Τρανσφοβικοί γιουχάρουν αθλήτρια τη στιγμή της νίκης της

23/05/2024
από
Αντιμέτωπη με τις τρανσφοβικές αντιδράσεις του κοινού βρέθηκε η τρανς αθλήτρια, Aayden Gallagher, όταν κέρδισε σε αγώνα στίβου στο Όρεγκον των ΗΠΑ.

Η Aayden Gallagher έτρεξε στα 200 μέτρα και κέρδισε τον αγώνα (επιπέδου κολεγίου), αλλά δεν κατάφερε να το απολαύσει. Όταν η αθλήτρια τερμάτισε πρώτη, αρκετοί παρευρισκόμενοι στο γήπεδο άρχισαν να την αποδοκιμάζουν, γιουχάροντάς την. Το ίδιο συνέβη και κατά τη διάρκεια της απονομής του χρυσού μεταλλίου.

Η σκηνή έκανε το γύρω του διαδικτύου, καθώς πολλοί ακροδεξιοί λογαριασμοί δημοσίευσαν την είδηση, κάνοντας ειρωνικά και υπονομευτικά σχόλια.

«Άλλη μια υπερήφανη στιγμή για τον γυναικείο αθλητισμό», γράφει ειρωνικά πρώην κολυμβήτρια του Κεντάκι, Riley Gaines, ενώ προσθέτει κι άλλα αντί-τρανς σχόλια.

Στο ίδιο κλίμα βρίσκονται και πολλές άλλες αναρτήσεις, με έναν χρήστη να γράφει ότι «ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα», ή με άλλους να αποκαλούν την τρανς αθλήτρια «κλέφτρα».

«Το Όρεγκον είναι μια πόλη σκουπίδι και με ανθρώπους σκουπίδια», συμπληρώνει ο τελευταίος.

Την ίδια στιγμή, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Σχολικών Δραστηριοτήτων του Όρεγκον, Peter Weber, υπερασπίστηκε τη συμπεριληπτική πολιτική του οργανισμού για τη συμμετοχή των τρανς αθλητών.  

Επίσης, συμπλήρωσε ότι οι διακρίσεις απαγορεύονται εδώ και καιρό στο Όρεγκον. Το 2019, το νομοθετικό σώμα της πολιτείας διεύρυνε τον ορισμό του «σεξουαλικού προσανατολισμού» για να συμπεριλάβει την «ταυτότητα φύλου» και το Υπουργείο Παιδείας του Όρεγκον επικαιροποίησε τους κανονισμούς του για να συμπεριλάβει την «ταυτότητα φύλου».

Η συμμετοχή των τρανς ατόμων σε αθλητικές διοργανώσεις βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο της κριτικής. Πολλοί φορείς έχουν αποκλείσει ολοκληρωτικά τα τρανς άτομα από τις αθλητικές τους διοργανώσεις – μη επιτρέποντάς τους να αγωνιστούν στην κατηγορία που ευθυγραμμίζεται με την ταυτότητα φύλου τους – κάτι που έχει κατακρίνει και ο ΟΗΕ.
Δες και αυτό!