Τουρκία: Κυκλοφόρησε ένα (γκέι) τραγούδι και τώρα ζητούν την εξόντωσή του

06/07/2022
από
Τα social media ζητούν την «εξόντωσή» του, ενώ η πολιτεία σκέφτεται να τον τιμωρήσει, αφού πρώτα απαγόρευσε  τη δουλειά του. Κι όλα αυτά επειδή κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με αναφορές στον έρωτα μεταξύ δύο ανδρών. 

Ο Mabel Μatiz (το πραγματικό του όνομα είναι είναι Fatih Karaca) κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη το νέο του τραγούδι με τίτλο “Karakul(μτφρ. αστυνομικό τμήμα).

Το βίντεο κλιπ δείχνει το 36χρονο τραγουδιστή και ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή σε μια έπαυλη με έναν άλλο άνδρα να κρατούν κόκκινα γαρίφαλα και κρίνα.

Μέσα σε λίγες ώρες το βίντεο έγινε με trend στο YouTube (έχει ξεπεράσει τις 4,5 εκατομμύρια προβολές) ενώ ξεκίνησε μια εκστρατεία στα social media με στόχο την αφαίρεσή του. Το hashtag #HaddiniBilMabelMatiz” είναι από τα πιο δημοφιλή στο Twitter σε από την 1η Ιουλίου.

Ένας χρήστης έγραψε: «Για να μην συμβεί ξανά αυτό, πρέπει να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και τιμωρίες. Θα σε εξοντώσουμε».

Ένας άλλος χρήστης ζήτησε να «διορθωθούν» τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Ένας τρίτος χρήστης πρόσθεσε: «Δεν θα αλλάξουμε την παραδοσιακή κουλτούρα της Τουρκίας…».

Στο πλευρό του Μatiz στάθηκε πάντως η τραγουδίστρια Gülsen, γράφοντας στο Twitter «ας κλείσουμε τα αυτιά μας σε όλες αυτές τις βλακείες που γράφονται κι ας ανοιχτούμε σε αυτό το τραγούδι».

Η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, αλλιώς γνωστό ως RTÜK, έχει απαγορεύσει στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να παίζουν το τραγούδι, ανέφερε το OutNewsGlobal.

Πρόκειται για μια τρομακτική πράξη λογοκρισίας, λίγες μόνο μέρες αφότου η αστυνομία διέλυσε βάναυσα το Istanbul Pride.

Η Kaos GL Derneği, μίας από τις παλιότερες ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες στη χώρα, δήλωσε ότι: «οι απαγορεύσεις και λογοκρισίες δεν μπορεί να εμποδίσει τα τραγούδια μας. Η φωνή και η ανάσα του Μabel είναι δική μας, όλων μας. Ενάντια στον βούρκο του μίσους, δίνουμε φωνή στον Mabel».

Οι αντιδράσεις, ωστόσο, φαίνεται να μην απασχολούν τον καλλιτέχνη ο οποίος έγραψε στο Twitter.

«Κλαίω αλλά από χαρά. Η έκφραση όλων των μορφών αγάπης, στοργής και ανθρωπιάς», είναι πάντα στόχος της μουσικής μου. «Όλα περνούν. Η  ζωή και η μουσική παραμένουν».
Δες και αυτό!