Ο ΟΗΕ καλεί τους αθλητικούς φορείς να σταματήσουν τον αποκλεισμό των τρανς ατόμων

42
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ κάλεσε τις χώρες, τους αθλητές και τους αθλητικούς φορείς να σεβαστούν το δικαίωμα των τρανς και ίντερσεξ ατόμων να συμμετέχουν στις αθλητικές διοργανώσεις.

Ενόψει του Φόρουμ Αθλητικής Ευκαιρίας, που αποτελεί μέρος του ετήσιου εορτασμού των Ηνωμένων Εθνών για την 75η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΟΔΑΔ), οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για τα εμπόδια στον αθλητισμό που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια «σε όλη τους την ποικιλομορφία», συμπεριλαμβανομένων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανς, gender non-conforming και ίντερσεξ ατόμων.

Η πολιτική θέση των εμπειρογνωμόνων προτρέπει τα κράτη, τις διεθνείς αθλητικές ενώσεις, τους αθλητές και άλλους ενδιαφερόμενους να «προστατεύουν και να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα του αθλητισμού, χωρίς καμία διάκριση».

Η έκκληση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης εχθρότητας απέναντι στους τρανς αθλητές, οι οποίοι έχουν γίνει πηγή έντονου ελέγχου και κακοποίησης.

Ένας αυξανόμενος αριθμός αθλητικών φορέων έχει απαγορεύσει σε τρανς άτομα να αγωνίζονται σε κατηγορίες που αντιστοιχούν στο φύλο τους, ενώ ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει σε τρανς νέους να παίζουν σε ομάδες, ακόμα και για διασκέδαση.

«Σημειώνουμε με ανησυχία τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η έμφυλη κατηγοριοποίηση για να υποστηριχθεί ο αποκλεισμός των τρανς γυναικών (ή των ίντερσεξ ατόμων) από τις γυναικείες κατηγορίες.

«Ο κατηγορηματικός αποκλεισμός των τρανς και ίντερσεξ ατόμων από τον γυναικείο αθλητισμό αποτελεί εκ πρώτης όψεως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βάσει της αρχής της μη διάκρισης και του δικαιώματός τους στην ιδιωτική ζωή», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες σε δήλωσή τους.

«Μας προβληματίζει βαθύτατα η προσβλητική στοχοποίηση των τρανς και ίντερσεξ ατόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον δημόσιο διάλογο, ιδίως καθώς συνδέεται με την αίσθηση του εαυτού και της σωματικής αυτονομίας τους. Οι ενέργειες αυτές επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα».

Συνεχίζουν λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η στοχοποίηση με το πρόσχημα της προστασίας του γυναικείου αθλητισμού, να παραμείνουν προσηλωμένοι στη δικαιοσύνη του ανταγωνισμού, και να σκεφτούν ότι ορίζεται από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει αντιλήψεις, προκαταλήψεις και συμπεριφορές: δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να τις ενισχύει», προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες.

«Ως εκ τούτου, καλούμε τους αθλητικούς φορείς να εξετάσουν τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους όχι μόνο για τους ΛΟΑΤ και ίντερσεξ αθλητές, αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αποφάσεις αυτές στα ΛΟΑΤ και ίντερσεξ άτομα που συμμετέχουν στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στις γενικές κοινωνικές αντιλήψεις».