ΟΗΕ: “Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα κινδυνεύει από τη λαϊκιστική ρητορική”

21/07/2023
από
Ο Volker Türk, επικεφαλής του τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από τον Οκτώβριο του 2022, δήλωσε ότι οι μετανάστες, οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από τη λαϊκιστική ρητορική.

Η αύξηση της υποστήριξης προς τα λαϊκιστικά πολιτικά κόμματα και τα κινήματα κατά της ελευθερίας ή των δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στους πρόσφυγες, τις γυναίκες και τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα σύμφωνα με τους κορυφαίους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk, δήλωσε ότι ανησυχεί για την άνοδο του λαϊκισμού και ότι η τάση αυτή είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει ώστε να την αντιμετωπίσουμε.

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον φανατισμό και τον λαϊκισμό, διότι όλα αυτά έχουν να κάνουν τελικά με το ποιον αγκαλιάζουμε, την ανθρώπινη ποικιλομορφία και τον πλούτο του ποιοι είμαστε, την αποδοχή αυτού που είμαστε, ανεξάρτητα από το ποιον αγαπάμε και πώς θέλουμε να είμαστε στη ζωή μας», δήλωσε ο Türk.

«Νομίζω ότι πρέπει να το σεβαστούμε αυτό. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη υπόσχεση από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρέπει να εκπαιδεύσουμε όλους εκείνους που θέλουν να μας σπρώξουν πίσω σε μια εποχή που έχει περάσει προ πολλού».

Σχολιάζοντας το πρόσφατα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετανάστευση, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «απάνθρωπο» από ακτιβιστικές ομάδες και οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων, ο Türk δήλωσε ότι έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

«Λοιπόν, είναι σαφές ότι το νομοσχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την παράνομη μετανάστευση παραβιάζει τόσο το διεθνές προσφυγικό δίκαιο όσο και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε στο Euronews.

«Το άρθρο 14 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλάει για το δικαίωμα αναζήτησης και απόλαυσης ασύλου από τη δίωξη. Άρα, έχετε το δικαίωμα να αναζητήσετε οποιαδήποτε επιλογή εξόδου από τη δίωξη, αλλά αν ο νόμος εμποδίζει αυτό το δικαίωμα, είναι τραγικό».

Ο Türk μίλησε επίσης για τη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η ΕΕ με την Τυνησία -μια χώρα που επικρίνεται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων-, σύμφωνα με την οποία η βορειοαφρικανική χώρα θα λάβει κονδύλια ως αντάλλαγμα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Πρέπει να κατανοήσουμε γιατί οι άνθρωποι μετακινούνται. Μετακινούνται λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες τους.

«Μερικές φορές καταλήγουν σε φρικτές καταστάσεις στη Λιβύη, για παράδειγμα, ή στην Τυνησία, όπου τους διώχνουν ή όπου είναι πολύ, πολύ δύσκολο να επιβιώσουν.

«Έτσι, το μεγάλο θέμα και το μεγάλο ερώτημα είναι: δεν μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις σε αυτές τις τρομερά επικίνδυνες διαδρομές που συχνά πρέπει να ακολουθήσουν οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο;».

Πηγή: Euronews
Δες και αυτό!