“Η μαγκιά είναι η δύναμη της μοναδικότητας, το να είσαι διαφορετικός.”

19/07/2017
από

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης, το χρυσό παιδί της ενόργανης γυμναστικής του 1996 της Ατλάντα, ο Ιωάννης Μελισσανίδης έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Down Town και τον Γιάννη Χατζηγεωργίου.

Ο άνθρωπος που αποθεώθηκε από 10 εκατομμύρια Έλληνες κι έγινε ο νεότερος ολυμπιονίκης παγκοσμίως στις ασκήσεις εδάφους στη γυμναστική, αλλά και ο μοναδικός Έλληνας αθλητής του οποίου η μπλούζα εκτίθεται στο Διεθνές Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, αποφασίζει να φωτογραφηθεί πρώτη φορά για περιοδικό (Down Town) και να δώσει την πιο προσωπική συνέντευξη της ζωής του, έπειτα από 12 χρόνια σιωπής.

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης δηλώνει ερωτευμένος με το αγώνισμα που υπηρέτησε και υπηρετεί ακόμη και μιλά για την αφοσίωση και την πειθαρχία που απαιτεί. Ο ίδιος δεν αισθάνεται καθόλου ότι θυσίασε το παραμικρό, από τη στιγμή που ήταν επιλογή του.

Δεν καπνίζει, δεν κάνει drugs κι ένα ποτηράκι κρασί είναι αρκετό για να τον ζαλίσει.

Όταν ο δημοσιογράφος Χατζηγεωργίου αναφέρεται στη δύναμη του χαρακτήρα του και τη δυναμική του προσωπικότητα, ο Μελισσανίδης απαντά:

Είμαι ένας άνθρωπος που έχω βαθιές ευαισθησίες, πιο πολύ για θέματα εθνικής φύσεως: για το θέμα της Μακεδονίας, για ό,τι έγινε το ’74 στην Κύπρο, για το ζήτημα των Ποντίων απ’ τους οποίους προέρχομαι. Ακόμη και σε θέματα ρατσισμού και bullying, κάτι που έχω υποστεί κι εγώ. Ή σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως του συμφώνου συμβίωσης στο οποίο τάχθηκα από την πρώτη στιγμή φανατικά υπέρ. Δεν είχα ποτέ πρότυπα στη ζωή μου, δεν «καπελώθηκα» ποτέ από κανέναν, αλλά γαλουχήθηκα με αυτού του είδους τις ευαισθησίες.”

Σε παρόμοια ερώτηση αναφέρει ακόμη:

Είμαι ο εαυτός μου. Κοίτα, είμαι ένας άνθρωπος που έχει υποστεί πολύ bullying με πολλούς και ποικίλους τρόπους κατά καιρούς. Θύμωσα, πικράθηκα, είπα «γιατί;». Όμως δεν λύγισα ποτέ! Δεν έπεσα. Κάποιοι άλλοι οδηγούνται στην αυτοκτονία επειδή είναι gay ή γιατί έχουν λίγα κιλά παραπάνω απ’ τους άλλους ή επειδή φοράνε γυαλιά μυωπίας ή γιατί βγάζουν σπυράκια και τους κοροϊδεύουν. Για ποιο λόγο; Αυτό είναι το πρώτο που εξηγώ και στα νέα παιδιά, όταν πηγαίνω σε σχολεία: να μην επιτρέπετε σε κανέναν -ποτέ!- να καταρρακώνει την αξιοπρέπειά και τ’ όνειρό σας. Τους φέρνω παράδειγμα εμένα: δεν μάσησα, τους μάσησα! Αυτοί όλοι οι ψευτονταήδες είναι η μάζα. Η μαγκιά είναι η δύναμη της μοναδικότητας, το να είσαι διαφορετικός. Γιατί η δύναμη είναι μέσα μας. Φτάνει να τη βρούμε.

Αν αναρωτιέστε αν έχει κλάψει ποτέ για έναν έρωτα η απάντησή του είναι ξεκάθαρη:

Ποτέ! Ποτέ! Είναι δυνατόν; Ο χωρισμός είναι μία νέα αρχή. Ακούω φίλους μου που χωρίζουν, με παίρνουν τηλέφωνο και τους λέω: «Τέλεια, ελάτε να βγούμε, να γλεντήσουμε τον χωρισμό σας!». Δεν μπορώ να βλέπω ανθρώπους να χάνουν το νόημα της ζωής, την ίδια τη ζωή, για κάτι που τους κρατάει πίσω! Δεν μπορείς να τελματώνεις μ’ αυτά. Η ζωή είναι για να σε πάει μπροστά!

Ενώ, μάλλον δεν ερωτεύεται και πολύ εύκολα:

Η λέξη «έρωτας» είναι πολύ ευκολόχρηστη. Το «σ’ αγαπάω» και το «σ’ έχω ερωτευτεί» μου, είναι πολύ ακριβά. Δεν το ‘χω με τα λόγια. Εξάλλου, αν δεν θαυμάζεις τον άνθρωπο με τον οποίο είστε μαζί, πώς μπορείς να είσαι ερωτευμένος μαζί του; Αυτό για μένα είναι το βασικότερο σε μία σχέση. Και μάλλον θα ‘χω ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο – έτσι, τουλάχιστον, μου ‘χουν πει (γελάει). Αλλά είμαι ξεκάθαρος, δεν τους κοροϊδεύω, είμαι συγκεκριμένος και κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα για μένα. Την ελευθερία μου, για παράδειγμα, δεν την παζαρεύω! Επίσης, αυτό το γλυκανάλατο «παραμυθάκι» με κάνει να θέλω να κάνω εμετό – δεν μπορώ τα «νιάου νιάου βρε γατούλα», εγώ θέλω καθαρόαιμο, μάχιμο «άλογο». Αλλιώς πώς θα θαυμάσω τον άλλον; Γι’ αυτό και ο αληθινός έρωτας είναι για μένα «ζωή ή θάνατος»! Κι είμαι ευτυχής που τον έχω ζήσει – αν και ελάχιστες φορές. Ξέρω τι θέλω! Αλλιώς, θα είναι απλά μία ακόμη περιπέτεια.

Ο Χατζηγεωργίου τον ρώτησε ακόμη αν περνά στιγμές μελαγχολίας:

Ναι. Με την αδράνεια. Με τη μη μελέτη κειμένων, με το να μην ψάχνεσαι εσωτερικά αποβάλλοντας την εγωπάθεια και τον εγωκεντρισμό σου, με το να μην ταξιδεύεις, με το να μην τολμάς να κάνεις καινούρια πράγματα – αν μου συμβαίνουν αυτά, δεν αισθάνομαι καλά. Σκέψου πως ό,τι πιο extreme υπάρχει, είμαι μέσα: από bungee jumping μέχρι ελεύθερες πτώσεις. Και, γενικά, είμαι ανοιχτός σε ό,τι καινούριο μπορεί να φέρει η ίδια η ζωή, που παραμένει συναρπαστική!

Πηγή: http://www.philenews.com




Δες και αυτό!