Διαμαρτυρία στο Λονδίνο για την κατάσταση στην Τσετσενία

13/04/2017
από

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίωξη των gay ανδρών στην Τσετσενία.

Η συγκέντρωση έγινε έξω από τη Ρωσική Πρεσβεία στο Notting Hill, με πρωτοβουλία του Pride του Λονδίνου και πολλοί από τους διαδηλωτές έφεραν πλακάτ που κατέγραφαν τον θυμό τους για την κατάσταση στην Τσετσενία και τις αναφορές για στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 100 άνδρες κρατούνται και βασανίζονται τις τελευταίες εβδομάδες και τουλάχιστον 3 έχουν χάσει τη ζωή τους.


Ο Λόρδος Waheed Alli που παρευρέθηκε μίλησε στον κόσμο: «Πριν από 50 χρόνια έγινε η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κι είναι λυπηρό το ότι παρακολουθούμε μία αντιστροφή τόσων πολλών πραγμάτων, ιδιαίτερα σε διεθνές επίπεδο. Σήμερα, μιλάμε για τους αδελφούς και τις αδερφές μας στη Ρωσία και την Τσετσενία. Μιλάμε ανοιχτά κι αυτό που λέμε είναι: «Φτάνει πια, ως εδώ! Θέλουμε δράση” .

Μετά τις ομιλίες, τοποθετήθηκαν λουλούδια πάνω σ’ ένα μεγάλο ροζ τρίγωνο μπροστά από τις πύλες της Ρωσικής Πρεσβείας.

Ο συνιδρυτής του Pride του Λονδίνου, Michael Salter-Church, δήλωσε υπερήφανος που η οργάνωση βρίσκεται πίσω από την διαδήλωση: “Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το Pride του Λονδίνου, που εκπροσωπεί μία παγκόσμια πόλη, να σταθεί δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν τόσο δυνατή φωνή.

Κάλεσε ακόμη, τις αναφορές που μιλάνε για στρατόπεδα συγκέντρωσης να «χαλαρώσουν» κι είπε ότι ο στόχος της διαμαρτυρίας είναι να ενισχυθούν οι φωνές εκείνων που ανησυχούν γι’ αυτές τις αναφορές. Είπε επίσης, ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στους Βρετανούς πολιτικούς να αναλάβουν δράση.

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα μηνύματα των διώξεων των gay ανδρών, οι τσετσενικές αρχές αρνήθηκαν τα πάντα. Ο Alvi Karimov, εκπρόσωπος της ηγεσίας της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov , δήλωσε ότι δεν θα μπορούσαν να είναι αληθινά όσα αναφέρονται επειδή «δεν μπορείτε να παρακρατούνται και να διώκονται άνθρωποι που απλά δεν υπάρχουν στη δημοκρατία».

Η Human Rights Watch, η Διεθνής Αμνηστία κι η Ρωσική Ομοσπονδία LGBT, όμως λένε ότι οι αναφορές είναι αξιόπιστες. Η Ρωσική Ομοσπονδία LGBT συνεργάζεται με το All Out για να βοηθήσει τα LGBT άτομα στην περιοχή.




Δες και αυτό!