρώτη φορά φέτος διαφήμισε το Gay Pride της Αθήνας. Το Υπουργείο που δεν επιχορήγησε καμία από τις εκδηλώσεις, συμπεριέλαβε το Athens Rainbow Week στις επισημάνσεις της ιστοσελίδας του Υπουργείου.

Η έρευνα του OutNow έδειξε ότι το 2006, πρώτη χρονιά του Συμφώνου Συμβίωσης στην Μεγάλη Βρετανία, η οικονομία της χώρας ενισχύθηκε με 130 εκατομμύρια λίρες (212,9 εκατομμύρια δολάρια), για αγορές δαχτυλιδιών, γαμήλιες τελετές και γαμήλια ταξίδια.

Επιπλέον 75% των gay ταξιδιωτών αναζητούν καταλύματα που δέχονται ζευγάρια του ιδίου φύλου, σύμφωνα με την Χάνα Μπέρντεν των Thomson, Thomson Cruises and First Choice, εταιρίες που ασχολούνται με τον τουρισμό.

“Υπάρχει ένα σαφές κομμάτι της gay κοινότητας που ξοδεύει τα χρήματα του, σε προορισμούς που υποστηρίζουν την κοινότητα, λέει ο Τζον Τανζέλα του ILGA Φλόριντας. “Η Ελλάδα θα μπορούσε σαφώς να αυξήσει τα έσοδα της από τον gay τουρισμό.”




Δες και αυτό!