Αντιεξουαστές χειροδικούν σε εκδήλωση για ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες

19/01/2017
από

Διεκόπει εκδήλωση για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, μετά από εισβολή αντιεξουσιαστών. Πέταξαν αυγά, χειροδίκησαν εναντίον της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρίας Σταυροπούλου και του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κωστή Παπαϊωάννου. Φώναξαν συνθήματα υποστήριξης για τον απεργό πείνας Μοχάμεντ Α., πέταξαν φέιγ βολάν κι αποχώρησαν.

Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε για την επίθεση, ότι «οι κύριοι αυτοί με τα μαντήλια, διέκοψαν εκδήλωση και την Δευτέρα στην ΕΣΗΕΑ, όπου κατέγραφαν με βίντεο όλους τους παρευρισκόμενους. Προσωπικά, όλες τις φορές που με έχουν καταγράψει με βίντεο σε εκδηλώσεις ήταν από φασίστες».

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την πρεσβεία του Καναδά και του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την οργάνωση “Solidarity Now” στη Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης χαρακτηριστική είναι η ιστορία του 25χρονου Μοχάμεντ Νουρ Αλαχμάντ Αλμάστο, ή Νουρ όπως συστήθηκε στο κοινό, που έφυγε από την πατρίδα του, τη Ράκα της Συρίας, γιατί ήταν στο στόχαστρο του ISIS, λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Στην αφήγησή του αναφέρει: «Όταν στερεύεις από δάκρυα και δεν αντέχεις άλλες προσβολές, τότε αποφασίζεις να διασχίσεις τα σύνορα, ακόμα κι αν αυτό γίνεται υπό την απειλή των όπλων και των συνοριοφυλάκων. Πρώτος του σταθμός μου ήταν η Τουρκία, όπου όταν έφτασα, ένιωσα λες και ξαναγεννήθηκα».

Λίγο καιρό μετά διαπίστωσε με τον χειρότερο τρόπο, ότι οι άνθρωποι εκεί δεν ήταν υποστηρικτικοί απέναντι στα gay δικαώματα: «Έχασα τρεις φίλους μου, ο ένας gay κι οι δύο trans». Ο Νουρ είδε τους φίλους τους να χάνουν τη ζωή τους. Ξυλοκοπήθηκαν, βιάστηκαν κι ακρωτηριάστηκαν. Τότε ήταν που αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα, «όπου αντιπροσώπευε για μένα την πηγή του πολιτισμού». Στις 27 Μαρτίου 2016 έφτασε στη Σάμο ζητώντας άσυλο. Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό, γιατί έφτασε στη χώρα μετά τη Συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Σήμερα, περιμένει για το νέο ραντεβού για συνέντευξη, που ορίστηκε για τον ερχόμενο Μάιο.

Παράλληλα, γράφει το σενάριο για μία ταινία για τις δυσκολίες, που βιώνουν οι ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες σε Συρία, Τουρκία κι Ελλάδα.

Η κ. Γαλανού Μαρίνα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών κατέθεσε σχετικές προτάσεις για την αποφυγή μέτρων κράτησης για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, την πλήρη πρόσβασή τους στις διαδικασίες ασύλου, την υποστήριξη των trans ατόμων που έχουν ξεκινήσει ορμονοθεραπεία, ήδη στις χώρες καταγωγής τους, αλλά κι η λειτουργία δομών φιλοξενίας για ΛΟΑΤΚΙ.

«Ο προσφυγικός πληθυσμός είναι πολύ ευάλωτος έτσι κι αλλιώς, και είναι δύσκολο να διακρίνεις τους πιο ευάλωτους μέσα στους ευάλωτους. Η αναζήτηση της μεγαλύτερης ευαλωτότητας, κινδυνεύει να θρυμματίσει αυτό τον πληθυσμό και να έχουμε ανταγωνισμό ποιος κίνδυνος είναι μεγαλύτερος», σχολίασε ο Κωστής Παπαϊωάννου.

«Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο ως μάζα, γιατί κάθε ομάδα έχει δικές της ανάγκες», σημείωσε η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη. «Έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε καλύτερα τις πολυεπίπεδες προκλήσεις που βιώνουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, για να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανάγκες, οι ανησυχίες και οι φόβοι των αιτούντων άσυλο ΛΟΑΤΚΙ», είπε ο πρέσβης του Καναδά, Κιθ Μόριλ.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!