Η λίστα με όλα όσα έκανε ο Ομπάμα για την LGBT+ κοινότητα

23/11/2016

Σε λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει την προεδρία, έχοντας ως αντιπρόεδρο τον Mike Pence. Οι μειονότητες τόσο στις ΗΠΑ όσο και σ΄όλο τον κόσμο συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες, μιας και ανησυχούν έντονα για τα δικαιώματά τους. Η LGBT+κοινότητα συγκεκριμένα κινδυνεύει με περιορισμούς και με απώλεια κεκτημένων.

Στον επίλογο της προεδρίας του, θυμόμαστε όλα όσα έκανε ο Μπάρακ Ομπάμα για την διαφορετικότητα και για τα LGBT+ δικαιώματα.

1. Αναγνώρισε το πρώτο εθνικό μνημείο LGBT+ δικαιωμάτων

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ομπάμα αναγνώρισε την περιοχή και τον πάρκο γύρω από το Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη, ως το πρώτο LGBT+ εθνικό μνημείο.


2. Υπό την προεδρία του το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο

“Η πρόοδος σ΄αυτή τη διαδρομή έρχεται συχνά με μικρά βήματα, κάποιες φορές 2 βήματα, ένα βήμα πίσω”, είχε δηλώσει ο ίδιος μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2015. “Και έτσι κάποιες φορές, υπάρχουν μέρες σαν κι αυτή, όταν αυτή η αργή, σταθερή προσπάθεια επιβραβεύεται με δικαιοσύνη…”.


3. Έκανε ομοσπονδιακό έγκλημα την επίθεση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου

Toν Οκτώβριο του 2009, ο Ομπάμα υπέγραψε τον νόμο Matthew Shepard & James Byrd, Jr. Hate Crimes Prevention Act, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον Matthew Shepard- έναν gay έφηβο που πέθανε μετά από έντονο ξυλοδαρμό το 1998- και τον James Byrd, Jr.


4. Το Αμερικάνικο Υπουργείο Παιδείας φιλοξένησε τρεις συνόδους κορυφής ειδικά για τους LGBT εφήβους


5. Κατέστησε σαφές στις εταιρείες υγειονομικής ασφάλισης ότι δεν μπορούν να κάνουν διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου

Ο Ομπάμα υπέγραψε το Affordable Care Act τον Μαρτιο του 2010, με το οποίο οι ασφαλιστές δεν μπορούν να διακρίνουν τα LGBT άτομα.


6. Κυκλοφόρησε την πρώτη ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για τον HIV / AIDS για τις ΗΠΑ

To 2010, η διοίκηση του Ομπάμα ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη μείωση του ετήσιου αριθμού των νέων μολύνσεων από τον HIV στις ΗΠΑ (25% μείωση, τα επόμενα πέντε χρόνια).


7. Υποστήριξε νομοθετικές προσπάθειες για την απαγόρευση χρήσης θεραπειών που υπόσχονταν να “γιατρέψουν” την ομοφυλοφιλία


8. Άνοιξε το πρώτο εθνικό κέντρο πόρων για ηλικιωμένα LGBT+ άτομα

Tο κέντρο άνοιξε το 2011 με στόχο να υποστηρίξει τα 1,5 – 4.000.000 LGBT+ άτομα 60 ετών και άνω.


9. Έβαλε τέλος στην πολιτική διακρίσεων του στρατού

Το 2011, ο Ομπάμα κατήργησε τον νόμο που απαγόρευε στα LGBT+ άτομα να υπηρετούν στον στρατό.


10. Η κυβέρνηση του διέταξε όλα τα σχολεία των ΗΠΑ να επιτρέπουν στους τρανς μαθητές την πρόσβαση στο μπάνιο που επιθυμούν

“Ένα σχολείο μπορεί να παρέχει χωριστές εγκαταστάσεις, με βάση το φύλο, αλλά πρέπει να επιτρέπει στους τρανς μαθητές την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις που συνάδουν με την ταυτότητα του φύλου τους”, τόνιζε η σχετική οδηγία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.


11. Επανέφερε τον “Μήνα Υπερηφάνειας”

Αν και ο Μπιλ Κλίντον “γιόρτασε” τον LGBT Μήνα Υπερηφάνειας το 2000, ο Ομπάμα ήταν αυτός που καθιέρωσε τον θεσμό.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!