Βάναυσες δολοφονίες δύο ακόμη λεσβιών στη Νότια Αφρική

16/06/2021
από
δολοφονίες, λεσβίες, Νότια Αφρική
Βάναυσες δολοφονίες δύο ακόμη λεσβιών στη Νότια Αφρική

Δύο ακόμη λεσβίες δολοφονήθηκαν βάναυσα στη Νότια Αφρική, καθώς ένα θανατηφόρο κύμα ομοφοβικής βίας συνεχίζει να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα.

Το ακρωτηριασμένο σώμα της 22χρονης Anele Bhengu βρέθηκε στην Kwamakhutha, νότια του Durban, την Κυριακή (13 Ιουνίου). Είχε βιαστεί και μαχαιρωθεί επανειλημμένα, ο λαιμός και η κοιλιά ήταν κομμένα και σε διαλυμένα.

Σύμφωνα με το Mamba Online, η νεαρή γυναίκα είχε πάει να μείνει ένα φιλικό της πρόσωπο για το Σαββατοκύριακο, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι τη νύχτα, όταν και δολοφονήθηκε με αυτόν τον αποτρόπαιο τρόπο.

Anele Bhengu
Anele Bhengu

Ο θάνατος της Bhengu ήρθε λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία μιας άλλης λεσβίας, της Lulama Mvandaba, της οποίας το σώμα ανακαλύφθηκε την Παρασκευή (11 Ιουνίου) μέσα στο σπίτι της στο Khayelitsha του Κέιπ Τάουν.

Μιλώντας στον IOL, η τοπική σύμβουλος του χωριού Xolisa Ngwekazi μετέδωσε τις αναφορές για επίθεση που δέχθηκε η κοπέλα στις 5 Ιουνίου από τρεις άνδρες.

«Ανακαλύφθηκε από τους γείτονές της, όταν αναγκάστηκαν να σπάσουν την πόρτα», είπε.

«Όταν έφτασε η αστυνομία, είπαν ότι ο θάνατός της ήταν από φυσικά αίτια, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε από την έρευνα ότι είχε αιμορραγία, μώλωπες και πρησμένα στήθη με πληγές που ήταν πιθανή ένδειξη ότι θα μπορούσε να είχε δεχτεί επίθεση με πυρωμένο αντικείμενο.» 

Lulama Mvandaba
Lulama Mvandaba

Οι δολοφονίες είναι οι τελευταίες μιας σειράς τρομακτικών επιθέσεων εναντίον της ΛΟΑΤ+ κοινότητας, με τουλάχιστον 16 γνωστών κουήρ ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Φεβρουάριο.

Η πραγματική κλίμακα βίας δεν μπορεί ποτέ να είναι γνωστή, καθώς οι περισσότερες υποθέσεις εγκλημάτων μίσους δεν εντοπίζονται, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Συνταγματικής Ανάπτυξης, επειδή οι μάρτυρες είναι απρόθυμες/οι να εμφανιστούν.

«Αυτή είναι μια κρίση, και είναι χειρότερη από ό,τι νομίζαμε. Είναι ένας πόλεμος κατά του κουήρ χαρακτήρα», δήλωσε ο Kamva Gwana διοργανωτής του ΛΟΑΤ+ κινήματος, Queer Lives Matter, μιλώντας στο Reuters.

Σχεδόν όλες οι πρόσφατες δολοφονίες συνέβησαν στους δήμους της Νότιας Αφρικής, όπου οι ακτιβίστριες/στές λένε ότι υπάρχει λιγότερη αστυνόμευση και πυκνή στέγαση που καθιστά δυσκολότερο να κρυφτεί.

Το σώμα της Mvandaba βρέθηκε στο Khayelitsha, τον ίδιο δήμο όπου μία άλλη 24χρονη λεσβία, η Phelokazi Ndlwana, μαχαιρώθηκε έξω από ένα μπαρ τον περασμένο μήνα.

Εν τω μεταξύ, στο δήμο του Ανατολικού Ακρωτηρίου της Kwazakhele, το σώμα της 28χρονης λεσβίας Masixole Level βρέθηκε στο δρόμο με 16 πληγές.

Η τοπική ΛΟΑΤ+ κοινότητα θρηνεί ακόμη για τα κουήρ άτομα: Lonwabo Jack, Nathaniel Mbele, Andile “Lulu” Ntuthela, Sphamandla Khoza, Liyabona Mabishi, Bonang Gaelae, Nonhlanhla Kunene, Khulekani Gomazi, Lucky Kleinboy Motshabi, Phelokazi Mqathana, Lindokuhle Mapu και Aubrey Boshoga.

Οι ακτιβίστριες/στές έχουν ζητήσει επανειλημμένα δράση, μέσω του διαδικτύου, και με συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια, τα αστυνομικά τμήματα και τα σπίτια των θυμάτων, ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην προσφέρει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ το νομοσχέδιο για τα εγκλήματα μίσους εξακολουθεί να βρίσκεται στο κενό.

«Μέρος των αιτημάτων μας που αναφέρονται στο υπόμνημά μας προς τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου τον Απρίλιο είναι να καλέσουμε τους πολιτικούς, την κυβέρνηση και την [αστυνομική υπηρεσία της Νοτίου Αφρικής] να καταδικάσουν πρώτα αυτές τις επιθέσεις», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Gwana στο IOL.

«Ζητούμε από το κοινοβούλιο να διεξαγάγει μια επείγουσα συζήτηση με επίκεντρο τα εγκλήματα μίσους και τις πραγματικότητες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας γενικά, και την αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ευαισθητοποιηθούν για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που προκαλούνται στα κουήρ σώματα.»
Δες και αυτό!