Τώρα είναι η στιγμή όλοι στην Ελλάδα να ακούσουν τις γυναίκες

02/02/2021
από
Ελλάδα, γυναίκες, metoo
Τώρα είναι η στιγμή όλοι στην Ελλάδα να ακούσουν τις γυναίκες

Ξεκινώντας από τον χώρο του αθλητισμού και συνεχίζοντας στον χώρο του θεάτρου, η σιωπή σπάει και η μία καταγγελία για σωματικοψυχολογική βία, και σεξουαλική παρενόχληση διαχέεται την άλλη.

Αρκετά πρόσφατο και ιδιαίτερα  ρευστό το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης που “έφερε στην φορά” η αθλήτρια ιστιοπλοΐας και χρυσή ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου. Τρομερή μπορεί να χαρακτηριστεί η εσωτερική δύναμη και γενναιότητα της αθλήτριας, η οποία μετά από ένα χρονικό διάστημα αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή που την έπνιγε, να συγκεντρώσει θάρρος, κουράγιο, να σταθεί ενάντια στον μεγαλύτερό της δαίμονα και να καταφέρει να φέρει στη δημοσιότητα το φρικαλέο περιστατικό περί σεξουαλικής κακοποίησής της από τον Πρόεδρο της ομοσπονδίας τα χρόνια δράσης της ως αθλήτρια.

Η ομολογία, δικαίως, πήρε μεγάλη έκταση, και συνέβαλλε σημαντικά προκειμένου και άλλα άτομα να πάρουν θάρρος, να συγκεντρώσουν ψυχική δύναμη και κουράγιο, ώστε να καταφέρουν να σπάσουν την σιωπή που τα βασανίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ομολογία ηθοποιών, όπως η Ζέτα Δούκα, Κατερίνα Γερονικολού, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Γιώργος Χρυσοστόμου, Δήμητρα Παπαδήμα, Ευδοκία Ρουμελιώτη και πολλών άλλων, για την ψυχολογική και σωματική βία, που ασκήθηκε προς το πρόσωπο τους  στη διάρκεια της καριέρας τους από γνωστούς “κυρίους” του θεάτρου. Αξιέπαινη, λοιπόν, η ενέργεια της μεγάλης αθλήτριας, χάρις την οποία τα συνθήματα “δεν είσαι μόνη” και “εγώ σε πιστεύω” ακούστηκαν πανελλήνια, προτρέποντας κορίτσια και γυναίκες, όλων των ηλικιών, να μιλήσουν ανοικτά για την σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, που οι ίδιες έχουν βιώσει, ελπίζοντας πως η δικαιοσύνη θα πράξει το νόμιμο.

Δυστυχώς, όμως, για ακόμα μια φορά, το πρόσωπο της πατριαρχίας και του μισογυνισμού “έχωσε και πάλι την μύτη του εκεί που δεν το σπέρνουν” με φράσεις όπως “τώρα το θυμήθηκε;” και “έχει εκρηκτική συμπεριφορά”. Απαντήσεις ανθρώπων που θέλουν να ελέγξουν προκλητικά την εγκυρότητα των όσων υποστηρίζει το θύμα και να ξεπλύνουν τους κακοποιητές. Το πότε επιθύμησε το θύμα να γνωστοποιήσει ένα γεγονός δεν αναιρεί την ύπαρξη αυτού του γεγονότος και η κακοποιητική, αντιεπαγγελματική συμπεριφορά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απλά ως οξύθυμη. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για απονομή της δικαιοσύνης, τώρα είναι η σωστή στιγμή, όπου όλοι θα ακούσουν τις γυναίκες, αφού οι ίδιες πρώτα έχουν ακούσει τον εαυτό τους.

Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν την ευκαιρία όλα τα θύματα να φέρουν στην επιφάνεια περιστατικά κακοποίησης που τα ίδια υπέστησαν, καθώς πολλά από αυτά δεν καταφέρνουν να επιζήσουν για να τα διηγηθούν. Αρκετές περιπτώσεις σεξουαλικής, σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης έχουν έρθει στην επιφάνεια σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα, ώστε να αποδείξει την καταλληλότητά της στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Όπως είχε πει κι ο Μπαράκ Ομπάμα, πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μπορείς να κρίνεις ένα κράτος, και το πόσο επιτυχημένο θα γίνει, βάσει του πώς φέρεται στις γυναίκες και στα κορίτσια του.

Καιρός να σπάσει το εύθραυστο κουτάκι μέσα στο οποίο κρύβεται η σιωπή, ελπίζοντας πως στο μέλλον ίσως να μην ξαναχρειαστεί να χτιστεί κανένα άλλο τέτοιο κουτάκι. Η ουσία κοινοποίησης τέτοιων περιστατικών είναι για την ανάπτυξη της δυνατότητας αποτροπής ενδεχόμενων, παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Αριστείδη Αδαμόπουλε και Γιώργο Κιμούλη δε σας φοβόμαστε.

Καμία ανοχή στην κουλτούρα βιασμού και κακοποίησης.


Γράφει η Κωνσταντίνα Καραχάλιου

 
Δες και αυτό!