Ένταση έχει προκληθεί σε πολιτικό επίπεδο στην Αλβανία με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου των ομοφυλοφίλων της γείτονος ο οποίος καλεί την αλβανική κυβέρνηση να επιτρέψει τους γάμους gay στη χώρα.

Η πρωτοβουλία του εκπροσώπου της κοινότητας των ομοφυλοφίλων, Κρίστι Πίντερι, έγινε κατόπιν συνεννόησης με δύο ανώτατα κυβερνητικά στελέχη τα οποία κρίνουν ως «δίκαιο το αίτημα». Περίπου έναν μήνα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας ο εκπρόσωπος της κοινότητας λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ στην Αλβανία, Κρίστι Πίντερι, ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση την τροποποίηση του άρθρου 7 του Οικογενειακού Κώδικα το οποίο καθορίζει ότι οι γάμοι στην Αλβανία πρέπει να διεξάγονται μόνο μεταξύ ετεροφυλοφίλων άνω των 18 ετών.

Όμως η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου της Αλβανίας είναι αντίθετη σε μια τέτοια προοπτική, αφού αντίκειται στα μουσουλμανικά ήθη. Μάλιστα στο παρασκήνιο γίνονται «μάχες» για να μην κατονομαστούν οι δύο ανώτατοι κυβερνητικοί που στηρίζουν το αίτημα του εκπροσώπου των ομοφυλοφίλων. Στο μεταξύ όπως διαβάζουμε στο espressonews.gr, για πέμπτη χρονιά η οργάνωση PINK Embassy/LGBT Pro Albania διοργανώνει στα Τίρανα το Φεστιβάλ Διαφορετικότητας στις 17 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.

Το Φεστιβάλ Διαφορετικότητας, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα είναι μέρα γιορτής, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα δικαιώματα της κοινότητας LGBT (κοινότητα λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ). Η Παγκόσμια Μέρα κατά της Ομοφοβίας φέτος έχει κεντρικό θέμα την ομοφοβία στο Διαδίκτυο, με σύνθημα «Καταπολεμήστε τον ιό της ομοφοβίας στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

πηγή: madata.gr