Βιβλιοπωλείο στη Σίνδο ακύρωσε παρουσίαση βιβλίου λόγω ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενου

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει ειδήσεις για λογοκρισία βιβλίων με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο να μας έρχονται από χώρες όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, αυτό δε σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν και στη χώρα μας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη συγγραφέα Βάνα Κουτσού, η οποία είχε προγραμματίσει – μέσω του εκδοτικού της- να κάνει την προηγούμενη βδομάδα μία παρουσίαση του τελευταίου της βιβλίου (Δάντης) σε ένα βιβλιοπωλείο στη Σίνδο (περιοχή στη Θεσσαλονίκη).

Ο «Δάντης» πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, στο οποίο «συμμετέχει» και ένα ομόφυλο ζευγάρι. Αυτό ακριβώς στάθηκε και η αφορμή για να ακυρωθεί τελικά η παρουσίαση, αφού το βιβλίο χαρακτηρίστηκε «προκλητικό» και «ακατάλληλο» για τα χρηστά ήθη της Σίνδου. Αλλά ας διαβάσουμε πιο αναλυτικά τι έγινε.

«Όσοι από εσάς έχετε διαβάσει το βιβλίο μου γνωρίζετε ότι μέσα στην ιστορία υπάρχει και ένα ομόφυλο ζευγάρι», αναφέρει η ίδια συγγραφέας σε ανάρτηση που έκανε στα social media. «Η κυρία που (θα) βρισκόταν στο πάνελ της παρουσίασης, βρήκε το περιεχόμενο αυτό προσβλητικό, θεωρώντας αυτεπαγγέλτως ότι δεν ταιριάζει με την κοινωνία της Σίνδου, μιλώντας εξ ονόματός τους εντελώς αυθαίρετα. Έπεισε δε το βιβλιοπωλείο να ακυρώσει τη συνεργασία μας».

Μετά την ακύρωση της παρουσίασης και μη μπορώντας να πιστέψει ότι το 2024 υπάρχουν άνθρωποι που αναγνωρίζουν ως προκλητική μια ιστορία που αναφέρεται σε ζευγάρια του ίδιου φύλου, η συγγραφέας αποφάσισε να γνωστοποιήσει το περιστατικό.

«Δεν φανταζόμουν ποτέ, εν έτη 2024, να ακυρωθεί παρουσίαση μου για έναν τέτοιο λόγο. Ειδικά όταν τα τελευταία χρόνια, ως κράτος και ως κοινωνία, κάνουμε βήματα μπροστά για την εξάλειψη του ρατσισμού και της ομοφοβίας. Ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες μου που θέλατε να παρευρεθείτε στη συγκεκριμένη παρουσίαση…», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά, ενώ σε λίγες μέρες η πόλη της Θεσσαλονίκης (μόλις λίγα χλμ, πιο πέρα) θα φιλοξενήσει το EuroPride και μαζί του χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία ίσως περάσουν και από τους δρόμους της Σίδνου. Μένει μόνο να δούμε αν κι αυτά θα χαρακτηριστούν «ακατάλληλα» και «προκλητικά» από την κοινωνία εκεί.

Το βιβλίο «Δάντης» της Βάνας Κουτσού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πηγή Παιδείας».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!