Πέρα από το στίγμα: 3 οροδιαφορετικά ζευγάρια παίρνουν τον λόγο

01/12/2017

Τρία ομόφυλα οροδιαφορετικά ζευγάρια (σ.σ. όταν το ένα μέλος είναι θετικό στον HIV και το άλλο όχι) μιλούν στο antivirus για την καθημερινότητά τους, μεταφέροντάς μας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του στίγματος και προτρέποντάς μας να ζούμε με ειλικρίνεια.

Ο Γρηγόρης είναι 30 ετών και θετικός στον ιό. Εδώ και δύο χρόνια έχει σχέση με τον 58χρονο Μάνο.

Η οροθετικότητα ήταν κάτι που το μοιραστήκατε από την αρχή; Υπήρχαν προβληματισμοί;

Γ: Ναι κι οι προβληματισμοί μεγάλοι σε σημείο να μη θέλω να είμαι σε οποιαδήποτε σχέση.

Μ: Ναι, από την αρχή. Υπήρχαν προβληματισμοί, αλλά επειδή τον αγαπούσα πολύ τους ξεπέρασα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα οροθετικό άτομο σήμερα, είναι το στίγμα που υπάρχει στην κοινωνία. Εσείς ως ζευγάρι έχετε αναμετρηθεί μ΄ αυτό το στίγμα;

Γ: Δεν ενημερώνω για την οροθετικότητά μου, οπότε δεν έχω αντιμετωπίσει το στίγμα της κοινωνίας. Ξέρουν ελάχιστοι άνθρωποι γι’ αυτό.

Μ: Όχι, διότι δεν το ανακοινώσαμε.

Ποια είναι η πιο συχνή προκατάληψη που συναντάτε από οροαρνητικά άτομα;

Γ: Η άγνοια που υπάρχει σε αυτό το θέμα είναι μεγάλη σε σημείο να φοβούνται κάποιοι και την κοινωνική επαφή με τα οροθετικά άτομα.

Μ: Καμία, διότι δεν το αναφέρω.

Εξαιτίας αυτού του στίγματος, αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται να συνάψουν σχέση με κάποιο άτομο με διαφορετικό HIV status. Τι θα θέλατε να τους πείτε;

Γ: Από την προσωπική μου εμπειρία θα έλεγα πως όλα μπορούν να λειτουργήσουν στην πράξη αρκεί το οροθετικό άτομο να είναι συνεπές ως προς την αγωγή του και να φροντίζει το φορτίο του να είναι μηδενικό, ώστε να αισθάνεται κι ο οροαρνητικός του σύντροφος ασφαλής.

Μ: Θα συμφωνήσω με τον Γρηγόρη. Κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιούμαι και προφυλακτικά, αλλά δεν το κάνουμε.

Η οροθετικότητα έχει επηρεάσει με κάποιον τρόπο τη σχέση σας;

Γ: Στην αρχή δεν ήξερα πως θα εξελιχθεί η σχέση λόγω αυτού, σε σημείο να έχω χάσει τον ύπνο μου. Στην πορεία και με την υπέρμετρη αγάπη του Μάνου όλα μπόρεσαν να λειτουργήσουν ομαλά και να αισθανθώ ήρεμος.

Μ: Δεν έχει επηρεάσει σε τίποτα. Στην αρχή είχα διάφορες σκέψεις για το τι πρέπει να κάνω, αλλά ποτέ δεν πέρασε η σκέψη για χωρισμό.

Από την προσωπική σας εμπειρία ποιο θα λέγατε ότι το μυστικό για το “μαζί” στη σχέση;

Γ: Ξεκάθαρα η ανιδιοτελής αγάπη.

Μ: Το να αγαπάς τον σύντροφό σου, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό.

Βλέπετε σοβαρά το μέλλον της σχέσης σας; Θα σκεφτόσαστε να συμφωνηθείτε;

Γ: Είμαστε πολύ καλά και προχωράει αβίαστα η σχέση μας. Ωστόσο, είμαι μικρός για γάμο. Χαχα

Μ: Ναι…..γιατί είμαι οριακά για γάμο. Χαχα.

Τελευταία όλο και πιο συχνά, παρατηρούμε να καταγράφεται στα προφίλ των χρηστών των dating apps η κατάσταση της υγείας τους, πχ. οροθετικός σε αγωγή, μη ανιχνεύσιμος, οροαρνητικός, κτλ. Πώς σας φαίνεται αυτή η ορατότητα;

Γ: Βοηθάει πολύ αυτή η γνωστοποίηση. Το θέμα είναι πως ελάχιστοι θα γράφουν την αλήθεια. Ελπίζω στο κοντινό μέλλον να είναι κάτι απόλυτα εμπιστεύσιμο .

Μ: Αν γράφουν την αλήθεια σε συνδυασμό με την κατάλληλη ενημέρωση φαντάζει ιδανικό.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες του antivirus με αφορμή την σημερινή μέρα (Παγκόσμια Ημέρα ΗΙV/AIDS);

Γ: Ενημέρωση … ενημέρωση….. ενημέρωση …. Η ζωή δεν σταματάει με την οροθετικότητα. Κάποιες φορές τότε αρχίζει….

Μ: Αν αγαπάς τα ξεπερνάς όλα. Πρόληψη φυσικά, συχνές εξετάσεις και καλή και έγκυρη ενημέρωση.


Ο Α. γνώρισε τον Σ. πριν από έξι μήνες μέσα από μια dating εφαρμογή. Έκτοτε είναι μαζί…

Η οροθετικότητα ήταν κάτι που το μοιραστήκατε από την αρχή; Υπήρχαν προβληματισμοί;

Προτού κλείσουμε έναν μήνα μαζί, αισθάνθηκα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί του την οροθετικότητα μου, διότι ένιωθα πως κάτι τόσο σημαντικό για την υγεία μου κι εμένα, ήθελα να το γνωρίζει ο άνθρωπός μου. Προβληματίστηκα μέχρι να το πάρω απόφαση και να κάνω το βήμα, αλλά από την άλλη, για να μπορέσω να τον θεωρήσω άνθρωπό μου, θα έπρεπε να με αποδεχθεί όπως είμαι, επομένως το μοίρασμα αυτό ήταν μονόδρομος! Κι υπήρξα πολύ τυχερός, διότι αντέδρασε σα να του είχα μιλήσει για κάτι πολύ απλό και καθημερινό! Γνώριζε ήδη τι σημαίνει να είσαι οροθετικός σε φαρμακευτική αγωγή και με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο κι έτσι εξαρχής η αποδοχή κι η στήριξή του με έκαναν να νιώσω ασφάλεια και εγγύτητα…

Βασικά είχα νιώσει πως κάτι σημαντικό θέλει να μοιραστεί μαζί μου κι ίσως από διαίσθηση είχε ήδη πάει το μυαλό μου στην πιθανότητα να είναι οροθετικός, Ωστόσο, επειδή ήμουν ήδη ενήμερος σχετικά με τη μη ανιχνευσιμότητα που ισούται με μη μεταδοτικότητα, δεν τρόμαξα όταν αποφάσισε να μου ανοιχτεί. Ίσα-ίσα που εκτίμησα αυτήν του την ειλικρίνεια κι ήρθαμε πιο κοντά!

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα οροθετικό άτομο σήμερα, είναι το στίγμα που υπάρχει στην κοινωνία. Εσείς ως ζευγάρι έχετε αναμετρηθεί μ’ αυτό το στίγμα;

Ευτυχώς, όχι. Ίσως, βέβαια, αυτό να οφείλεται εν μέρει και στο ότι δεν έχει ακόμη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάποια κατάσταση που θα μας φέρει σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι είθισται να στιγματίζουν με τη λεκτική ή και τη μη λεκτική τους συμπεριφορά τα οροθετικά άτομα. Έχουμε την αίσθηση, όμως, πως όταν δύο άτομα αντιμετωπίζουν μαζί μία προβληματική συμπεριφορά ή περιβάλλον, η δυναμική είναι μεγαλύτερη και το πρόβλημα πιθανόν να ελαχιστοποιείται… Εξάλλου, πιστεύουμε πως η εκπαίδευση της κοινωνίας, που θα οδηγήσει και στην εξάλειψη του στίγματος, αν όχι ξεκινάει, σίγουρα εντατικοποιείται από την αντιμετώπιση και τη συμπεριφορά ημών των ίδιων των εμπλεκομένων στην όλη ιστορία, τόσο των οροθετικών όσο και των οροαρνητικών, που σχετίζονται με οροθετικούς, είτε μιλάμε για συγγενείς, είτε για φίλους είτε για έτερα ημίσεα!

Ποια είναι η πιο συχνή προκατάληψη που συναντάτε από οροαρνητικά άτομα;

Αν και 3 χρόνια οροθετικός, δεν έχει τύχει να έρθω αντιμέτωπος με προκατάληψη από οροαρνητικά άτομα είτε στους κύκλους των φίλων είτε των εραστών.

Εξαιτίας αυτού του στίγματος, αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται να συνάψουν σχέση με κάποιο άτομο με διαφορετικό HIV status. Τι θα θέλατε να τους πείτε;

Θα θέλαμε να τους πούμε πως τόσο από την πλευρά του οροθετικού όσο και του οροαρνητικού ατόμου, δεν υπάρχει τίποτα που θα πρέπει να φοβούνται. Και δεν είναι μόνο το γεγονός πως η ειλικρίνεια ωφελεί τη σχέση, διότι δεν αναγκάζεσαι να κρύψεις κάτι το οποίο είναι τόσο καίριας σημασίας για την υγεία σου, αλλά πλέον, εφόσον η θεραπευτική αγωγή τηρείται σωστά και ο ιός δεν είναι ανιχνεύσιμος, οι έρευνες έχουν αποδείξει πως ο ιός δεν μεταδίδεται, επομένως ούτε στη σεξουαλική επαφή υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί!

Η οροθετικότητα έχει επηρεάσει με κάποιον τρόπο τη σχέση σας;

Αρνητικά, όχι. Ούτε στο επίπεδο της σεξουαλικής επαφής (λ.χ. ανησυχία μετάδοσης) ούτε και σε ψυχολογικό επίπεδο, με την έννοια του να υπάρχει μια υποβόσκουσα “μιζέρια” εξαιτίας της ύπαρξης μίας ασθένειας, κάτι που οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, τόσο στο καλό δίκτυο υποστήριξης που υπάρχει για τους οροθετικούς (δωρεάν αγωγή, εξετάσεις και ψυχολογική υποστήριξη) όσο και στον πολύ θετικό αντίκτυπο του έργου της Θετικής Φωνής και άλλων υποστηρικτικών φορέων! Θετικά ναι, την επηρέασε, διότι με το να έχουμε μοιραστεί τις σκέψεις μας για το ζήτημα αυτό και εφόσον υπήρξε εξαρχής ενημέρωση και ειλικρινής αντιμετώπιση, ήρθαμε γρηγορότερα πιο κοντά ο ένας στον άλλον κι ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη και το δέσιμο.

Από την προσωπική σας εμπειρία ποιο θα λέγατε ότι το μυστικό για το “μαζί” στη σχέση;

Η ειλικρίνεια. Να μοιράζονται και οι δύο αυτά που τους προβληματίζουν και αυτά που θέλει ο καθένας και αν υπάρχει συμβατότητα ή έστω όρεξη για να “δουλευτεί” και να επιτευχθεί αυτή η συμβατότητα, τότε το δέσιμο γίνεται πιο έντονο και η σχέση ουσιαστικότερη!

Βλέπετε σοβαρά το μέλλον της σχέσης σας; Θα σκεφτόσαστε να συμφωνηθείτε;

Είναι ακόμη πολύ φρέσκια η γνωριμία για να μιλήσουμε για Σύμφωνο, αλλά τίποτε δεν αποκλείεται!

Τελευταία όλο και πιο συχνά, παρατηρούμε να καταγράφεται στα προφίλ των χρηστών των dating apps η κατάσταση της υγείας τους, πχ. οροθετικός σε αγωγή, μη ανιχνεύσιμος, οροαρνητικός, κτλ. Πώς σας φαίνεται αυτή η ορατότητα;

Μία πρώτη σκέψη είναι πως αυτό ίσως μοιάζει πρακτικό για όσους οροθετικούς θέλουν να νιώσουν την “ασφάλεια” της αποφυγής δυσάρεστων εκπλήξεων, με το να γνωρίζουν και να έρχονται σε επαφή μόνο με οροθετικά άτομα. Ωστόσο, αυτό πιστεύουμε πως καταπατάει την αρχή των προσωπικών δεδομένων. Διότι, αν κάποιος χρήστης θέλει να αφήσει κενό το αντίστοιχο πεδίο του προφίλ, το πιθανότερο είναι να θεωρηθεί πως είναι οροθετικός, ο οποίος δεν είναι “ειλικρινής” ! Μιλάμε για έναν υποβόσκοντα εξαναγκασμό δημοσιοποίησης ενός πολύ ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου και μάλιστα σε μία κοινωνία που ακόμη χρειάζεται εκπαίδευση για να σταματήσει να στιγματίζει. Εξάλλου, πλέον, με τις φαρμακευτικές αγωγές ένας οροθετικός με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν είναι μεταδοτικός κι επομένως δεν χρειάζεται να “προειδοποιεί” τον κόσμο πως είναι ασφαλής για τη δημόσια υγεία!

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες του antivirus με αφορμή την σημερινή μέρα (Παγκόσμια Ημέρα ΗΙV/AIDS);

U=U: Μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο σημαίνει μη μεταδοτικός!

Αυτή η ευτυχής και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαπίστωση θα λυτρώσει και θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους εξαλείφοντας με μεγαλύτερα και ταχύτερα βήματα το στίγμα!


Σε λίγο κλείνουν 10 μήνες. Ο Ν. είναι θετικός στον ιό, ενώ ο Κ. Όχι.

Η οροθετικότητα ήταν κάτι που το μοιραστήκατε από την αρχή; Υπήρχαν προβληματισμοί;

Κ: Ήταν κάτι που μου το ανέφερε την τέταρτη ημέρα από την γνωριμία μας. Ήμουν αρκετά προβληματισμένος στην αρχή, επειδή δεν ήμουν καλά πληροφορημένος και δεν είχα έρθει αντιμέτωπος στο παρελθόν με αντίστοιχη κατάσταση. Χρειάστηκα λίγο χρόνο, ώστε να ενημερωθώ και να αντιληφθώ τι ουσιαστικά σημαίνει να είσαι σε σχέση με έναν οροθετικό.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα οροθετικό άτομο σήμερα, είναι το στίγμα που υπάρχει στην κοινωνία. Εσείς ως ζευγάρι έχετε αναμετρηθεί με αυτό το στίγμα;

Ν+Κ: Όχι, μέχρι στιγμής δεν έχουμε βιώσει τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου στίγματος. Βεβαίως την πληροφορία αυτή για εμάς δεν την γνωρίζει και πολύς κόσμος.

Ποια είναι η πιο συχνή προκατάληψη που συναντάτε από οροαρνητικά άτομα;

Ν: Υποθέτω ότι είναι αυτή της σωματικής επαφής με ένα οροθετικό άτομο, ακόμη και με τη μορφή χειραψίας.

Εξαιτίας αυτού του στίγματος, αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται να συνάψουν σχέση με κάποιο άτομο με διαφορετικό HIV status. Τι θα θέλατε να τους πείτε;

Κ: Ως άτομο με αντίστοιχες φοβίες, τις οποίες ξεπέρασα αντλώντας τη σωστή πληροφόρηση, θα ήθελα να πω πως η καθημερινότητα για ένα ζευγάρι είναι ίδια ασχέτως HIV status. Κυρίως, θα προέτρεπα τον οποιονδήποτε να ενημερωθεί, είτε από έγκυρες σελίδες στο διαδίκτυο, είτε από τις διάφορες δομές που προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο, είτε από ειδικούς, για την ζωή ενός οροθετικού ατόμου. Η πληροφόρηση είναι το ισχυρότερο όπλο απέναντι στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.

Η οροθετικότητα έχει επηρεάσει με κάποιον τρόπο τη σχέση σας;

Ν+Κ: Σε ουσιαστικό επίπεδο δεν την έχει επηρεάσει. Προφανώς είμαστε πιο προσεκτικοί σε θέματα υγείας (συχνές εξετάσεις, ακολουθούμενη αγωγή, έκθεση λόγω πιθανών πληγών), αλλά γενικά δεν την έχει επηρεάσει αρνητικά.

Από την προσωπική σας εμπειρία ποιο θα λέγατε ότι το μυστικό για το “μαζί” στη σχέση;

Ν+Κ: Η ειλικρίνεια και η αμεσότητα είναι που βοηθούν, ώστε να ξεπερνιόνται οι όποιες δυσκολίες.

Βλέπετε σοβαρά το μέλλον της σχέσης σας; Θα σκεφτόσαστε να συμφωνηθείτε;

Ν+Κ: Ναι, το βλέπουμε πολύ σοβαρά. Συζούμε σχεδόν από τον πρώτο μήνα και προγραμματίζουμε γενικώς το κοινό μας μέλλον.

Τελευταία όλο και πιο συχνά, παρατηρούμε να καταγράφεται στα προφίλ των χρηστών των dating apps η κατάσταση της υγείας τους, πχ. οροθετικός σε αγωγή, μη ανιχνεύσιμος, οροαρνητικός, κτλ. Πώς σας φαίνεται αυτή η ορατότητα;

Ν+Κ: Υπάρχει και αρνητική και θετική οπτική απέναντι σε αυτό. Η κατηγοριοποίηση σε οροθετικούς και μη οδηγεί πιο εύκολα σε περιθωριοποίηση, όμως από την άλλη, η ορατότητα εξυπηρετεί και την εξοικείωση με αυτήν την ασθένεια. Δεν πρέπει να αρνείται κάποιος την ασθένεια ή να αγνοεί την ύπαρξή της.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες του antivirus με αφορμή την σημερινή μέρα (Παγκόσμια Ημέρα ΗΙV/AIDS);

Ν+Κ: Ενημερώσου και διώξε τις προκαταλήψεις!


H εικόνα αποτελεί δημιουργικό της έρευνας Opposites Attract study 

Κλεοπάτρα Οικονομίδου




Δες και αυτό!