Μια τρανς γυναίκα βασανίστηκε μέχρι θανάτου – το σώμα της χώθηκε σε ένα αρδευτικό κανάλι στο Μεξικό.

Η Sarahí Atenea, 31 ετών, βρέθηκε δολοφονημένη στη Lo de Villa, μια πόλη στη δυτική πολιτεία Colima. Το σώμα της, το οποίο είχε σημάδια βασανιστηρίων, βρέθηκε από περαστικούς το περασμένο Σάββατο (11 Δεκεμβρίου) κατά μήκος του καναλιού Χουάρες, που συνήθως αναφέρεται στους ντόπιους ως «σημείου θανάτου». Γύρω από το σώμα της, ήταν διάσπαρτες ταμπέλες από χαρτόνι με απειλητικά μηνύματα.

«Άφησες μεγάλο πόνο στην οικογένεια», έγραψε μια συγγενής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το Presentes, ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο που επικεντρώνεται στα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα στη Λατινική Αμερική.

«Η οικογένειά σου σε δεχόταν πάντα και σου έδινε πολλή αγάπη. Σε ευχαριστούμε που ήσουν αυτή η απαράμιλλη θεία που μας δίδαξε ότι το να είσαι διαφορετικός δεν σε καθορίζει ως άνθρωπο.

«Αντίθετα, δίνει λίγη περισσότερη χαρά στη ζωή σου».

Για το Dissident Pride, μια συλλογικότητα για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα, η δολοφονία της Atenea κατέγραψε πώς η διακίνηση ναρκωτικών και μια αναποτελεσματική αστυνομική δύναμη επιδεινώνουν τη βία κατά των queer ανθρώπων.

«Τα νέα μας γεμίζουν πόνο και θυμό», έγραψε η ομάδα σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Instagram την Κυριακή (12 Δεκεμβρίου).

«Απαιτούμε δικαιοσύνη από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Πολιτείας Colima για όλους όσους δολοφονήθηκαν. Και από την πολιτειακή κυβέρνηση, μια πραγματική αλλαγή στη στρατηγική ασφαλείας που μας σκοτώνει».

Ο Μάρκο Αντόνιο Γκάσπαρ, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε στο Presentes ότι ο συγκεκριμένος ποταμός όπου βρέθηκε ο Atenea αναφέρεται από τους ντόπιους ως «σημείο θανάτου».

«Έχουν βρει άλλες τρανς γυναίκες και άνδρες εκεί», είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί από τους θανάτους «συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα» και είναι μια δημοφιλής γωνιά για τους εργαζόμενους του σεξ.

Ο Gaspar πρόσθεσε ότι η Atenea μόλις ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα 32α γενέθλιά της όταν σκοτώθηκε – η μέση τρανς γυναίκα στη Λατινική Αμερική έχει προσδόκιμο ζωής μόλις 35, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ο θάνατος της Atenea έχει τρομοκρατήσει και συγκλονίσει ένα Μεξικό που πλήττεται όλο και περισσότερο από τους βίαιους θανάτους τρανς γυναικών – μόνο στην Colima, πέντε τρανς γυναίκες έχουν δολοφονηθεί φέτος.